Immolation – Kingdom Of Conspiracy

Yksi death metallin klassikkobändi Immolation julkaisee toukokuussa Nuclear Blastin avustuksella uuden levynsä ”Kingdom Of Conspiracy”, joka on jo yhdeksäs studioalbumi tältä New Yorkin dödöveteraanilta. Immolation on jäänyt vuosien varrella vähän genren suurempien nimien varjoon, mutta onnistuisiko se uuden levynsä myötä pääsemään sieltä valoon?

Immolationin uusin tuotos pärähtää käyntiin keskitempoisella ”Echoes Of Despair” -rallilla, joka kertoo heti sen, ettei bändi ole ainakaan suuria suunnanmuutoksia musiikkiinsa tehnyt. Kitarat ovat yhä tärkeässä osassa antaen suuntaa – ja se suuntaa on kovasti eteenpäin. Immolationin kohdalla nautittavaa on ollut aina rytmiryhmän ja kitaroiden yhteistyö, ja se on kuultavissa uudessakin tuotannossa. Erityisesti rummut ja kitarat käyvät tavallaan eräänlaista keskustelua keskenään. Vai pitäisikö sanoa, että tässä voi kuulla vanhat ystävykset, jotka jatkavat toistensa puhetta siitä, mihin toinen osapuoli jää. Teknistä ilottelua jatketaan myös seuraavassa ”Keep The Silence” -biisissä.

Levyltä jo ennakkoon kuultu nimikkokappale onkin sitten täyttä murhaa! Tässä biisissä tempo on nostettu villille tasolle, eikä kuuntelija voi kuin ihailla sitä, kuinka bändi vie biisiä eteenpäin. Vaikka vokalisti Ross Dolanin ulosanti onkin hiukan suttuista, hoitaa hän oman örinätonttinsa varsin mallikkaasti. Samaa meininkiä jatkavat levyn seuraavatkin biisit, mutta tässä levyn keskivaiheilla esiin nousee monien muidenkin death metal -bändien helmasynti: levy tuppaa olemaan hiukan tasapaksu, vaikka Immolation kovasti yrittääkin sinne vaihtelua saada aikaiseksi. Olen suuri death metallin ystävä, mutta harmittavan usein kovimpienkin bändien kohdalla käy niin, että kokonaista levyä kuunnellessa mielenkiinto meinaa väkisinkin herpaantua. Murinametalli toimii aina loistavasti livenä, mutta levyllä intensiteetti jotenkin uhkaa kadota.

Immolation pääsee kuitenkin kuittaamaan tilanteen sillä, että on sijoittanut kohokohdat levyn loppupuolelle. Peräkkäiset biisit ”A Spectacle of Lies” ja ”God Complex” ovat ehdottomasti tämän levyn hienoimmat. Molemmista biiseistä löytyy mitä oivallisimpia teknisiä koukkuja, jotka pelastavat levyä aikaisemmin uhanneen lössähdyksen. Näiden tahdissa lähtee taas pää vispaamaan siihen malliin, että kyllä tässä niskansa kipeäksi saa.

Sanoituksissaan bändi ruotii jälleen ihmiskunnan mädäntyneisyyttä, ja bändin musiikki lyö tälle sanomalle onnistuneesti tahtia. Tulevaisuus näyttäytyy tämän levyn myötä melkoisen synkkänä ja saastaisena. Viimeinen biisikin jättää kuulijalle sellaisen hiukan lohduttoman fiiliksen.

Ei tätä ”Kingdom Of Conspiracy” -levyä nyt välttämättä aivan metallimusiikin klassikkokategoriaan pääse nostamaan, mutta se toimii omassa lokerossaan ihan mukavasti. Kyllä tämän tahdissa voisi hyvin lähteä laittamaan jalalla koreasti – mikäli vain pysyisi mukana bändin komplekseissa rytmeissä.

7/10

Kappalelista:

1. Echoes Of Despair
2. Keep The Silence
3. Kingdom Of Conspiracy
4. Serving Divinity
5. The Great Sleep
6. Indoctrinate
7. A Spectacle of Lies
8. God Complex
9. Bound To Order
10. All That Awaits

http://www.facebook.com/immolation

Kirjoittanut: Rudi Peltonen

Kommentit