Hyvästit keikkojen ruudun kautta seuraamiselle: puhelimet lukitaan pian pois tapahtuman ajaksi
Puhelinten käyttö on jatkuvasti lisääntyvä häiriötekijä konserteissa niin itse käyttäjille kuin muullekin yleisölle: keikkaa seurataan usein joko oman tai toisen ruudun kautta, joista etenkin jälkimmäinen pilaa helposti keikkatunnelman. Yhdysvalloissa ilmiöön on reagoitu järjestämällä kännykkävapaita tapahtumia, jotka toimivat käytännössä siten, että yleisön puhelimet lukitaan pussiin konserttialueen rajalla ja annetaan takaisin vasta tapahtumasta poistumisen yhteydessä.
Uuden pussukkateknologian takana on Kaliforniasta lähtöisin oleva kaksi vuotta sitten perustettu Yondr-yritys, joka on kehittynyt nopeasti. Yhtiön teknologiaa käyttävät maailmalla menestyvät artistit, kuten laulaja-lauluntekijä Alicia Keys, rockia soittava The Lumineers sekä stand-up-koomikot Dave Chapelle ja Louis C.K., joista jälkimmäinen esiintyy Suomessa elokuussa.
Nyt.fi otti yhteyttä C.K:n Suomen keikasta vastaavaan W&T Comedy -yrityksen tuottaja Belinda Kardéniin ja kysyi, tullaanko pussukkateknologiaa hyödyntämään tapahtumassa. Hän vastasi:
”Keikasta ei ole tullut vielä tarkkaa raideria [esiintyjän keikalle asettama vaatimuslista], joten en osaa vielä kommentoida yksityiskohtia.”
Kardén ei ole kuullut teknologiasta aiemmin, mutta pitää sitä mielenkiintoisena. Hän toteaa kännyköiden olevan toisinaan haitaksi keikoilla, kun koomikkojen juttuja kuvataan videolle. Toistaiseksi on riittänyt, että ennen keikan alkua kuulutetaan, ettei show’ta saa videoida, joten teknologia ei välttämättä ole vielä saapumassa Suomeen.
Washington Post uutisoi ilmiöstä viime viikolla ja haastatteli jutussaan Yordin perustanutta Graham Dugonia, joka kertoo teknologian tarpeellisuutta osoittavasta kokemuksestaan, kun hän näki miehen tanssivan festivaaleilla
“He was pretty drunk, and two strangers were videotaping the guy, and I watched them, over their shoulder, posting on YouTube.
“If a guy can’t go to a concert and just kind of let loose, what does that do to all interactions in the social sphere?”
Dugonin mukaan esitysten videoimisen estämisen lisäksi uudesta teknologiasta on myös yleisölle hyötyä:
“If you haven’t been to a phone-free show, you just don’t know what you’re missing.”
“There’s something about living in real life that can’t be replicated.”
Lehden haastattelema yleisö jakautui pääosin kahteen leiriin teknologian tarpeellisuuden suhteen. Sen vastustajat vetosivat mm. siihen, että haluavat säilyttää muiston tapahtumasta ja jakaa sen ystäviensä kanssa, kun taas puolestapuhujat pitivät itse elämystä tärkeämpänä. Vastustajat huomauttivat myös, että puhelin ei häiritse muita, jos siitä tuleva valo ei häikäise pahasti.
The Lumineersin laulaja-kitaristi Wesley Schultz kertoo yhtyeen päätöksestä käyttää uutta teknologiaa keikoillaan:
“I tried all sorts of things.
“If you yell at the audience or treat them like kids, they’re going to act like kids. You want to give people the responsibility and put the onus on them, but how do you do that?”
Hän perustelee, miksi pussukka on ainakin toistaiseksi paras vaihtoehto:
“Because people still feel they still have their baby in their arm.”
“It’s a little bit clunky but it’s better than telling them to leave their phones in their cars or forbidding it.”