Dö – Tuho

dö tuhoKolmen hengen doom metal -yhtye on tehnyt itselleen nimeä kahdella EP:llään, ja varsinkin viime vuonna julkaistu ”Den” on ollut ylistyksen kohteena vähän siellä sun täällä. Yritin itsekin kuunnella kyseistä julkaisua, mutta tuolloin se tuntui melko mitäänsanomattomalta perus-doomilta. Kuuntelin kuitenkin kuriositeettina nyt arvosteltavana olevalta ”Tuho”-debyyttialbumilta pari ennakkoon julkaistua kappaletta, jotka onnistuivat herättämään suurta mielenkiintoa yhtyettä kohtaan.

Avauskappale ”Born Under Black Wingsin” tummien sulosävelten lyödessä päin näköä tuntuu kuin luhistuisi kasaan ja halvaantuisi. murjoo järisyttävän raskaita ja samalla niin tarttuvia riffejään sellaisella intensiteetillä, että alkaa pelottaa, selviänkö albumin loppuun saakka. Massiivinen soundimaailma korostaa järkälemäisen stoner-vivahteisen doom metalin raskauden ja iskevyyden äärimmilleen yhdessä voimakkaan rääkymisen sekä kylmän ja kolkon yleistunnelman kanssa.

Musiikki saattaa olla yksinkertaista ja lähes yllätyksetöntä, mutta kappaleet on rakennettu taitavasti toimiviksi kokonaisuuksiksi, jossa kaikki osat tukevat toinen toisiaan. Terävä riffi tuntuu vielä vähän brutaalimmalta ja koukuttavammalta, kun tunnelmaa on ensin alustettu ja kasvatettu sitä varten. Levyn päätöskappale ”Forsaken Be Thy Name” on tästä loistava esimerkki.

”Tuho” on yllättäen yksi tämän vuoden vakuuttavimpia albumeita ja heittämällä paras doom metal -albumi, mitä on tehty pitkään aikaan. Jossain on jotakin pahasti pielessä, jos Dön suosio ei ota tällaisen taidonnäytteen jälkeen valtavaa harppausta eteenpäin. Olisi melkoinen harmi, jos doom metalin ystävät ympäri maailmaa jäisivät paitsi tämän tason riffittelystä, kappalekokonaisuuksista ja soitosta ylipäätään.

9/10

Kappalelista:
1. Born Under Black Wings
2. Everblast II (The Aftermath)
3. Ex Oblivione
4. Kylmä
5. Hail the Fire
6. Forsaken Be Thy Name

Dön kotisivut
Dö Facebookissa

Kirjoittanut: Jyri Kinnari

Kommentit