Kuolemahevin yllätyshelmi viime vuodelta: Sepulchral Curse – At The Onset of Extinction EP

Vuosi 2016 toivoteltiin jo historian hämäriin, tervemenoa vaan, mutta synkistä puskista pelmahti vielä takautuvasti silmille aivan loistava death metal -julkaisu. Paremmin genreen vihkiytyneet ovat varmasti kuluttaneet jo Sepulchral Cursen ”At The Onset of Extinction” -EP:n ruvelle soittimissaan, mutta satunnaisesti death metalin pariin eksyjän tällaiset löydöt saavat palaamaan genreen jatkossakin. Kuka olisi uskonut.

Sepulchral Cursen kuolemahevi on niin tinkimätöntä, lähes dogmaattista vanhaa liittoa, että Kekkonen itkisi onnesta. Viime vuoden lopulla ilmestynyt neljän kappaleen mittainen, soundiltaan rohisevan orgaaninen EP on vain niin hemmetin hyvää kamaa, että retroilun sijaan musiikki määrittyy timantin hiomiseksi omalla valitulla tyylillä. Pientä irtiottoa perustyyliin tehdään välillä enemmän kirkumiseksi kuin örisemiseksi äityvissä vokaaliosioissa. Tämä poikkeus kuitenkin enemmänkin vahvistaa kuin murentaa sääntöä. Genrekarsinan aidat pysyvät kyllä vankkumatta pystyssä, vaikka black metalin suuntaan kurkotellaan tietoisesti lyriikoissa ja esimerkiksi Turun paloa esittävässä kansitaiteessa, jossa palaa kirkko. Bläkkiksestäkin napataan siis niitä kaikkein klassisimpia palikoita, mutta ne ovat lähinnä koristeita. Sellaisina ne toimivatkin erinomaisesti. Bändi itse määrittelee musiikkinsa death/black metaliksi, mutta se death näyttää olevan ihan syystä ensin.

Jo EP:n aloittava ”Envisioned in Scars” kiteyttää hyvin sen, mitä julkaisun neljältä biisiltä kannattaa odottaa. Melodisuutta ripotellaan mukaan, ja kirkuminen rytmittää ja sävyttää, mutta sitten nopea tempo, riffi ja syvältä kumpuava murina vievät mukanaan.

Mitä dödikseen tulee, niin uusista levyistä näin kovaa on viimeksi potkinut Convulsen ”Evil Prevails” (2013), joka sekin kuuluu selvästi vanhaan liittoon. Convulse tosin lähti sittemmin progesekoilemaan ”Cycle of Revenge” -levyllään (2016), eikä siitä sen enempää. ”At The Onset of Exctinction” ei progeile vaan murhaa ihan sumeilematta.

Tämä soundin läpäisevä perinnetietoisuus, rujo tukevuus ja äkäinen intohimoisuus huomioiden on aika kiinnostavaa, että turkulaiset pistivät bändinsä on pystyyn vasta vuonna 2013. Ensimmäisen ”A Birth in Death” -EP:n, neljän biisin mittainen sekin, julkaisi kreikkalainen Chaos and Hell Productions ja ”At The Onset of Ectinctionille” julkaisijaksi löytyi intialainen Transcending Obscurity Records.

Tämä pinnan alla muhiva helmi lähti seurantaan.

9½/10

Kappalelistaus:
1. Envisioned in Scars
2. In Purifying Essence
3. Gospel of Bones
4. Disrupting Lights of Extinction

Kirjoittaja: Pasi Huttunen

Kommentit