Norjalaisen paholaisen paluu: haastattelussa uuden albuminsa ja DVD:nsä julkaisua valmisteleva Dimmu Borgir

Norjalainen black metal -yhtye Dimmu Borgir viimeistelee parhaillaan tulevaa albumiaan ja kauan odotettua “Forces of the Northern Night” -DVD:tään. Haastattelimme yhtyeen kitaristi Silenozia, joka kertoi meille muun muassa edellä mainituista julkaisuista ja tulevasta kiertueesta.

Millainen vuosi 2017 on ollut tähän mennessä sinulle ja bändillesi?

Silenoz: Todella hyvä. Olemme työskennelleet uuden albumimme ja tulevan DVD:mme viimeistelyn parissa. Olemme olleet aika kiireisiä.

Seuraavaksi ajattelinkin kysyä DVD:stänne. Kuvasitte kyseiset show’t jo 2011 ja 2012. Miten suuri projekti tämä on teille kokonaisuudessaan ollut?

Silenoz: Ei niin suuri, että se oikeuttaisi näin monen vuoden odottamiseen. Tietysti kyseessä ovat suurimmat keikkamme, jotka olemme uramme aikana tehneet. Olisi väärin olla julkaisematta tätä dokumentaatiota, vaikka välissä onkin ollut useampi vuosi. Uskon silti, että sillä on yhä arvoa, esimerkiksi siksi, että esiinnyimme liveorkesterin kanssa.

Mikä oli siis pääsyy siihen, että julkaisu viivästyi näin paljon?

Silenoz: Siihen oli muutamia syitä, jotka saattavat kuulostaa tekosyiltä. On paljon asioita, jotka pitää ensin tarkistuttaa. Lisäksi molempien keikkojen uudelleenmiksaus vei aikaa. Yhtäkkiä huomasimme, miten pitkällä uuden albumin kirjoittaminen on, joten päätimme siirtää DVD:n julkaisua lähemmäksi tulevaa albumiamme ja tavallaan esitellä itsemme uudelleen parhaalla mahdollisella tavalla.

Nykypäivänä bändien odotetaan julkaisevan albumeita tiettyinä aikaväleinä. Jännittääkö, miten fanit ottavat paluunne vastaan?

Silenoz: Ei oikeastaan, sillä musiikki, jota teemme, ei valmistu yhdessä yössä. Emme kohtaa suuria haasteita, kun on kyse biisien kirjoittamisesta. Pakolla sitä ei voi kuitenkaan tehdä, vaan on käytettävä aika parhaalla mahdollisella tavalla ja tehdä asiat omalla tahdilla.

Teillä on varmasti rima korkealla uuden albumin suhteen, jos verrataan aikaisempiin huippuarvosteluja saaneisiin albumeihinne.

Silenoz: Nostamme aina omaa rimaamme, olipa kritiikki millaista hyvänsä. Luulen, että meillä on kovemmat odotukset itseämme kohtaan kuin mitä fanit meiltä odottavat. Kun tiedostamme, että edellisestä albumistamme on kulunut näin pitkä aika, on uuden musiikin korvattava myös tässä välissä menetettyä aikaa, mikä tekee tästä myös mielenkiintoista. Emme ole tavallinen bändi, joka kirjoittaa albumin, tekee kiertueen – ja sama homma uudelleen. Emme ole ikinä olleet sellainen bändi. Uskomme, että fanimme arvostavat loppujen lopuksi sitä, että määrä ei korvaa laatua.

Nauhoititte nuo kaksi keikkaa DVD:tä varten orkesterin kanssa. Kuvittelen, että se merkitsi teille aika paljon, olenko oikeassa?

Silenoz: Ehdottomasti! Se oli aikaimoinen suoritus. Varsinkin ensimmäinen show Oslossa oli mahtava. Orkesteri soitti myös “Abrahadabra”-albumillamme, ja he lähestyivät meitä yhteistyön merkeissä tämän live show’n osalta. Olemme ylpeitä siitä, että he lähestyivät meitä ensin eikä päinvastoin. Se vaati paljon järjestelyitä. Se olisi voinut olla teknillisesti katastrofi, mutta otamme mielellämme haasteita vastaan.

Jos verrataan uranne alkua ja nykypäivää, olette asettaneet riman aina korkealle, kun on kyse musiikkinne orkestraalisesta puolesta. Onko teillä paineita tämän asian suhteen tulevalla albumillanne, jotta olisitte itsekin tyytyväisiä?

Silenoz: Totta kai meillä on hieman paineita, mutta toisaalta tiedämme, että jos ei noudata sitä, mitä kirjoitusprosessi vaatii, se ei toimisi muutenkaan. Kun kirjoitamme musiikkia, se voi kehittyä miksi vain. Emme voi vain istahtaa alas ja päättää, että tästä biisistä tulee juuri tällainen ja tällainen, se ei vain toimi niin. Uusi albumimme tulee olemaan hyvin orkestraalinen, primitiivinen ja brutaali black metal -albumi.

Palataan vielä DVD:hen. Nykyään on hyvin yleistä, että yleisö kuvaa keikkoja puhelimillaan ja puhelimia nähdään paljon yleisön joukossa. Mitä mieltä olet tästä?

Silenoz: Kun itse käyn keikoilla, en kuvaa puhelimellani, vaan keskityn bändiin ja nautin musiikista. Toisaalta olen vanhempi kuin nykypäivän kännykkäsukupolvi, joka on mitä on. Uskon, että kyse on siitä, että fanit haluavat kuvata keikkoja saadakseen jonkin muiston, jota voivat katsoa uudelleen ja uudelleen.

Häiritseekö se sinua artistina, että fanit eturivissä kuvaavat teitä show’sta nauttimisen sijaan?

Silenoz: Ei se minua häiritse, mutta arvostaisin toki enemmän, jos he kiinnittäisivät enemmän huomiota show’hun.

Jos puhutaan edelleen DVD:stä, mikä musiikkivideo tai -DVD on aiheuttanut sinulle vau-elämyksen?

Silenoz: Hyvä kysymys, sillä sitä on itse asiassa vaikea muistaa. Kuten tiedät, kasvoin 80-luvun alussa, jolloin MTV:stä tuli iso juttu. Luulen, että tuon ajan visuaalisesti näyttävät bändit, kuten Judas Priest, Twisted Sister ja Kiss ovat vaikuttaneet meihin. Nautin siitä, kun bändit pukeutuvat muihin kuin tavallisiin vaatteisiin.

Mikä on tulevan albumimme tämänhetkinen tila?

Silenoz: Tällä hetkellä siitä on itse asiassa noin kaksi tuntia, kun viimeistelimme albumimme miksauksen. Teemme masteroinnin viikonlopun aikana, ja siinäpä se sitten on. Tuntuu oudolta, mutta hyvällä tavalla. Tietysti on vielä paljon tekemistä, kuten DVD:n viimeistelyä ja kiertueeseen valmistautumista. On vain edettävä askel kerrallaan. Tulevan albumin viimeistely on tietysti tärkeintä. Kun albumi on poissa käsistämme, se on jo suuri menestys meille, ja olemme todella tyytyväisiä lopputulokseen.

Onko teillä jo tarkempaa julkaisuajankohtaa selvillä?

Silenoz: Levy-yhtiö tietää enemmän, mutta viime keskustelun mukaan todennäköisesti loppukesästä tai alkusyksystä.

Onko julkaisun jälkeen luvassa kiertue? Tullaanko teidät näkemään Pohjoismaissa Suomi mukaanlukien?

Silenoz: Tulemme keikkailemaan Suomessa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Aiomme olla valikoivia sen suhteen, missä soitamme, niin kuin olemme olleet aikaisemminkin viime kiertueidemme aikana. Soitamme mieluummin vähemmän keikkoja, mutta isommilla lavoilla, jotta voimme tarjota faneillemme kunnollisen esityksen. Haluamme, että show’mme ovat erityisiä, ja että ihmiset tuntevat todella saaneensa rahoilleen vastinetta.

Ette ole kirjoittaneet tulevasta albumistanne hirveästi esimerkiksi Facebookiin. Onko tarkoituksenanne ollut pitää itsenne salaperäisinä?

Silenoz: Kyllä, sillä erityisesti nykypäivän sosiaalisen median myötä mystisyys on kadonnut. Välillä on hyvä päivittää jotain albumin etenemisestä, mutta ei jatkuvasti. On tärkeää keskittää päivitykset musiikkiin, eikä esimerkiksi siihen, mitä söimme päivälliseksi.

Arvostatko esimerkiksi Ghostin kaltaisia yhtyeitä, jotka pitävät itsensä mystisinä?

Silenoz: Kyllä. Kun kuulin heidän musiikkiaan ensimmäistä kertaa, en hirveästi innostunut, mutta nykyään olen vakuuttunut fani ja pidän siitä, mitä he tekevät.

Kiitos paljon haastattelusta, ja onnea tulevan albuminne ja tulevaisuuden kanssa! Mitä haluaisit sanoa suomalaisille faneillenne, jotka lukevat tätä jälkikäteen?

Silenoz: Suomi on alusta asti ollut mahtava paikka esiintyä. Odotamme innolla Suomessa soittamista kiertueen aikana. Toivon, että kuunnellessaan uutta albumiamme suomalaiset fanimme tajuavat sen olleen odottamisen arvoinen. Ennen sitä he voivat hankkia DVD:mme ja nauttia paremmasta äänenlaadusta kuin Youtubessa.

Haastattelu: Arto Mäenpää

https://www.facebook.com/dimmuborgir/