Motörhead – Clean Your Clock

Kirjoittanut Sami Elamaa - 9.8.2016

28. päivä joulukuuta 2015 oli päivä, jolloin rock ’n’ rollin maailma pysähtyi täysin. Tuolloin yksi suurimmista hard rockin ja heavy metalin idoleista poistui keskuudestamme. Kyseessä on luonnollisesti Ian Fraser ”Lemmy” Kilmister. Uutinen levisi nopeasti sosiaalisessa mediassa, jolloin lukuisat Motörheadin fanit ympäri maailmaa järkyttyivät ja surivat Lemmyn poismenoa. Eritoten tätä surivat Phil Campbell, Mikkey Dee, ja muut Lemmyn läheiset ystävät, kuten Rob Halford, Dave Grohl, Matt Sorum, Slash, Scott Ian, Lars Ulrich sekä Ozzy Osbourne, jonka mukaan Lemmy oli älykäs, sivistynyt ja uskollinen ystävä. Tämän surullisen tapahtuman myötä Motörheadin 40-vuotinen ura sai päätöksensä, mutta jotakin oli vielä tuloillaan. Saksalainen UDR Music halusi vielä julkaista viimeisen Motörhead-tuotoksen. Kyseessä on livetaltiointi, joka kantaa nimeä ”Clean Your Clock”.

Motörheadin viimeinen kiertue oli 40-vuotisen uran juhlakiertue. ”Clean Your Clock”-julkaisussa taltioitu keikka tapahtui saksalaisessa Zenith-nimisessä rakennuksessa Münchenissa marraskuun 20.-21. välisenä aikana, joka oli viimeisiä Motörheadin jäljellä olevia keikkoja. ”Clean Your Clock”-julkaisusta on olemassa normaalin tapaan live-cd, kahden vinyylin painos, sekä cd/dvd/blu-ray-erikoisjulkaisu. Kyseisessä painoksessa on live-cd -ja dvd/blu-ray:n lisäksi ”pop-up art” itse kokoonpanosta, kansilehti sisältäen kuvakokoelmia Münchenin keikasta ja kuvagallerioita backstagelta, sekä pienimuotoinen dokumenttivideo siitä, millaisia kuulumisia Motörheadilla oli ennen viimeisen live-esityksen nauhoittamista. Tämä arvostelu keskittyy itse keikkataltiointiin.

Kuudentoista kappaleen live-tapahtuma koostuu laajalti Motörheadin klassikkokappaleista, mutta settilistaan on mahtunut viimeisimmästä studiojulkaisusta ”Bad Magic” (2015) ”When The Sky Comes Looking For You”, sekä ”Aftershock”-julkaisusta (2013) ”Lost Woman Blues”. Myös muutamat mielenkiintoiset kappaleet, kuten ”Rock It”, ”Orgasmatron” ja ”Doctor Rock” olivat onnistuneita lisäyksiä, sillä näitä kappaleita ei ole kuultu livenä pitkään aikaan. Keikan settilista on itse asiassa prikulleen sama kuin viimeisimmällä Suomen keikalla. Poikkeuksena toki se, että Michael Monroe ei Münchenin keikalla ollut  mukana.

Katsottuani keikan kokonaan kiinnitin ensimmäisenä huomiota muutamiin seikkoihin. Ensimmäinen positiivinen hetki, jota tuskin kukaan katsojista ei voi olla huomaamatta koskee keikan aloituskappaleen ”Bomber” valotrussia. Helvetti soikoon, että se näyttää tyylikkäältä! Se toimii, sulautuu keikan rekvisiittaan ja on yksinkertaisesti tyylikäs tapa aloittaa 40-vuotiskeikka. Valotrussi ei ole mikään uusi keksintö, sillä samaa trussirekvisiittaa Motörhead on käyttänyt 70-luvun loppupuolella. Tällaista aloitusta on aina ilo katsoa.

Mitä sitten tulee itse soittoon ja niihin liittyviin seikkoihin? Seuraava asia, johon kiinnitin huomiota, keskittyi bändin lavatyöskentelyyn. Moni varmasti huomasi, että Lemmyn viimeiset esiintymiset olivat hyvin tylsähkön näköisiä, mutta valitettavasti niihin oli omat syynsä. Viimeisimpien vuosien aikana suurin osa Motörheadia koskevista uutisista liittyi Lemmyn terveydentilaan, minkä seurauksena keikkoja joko jouduttiin perumaan, siirtämään tai keskeyttämään. Näiden uutisten myötä kierteli huhuja siitä, voiko Motörhead enää jatkaa toimintaansa. On myös tiedotettu, että Lemmyn voimat eivät olleet riittäneet muun muassa soundcheckien osallistumiseen, vaan kaikki voima oli säästettävä vajaan kahden tunnin mittaiseen keikkaan. Kaikkeen ylimääräiseen ei Lemmyllä ollut voimia, ei edes lavalla liikkumiseen samalla tavalla mitä kymmenen vuotta sitten.

Otetaan esimerkiksi Stage Fright-julkaisun (2005) keikkatapahtuma. Tarkasteltaessa vähän yli kymmenen vuotta taaksepäin Motörheadin ja eritoten Lemmyn lavatyöskentelyä, voi huomata, että Lemmyn karisma, fiilis ja energia näkyivät kyseisellä keikalla todella hyvin. ”Clean Your Clock”-keikan aikana Lemmyn voimat riittivät ainoastaan soittamiseen ja paikalla pysymiseen. Mihinkään muuhun ylimääräiseen ei ollut varaa. Se on valitettavasti jollakin tapaa hyvin surullista katsottavaa, näin suoraan sanottuna. Kaiken lisäksi Lemmyn välispiikit ovat hieman sekavan ja takkuilevan kuuloiset.

Mitä itse tiedän kuvatun keikan monikameratyöstä, kuvaukset ovat myös rajoittuneet siten, kuinka keikasta on pystytty leikkaamaan mahdollisimman mielenkiintoisen näköistä katsottavaa. En usko, että leikkaustyö olisi ollut helppoa työtä editointiporukalle, sillä Lemmyn toiminta on lavalla sen verran rajoittunutta. Tuskin paikallaan seisovasta ja suhteellisen elottomasta muusikosta on onnistuttu saamaan mielenkiintoista kuvamateriaalia. Onneksi kameramiehet ovat onnistuneet saamaan hyviä ottoja yleisöstä, Philistä, Mikkeystä ja koko tunnelmasta Zenith-areenalla.

”Clean Your Clock” ei onneksi ole pelkästään surullista katsottavaa, sillä toki keikkaan on saatu hyvää ja vaihtelevaa taltiointia. ”Whorehouse Blues” on toiminut hyvänä livekappaleena alusta alkaen, ja se toimi tälläkin keikalla. Tätä voisi kutsua enemmänkin kappaleeksi, jossa Lemmy on isona tähtenä. ”Whorehouse Blues” näyttää ja kuulostaa hyvältä, mikä tekee siitä yhden keikan kohokohdista.

Kaiken kirjoittamani jälkeen jotkut voivat luulla, että olisin ollut jollain tapaa tyly ”Clean Your Clockin” suhteen. Tässä tapauksessa tarkoitukseni oli olla pelkästään rehellinen. Kokonaisuutena itse keikka toimii alusta loppuun moitteettomasti ja kunniakkaasti. Vaikka Lemmy olisi ollut kyseisellä keikalla 10-20 vuotta nuorempi, en usko, että itse keikka olisi sen paremmaksi muuttunut. Mielestäni settilista on valittu monien klassikoiden pohjalta, vaikka muun muassa ”Damage Case” olisi ollut hyvä valinta tähän settilistaan. Olisin myös halunnut kuulla ja nähdä hieman tuntemattomimpia hittikappaleita esimerkiksi 1990-luvun ajalta. Onhan sentään kyseessä 40-vuotisjuhlakiertue.

”Clean Your Clock” jää Motörheadin viimeiseksi julkaisuksi ja päättää koko yhtyeen uran hienolla tavalla. Se ei ole paras livejulkaisu Motörheadin diskografiassa, mutta Lemmyn ja kumppaneiden viimeiset soitot ovat aina näkemisen arvoisia. Takuuvarma hankinta kaikille, jotka kunnioittavat Lemmya ja Motörheadia.

Tämä arvostelu on kunniaosoitus rock-maailman hienoimmalle muusikolle, joka on tarjonnut koko maailmalle todella paljon hyvää rock ’n’ roll-musiikkia. RIP Lemmy Kilmister 1945-2015.

7+/10

Kappalelista:

01. Bomber
02. Stay Clean
03. Metropolis
04. When the Sky Comes Looking For You
05. Over the Top
06. Guitar Solo
07. The Chase is Better Than the Catch
08. Lost Woman Blues
09. Rock It
10. Orgasmatron
11. Doctor Rock
12. Just ’Cos You Got the Power
13. No Class
14. Ace of Spades
15. Whorehouse Blues
16. Overkill

Motörhead Facebook

Motörhead Offical Website

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Luetuimmat

Uusimmat