In Mourning

Ruotsalainen progressiivista death metallia soittava In Mourning kiinnitettiin vuoden 2011 lopussa Spinefarm Recordsille ja tämän yhteistyön tuloksena yhtye julkaisee kolmannen albuminsa nimeltä ”The Weight Of Oceans” huhtikuun 18. päivä. Kaaoszine otti yhteyttä sähköpostitse yhtyeen kitaristiin Björn Petterssoniin, joka valotti meille hieman taustaa yhtyeen uuteen albumiin liittyen sekä paljasti, että mikä siinä meressä miestä niin kiehtoo. Lue lisää nähdäksesi haastattelu kokonaisuudessaan.

Morjensta. Kuinkas vuosi 2012 on lähtenyt käyntiin In Mourningin leirissä?

Björn: Terve. Vuosi on lähtenyt hyvin käyntiin ja tuntuu siltä, kuin palat vihdoin alkaisivat loksahdella paikoilleen. Viime vuoden loppu oli yhtyeelle raskas äänitysten sekä levy-yhtiön etsimisen takia, mutta nyt alkaa pikku hiljaa näkyä valoa tunnelin päässä.

Vuoden 2011 lopussa solmitte sopimuksen Spinefarm Recordsin kanssa, joka julkaisee teidän uuden albuminne nimeltä “The Weight Of Oceans” huhtikuun 18. päivä. Miten päädyitte yhteistyöhön juuri Spinefarmin kanssa ja miten yhteistyö on lähtenyt käyntiin?

Björn: Me tosiaan solmimme sopimuksen Spinefarmin kanssa, ja tähän asti kaikki on toiminut loistavasti. Meillä on menneet asiat aina hyvin levy-yhtiöiden kanssa ja olemme olleet tyytyväisiä myös aikaisempiin levy-yhtiöihimme, mutta tällä kertaa halusimme julkaista albumin jonkin suuremman levy-yhtiön kautta. Spinefarmin työntekijät tuntuvat olevan jalat maassa, ja levy-yhtiö on julkaissut paljon hyvää musiikkia, joten on mukava olla osa heidän levy-yhtiötään.

Vuoden 2011 alussa me laitoimme muutamaan levy-yhtiöön sähköpostia uuteen albumiimme liittyen. Pulverised Recordsilla oli siihen aikaan pieniä taloudellisia ongelmia, joten päätimme kokeilla ottaa yhteyttä muutamaan levy-yhtiöön katsoaksemme, olisivatko he kiinnostuneita julkaisemaan meidän albumiamme. Spinefarm vastasi viestiin heti ja ilmoitti, että heillä saattaa olla kiinnostusta julkaista albumimme. Laitoimme siinä sähköposteja sitten edes takaisin, ja kesän jälkeen meillä olikin levytyssopimus edessämme allekirjoitettavana. Kirjoitimme sen ja on ollut mukava huomata, kuinka ammattimaista porukkaa heillä on siellä töissä. Kaikki asiat tuntuvat toimivan hyvin, eikä meillä ainakaan ole mitään moitittavaa heidän tekemisistään. Lupaavalta näyttää siis kaikin puolin.

Voisitko kertoa meille hieman albumin teosta sekä sen nauhoituksista. Milloin aloititte albumin kirjoittamisen ja kuinka työskentely studiossa yhdessä Jonas Kjellgrenin kanssa sujui?

Björn: Tämä on järjestyksessään kolmas albumimme ja minusta tuntuu, että olemme löytäneet oman tapamme toimia yhtyeenä. Jokaisen albumin tekeminen on ollut todella pitkä prosessi, ja vaikka olemmekin aina onnistuneet luomaan jotain uutta, niin se on silti ollut äärimmäisen raskasta.

Tobias on aina ollut yhtyeessämme se, joka on kirjoittanut kappaleet; tosin tälle albumille päätimme ensimmäistä kertaa toimia niin, että kaikki jäsenet osallistuivat levyn kirjoittamiseen paljon enemmän kuin koskaan ennen. Yleensä kirjoitamme kappaleiden ideoita kotona, ja kun saamme jotain valmiiksi, lähetämme ne muille jäsenille. Me kolme kitaristia yleensä tosin istumme alas yhdessä ja mietimme kappaleiden rakenteita, ennen kuin esittelemme ne muille jäsenille. Tuo on karkeasti sanottuna se tapa, jolla me toimimme yhtyeenä.

Työskentely studiossa sujui hyvin, vaikkakin studioajan buukkaamisessa oli hieman vaikeuksia johtuen meidän kaikkien erilaisista elämäntilanteista. Oli pelkästään vaikea saada kaikkien jäsenien aikataulut sopimaan yhteen, ja sitten kun siihen yhtälöön lisäät vielä tuottajan ja miksaajan, niin välillä tämä palapeli tuntui todella hankalalta. Tämän takia me nauhoitimme levyn osissa, minkä vuoksi levyn nauhoitukset hieman venyivät ajateltua pidemmäksi. Kaiken kaikkiaan koko prosessi studiossa sujui kuitenkin varsin mutkattomasti, joten voimme olla todella iloisia siitä ja tietenkin myös siitä, että levy on kohta ulkona!

Levyn kannessa on suuri mustekala, joka on nousemassa merestä. Mitä albumin kansitaiteella oikein halutaan viestittää?

Björn: Kristian Wahlin teki meille kyseisen maalauksen, joka mielestäni kuvastaa hyvin koko albumia. Me annoimme hänelle albumin nimen sekä niin paljon taustaa, kuin siinä vaiheessa albumin tekoa pystyimme, ja hän loi sen pohjalta kyseisen kuvan.

Edellisellä albumilla kansitaiteen teki Travis Smith, ja koska hän työskenteli tietokoneen avulla, pystyimme muokkaamaan lopputulosta oman makumme mukaan. Tällä kertaa Kristian kuitenkin maalasi teoksen, joten emme pystyneet siihen kovin paljoa vaikuttamaan. Hän oli tehnyt paljon hienoja tauluja ennenkin, joten oli suuri kunnia saada tehdä työtä hänen kanssaan, ja minusta albumin kansi onnistui äärettömän hyvin!

Vaikkakin ihminen on käynyt maan päällä jo melkein joka paikassa, niin meressä on silti vielä paikkoja, minne ihminen ei ole koskaan päässyt. Uskotko, että tuolla maan uumenissa pystyisi elämään eläimiä, jotka pystyisivät vahingoittamaan jopa ihmisiä, tai jokin virus, joka voisi tuhota koko planeetan?

Björn: Todella hyvä kysymys. Olen itse miettinyt näitä asioita joskus ja uskon, että jos jossakin maapallolla on vielä “salaisuuksia”, joita ihminen ei ole selvittänyt, niin ne sijaitsevat meressä. En ole mikään suuri nörtti, joten en näistä asioista kauheasti tiedä, mutta tykkään todella paljon katsoa erilaisia dokumentteja luonnosta, ja meri on mielestäni todella kiehtova asia. Meressä elää niin paljon erilaisia mielenkiintoisia lajeja, että en yhtään ihmettelisi, vaikka sieltä vielä tulevaisuudessa löytyisi lajeja, jotka ovat vaarallisia jopa ihmiselle. Tosin olisi paljon mielenkiintoisempaa, jos se ihmiselle vaarallinen olisi jokin eläin sen sijaan, että se olisi vain jokin virus tai tauti.

Mitkä merieläimet kiehtovat sinua itseäsi eniten? Onko albumin kannessa oleva mustekala kaikista mielenkiintoisin?

Björn: Mustekalat ovat tietenkin todella mahtavia ja ehdottomasti cooleimpia eläimiä, jotka elävät meressä, mutta pidän paljon myös merihevosista. Ne näyttävät todella kiehtovilta ja kuulemani mukaan niissä uros kantaa poikasia naaraan sijaan, mikä on outoa!

Jos In Mourningin jäsenet olisivat merieläimiä, niin mitä eläimiä ne olisivat ja miksi?

Björn: Mahtava kysymys! Ajattelin ensin, että vastaisin merihevosen, mutta tulin sitten siihen lopputulokseen, että haluaisin olla merikilpikonna. Olen aina pitänyt kilpikonnista ja tunnen itseni joskus hieman hitaaksi, joten se varmaan kuvastaisi minua parhaiten. Tim on tehnyt hieman enemmän kuin ennen sooloja tälle albumille, joten hän saa kunnian olla yhtyeemme mustekala. Pierre haluaisi kuulemma olla pallokala, mutta en tiedä syytä siihen. Tobias haluaisi olla delfiini, koska ne ovat älykkäitä eläimiä. Siinä voisi tosin tulla vaikeuksia, koska en usko, että delfiini osaisi karjua yhtä hyvin kuin Tobias, haha. J Rumpalimme Crillen täytyy olla nopea, ja eikö sellainen sanontakin ole olemassa, että “nopea kuin hai”? Mielestäni vasarapäähai olisi loistava rumpalieläin, koska hän voisi päällänsä vasaroida rumpuja.

Edellinen albuminne sai todella ylistäviä arvosteluita medioiden keskuudessa. Toiko tämä lisää paineita uutta albumia kirjoittaessanne?

Björn: Luin kyllä arvosteluja edellisestä albumistamme, ja ne olivat suurin piirtein kaikki hyviä. Emme me silti osaa ottaa paineita tuollaisista asioista vaan lähinnä luomme itse itsellemme suurimman paineen, kun haluamme joka kerta luoda albumin, joka on mielestämme parempi kuin edeltäjänsä.

Jos vertaat tämän uuden albumin materiaalia teidän edelliseen “Monolith”-albumiin, niin mitkä itse näet albumeiden suurimpana musiikillisena erona?

Björn: Minusta tuntuu, että tällä kertaa teimme ehjemmän albumin kuin ennen. Kappaleet tuntuvat sopivan paremmin yhteen keskenään, lyriikat tuntuvat sopivan paremmin kappaleisiin kuin ennen. Mielestäni emme musiikillisesti ole kauheasti muuttuneet, vaikkakin olemme tietenkin kokeilleet hieman uusia juttuja albumia tehdessä.

Kappaleista itsessään tuli hieman pitempiä, kuin meidän aikaisemmat kappaleemme ovat olleet. Olen silti sitä mieltä, että niissä on kokonaisuus paremmin hallussa ja kappaleet ovat ehkä hiukan synkempiä mutta silti eivät niin aggressiivisia kuin aikaisemmat kappaleemme. Olen kuitenkin sitä mieltä, että kaikkien tulisi kuunnella albumi ja sitä kautta päättää, mitä mieltä levystämme on.

Ruotsista tuntuu tulevan paljon hyviä progressiivista death metallia soittavia yhtyeitä. Mitkä yhtyeet ovat vaikuttaneet teihin eniten?

Björn: Tuohon on todella vaikea vastata, koska me kuuntelemme oikeastaan kaikenlaista musiikkia aina popista doom metalliin. Omalta kohdaltani voin kuitenkin sanoa, että tällä hetkellä kuuntelen paljon yhtyeitä kuten Cult Of Luna, Isis sekä Neurosis mutta myös kevyempää tavaraa kuten Low, Red House Painters jne. Saatan myös joskus kuunnella doom metallia, jos tunnelma ja oma mieliala on sellaisella tasolla.

Millaisia suunnitelmia teillä on albumin julkaisun jälkeen? Onko suunnitelmissa yhtään Suomen keikkaa?

Björn: Alun perin tarkoituksena oli soittaa pieni Euroopan-kiertue heti albumin julkaisun jälkeen, mutta valitettavasti se peruuntui emmekä saaneet ajoissa buukattua uutta kiertuetta tilalle. Tulemme kesällä Nummirockiin keikalle, joten tulkaahan kaikki paikalle meitä katsomaan! Tarkoituksenamme olisi myös tehdä kiertue syksyllä, mutta sen suhteen ei ole vielä mitään lyötynä lukkoon. Toivottavasti se kuitenkin toteutuu, ja olemme sen suhteen toiveikkaita, koska meillä on nyt parempi pohja kuin koskaan ennen.

Kiitoksia todella paljon ajastasi ja onnea tulevaisuuteen. Onko sulla loppuun vielä jotain, jota haluaisit sanoa Kaaoszinen lukijoille?

Björn: Kiitoksia vain, että jaksoit tehdä meistä haastattelun!  Kiitos kaikille, jotka ovat jo tilanneet ennakkoon albumimme, ja myös niille, jotka meidät tämän haastattelun jälkeen verkosta katsastavat. Nauhoitamme kohta videon kappaleesta nimeltä “A Vow To Conquer The Ocean”, joten kun se julkaistaan, käykäähän ihmeessä myös se katsomassa!