Devin Townsend Project The Circuksessa 28.2.2017

Suomi rakastaa multi-instrumentalisti-nero Devin Garrett Townsendia, ja Devin todellakin rakastaa Suomea. Ilmiselvätkin väittämät vaativat osakseen perusteluita, joista yksi voisi olla Devin Townsend Projectin loppuunmyyty keikka The Circuksessa viime tiistaina.

Leprous – The Circus 28.2.2017

Lähtöasetelma illan kululle oli toimiva: yleisöä lämmittelemään oli kiinnitetty norjalainen Leprous ja yhdysvaltalainen Between the Buried and Me, jotka molemmat tarjosivat monivivahteikkaat matkat progressiivisen metallin syövereihin. Ennen itse pääaktia yleisöä onnistuttiin vielä tuttuun tapaan hämmentämään luukuttamalla äänentoistolaitteista muun muassa Barry Whitea, Phil Collinsia ja Rick Jamesia. Tätä monien mielestä ehkä kiusallista, joskin juurikin siksi tilanteeseen niin sopivaa pientä yksityiskohtaa osasin odottaa: ennen saman yhtyeen keikkaa vuonna 2011 Kaapelitehtaalla samaa tehtävää ajoi Spice Girls.

Between The Buried And Me – The Circus 28.2.2017

Devin Townsend Projectin saapuessa lavalle yleisö vaikutti pitkään hieman varautuneelta, vaikkakin vastaanottavaiselta. Settilista tuntui kokonaisuutena poikkeukselliselta, ja loi ehkä asteen rauhallisemman yleistunnelman, kuin mitä Devinin keikoilla on yleensä totuttu näkemään ja kuulemaan. Reilut puolitoista tuntia kestäneen esityksen aikana kuultiin kyllä monipuolisesti materiaalia esimerkiksi “Addictedilta” ja “Ziltoid the Omniscientilta”, mutta huomio pyöri eniten syyskuussa julkaistun ”Transcendence”-albumin ympärillä.

Devin Townsend Project – The Circus 28.2.2017

En nähnyt settilistan suunnanmuutosta suinkaan huonona asiana, vaikka monelle vanhalle suosikille olisikin löytynyt vielä tilaa. Vaihtelu on erittäin toivottavaa, kun on kyse tällaisesta tiuhaan Suomessa keikkailevasta artistista. Kun pari päivää keikan jälkeen tuli tieto, että yhtye esiintyisi ensi kesän Tuskassa, kävi mielessä, että ehkä se säästeleekin klassikkopatruunoita kesäkuun lopulle.

Devin Townsend Project – The Circus 28.2.2017

The Circuksen keikkojen kohdalla kuuluu jo melkein asiaan suorittaa pieni solvaus äänentoistoa ja akustiikkaa kohtaan. Tämä ilta ei ollut niinkään poikkeuksellinen, koska puuroutuva äänimaailma raapi hieman jokaista esitystä. Tällaisia tilanteita lieventää esiintyjä, joka omaa toimivat vuorovaikutustaidot.

Townsendin kohdalla moinen lienee vähintä, mitä voi sanoa. Kyseessä on niin mutkattomasti esiintyvä ja yleisön kanssa kommunikoiva, hersyvän hauska persoona, että vaikka minkälaisen keikan orkesteri soittaisi yhdessä, osaisi hän varmasti aina pitää kuulijat puolellaan.

Fanit – The Circus 28.2.2017

Tuo rakastettava persoona nousi esiin etenkin keikan loppupäässä, kun Townsend tunnelmoi tovin verran akustisesti yhdessä yleisön seasta lainatun Ziltoid-käsinuken kanssa. Viimeisenä kappaleena koko yhtyeen kanssa kuultiin “Higher” uudelta julkaisulta, mikä oli positiivisella tavalla yllättävä valinta viimeiseksi kappaleeksi.

Devin Townsend Project – The Circus 28.2.2017

Tuon puolipakollisen äänentoistoon kohdistuvan narinan jälkeen on osoitettava myös kiitokset. The Circuksessa arki-iltojen keikat on aikataulutettu esimerkillisen hyvin hieman aikaisempaan ajankohtaan. Kun kotiin pääsee vielä ihmisten aikaan, jaksaa muistella hyvillä mielin vastikään koettua.

Teksti: Maija Kietäväinen
Kuvat: Pasi Eriksson

Kommentit