”Sävellämme mielestämme vahvempia ja mieleenpainuvampia melodioita kuin keskiverto melodeath-bändit” – haastattelussa ForedoomeD
Jälleen jyrähtää Pohjois-Karjalasta, kun esittelyssä on joensuulainen ForedoomeD. Nuori yhtye soittaa melodista death metalia ja on saanut hyvän vastaanoton keikkalavoilla. Tällä hetkellä bändi hakee uutta basistia ja rumpalia riveihinsä, ja haastattelun lopusta voitkin katsoa sen rekryvideon. Yhtyeestä Atte ja Asmo vastasivat Kaaoszinen tiukkoihin kysymyksiin.
Missä ja milloin yhtyeenne on perustettu?
Atte: ForedoomeD-yhtye syntyi alkujaan vuonna 2009 Joensuussa. Alkuperäisten soittajien kanssa homma ei kuitenkaan luistanut, ja idea jäi hautumaan. Vuonna 2014 yhtye saatiin herätettyä uudelleen henkiin uusien soittajien kanssa, mutta epäonnisten sattumien takia soittajahaku on jälleen käynnissä. Minä ja Asmo olemme olleet mukana perustamisesta asti.
Miten luokittelisit musiikkinne?
Asmo: Alusta lähtien olemme menneet melodisella death metal -linjalla, jonka sekaan heitämme mausteita eri tyylilajeista. Kehitystä progressiiviseen suuntaan on tullut matkan varrella, minkä voi huomata tulevista biiseistämme. Itse en mieti tiettyyn genreen sijoittumista vaan keskityn tekemään musiikkia, joka kuulostaa hyvältä. Ehkäpä siitä tulee omanlaisensa ForedoomeD-soundi.
Miten bändinne eroaa muista samankaltaisista yhtyeistä?
Asmo: Sävellämme mielestämme vahvempia ja mieleenpainuvampia melodioita kuin keskiverto melodeath-bändit. Dynaamisuus, vaihtelevat biisirakenteet sekä ovela tapa tuoda vivahteita muista tyylilajeista tuovat biiseihimme bändin omintakeista soundia, jota ei muualta kuule.
Mitkä yhtyeet ovat suurimpia vaikuttajianne?
Atte: Suurimpana vaikutteena minulle on viime vuosina ollut varmaankin ruotsalainen multi-instrumentalisti Dan Swanö, josta on vaivihkaa kehkeytynyt tietynlainen esikuva. Asmon kanssa kuuntelemme paljon Opethia etenkin sen tunnetilasta toiseen hyppivien biisirakenteidensa takia. Myös Symphony X:n kolmas ja viides levy ovat isoja vaikuttajia. Kuuntelemme hyvinkin paljon eri genrejä, joista esimerkiksi 80-luvun syntikkavelhoilu ja 2000-luvun alun pelien tracker-musiikki on hiipinyt tulevalle levylle jossain määrin.
Kuka tekee ja miten syntyvät yhtyeenne kappaleet/sanoitukset?
Atte: Ideat lähtevät yleensä liikkeelle jostakin tietynlaisesta riffistä tai tunnetilasta, jonka pohjalta mietin suuntaa, johon kappaleen voisi viedä. Sanoitan ja sävellän kappaleiden rungot yleensä yksin, ja yhtyeenä teemme sovituksen kuntoon myöhemmin. Jälkikäsittelyyn kuuluu muun muassa rumpusovitusten parantelu sekä joskus kappalerakenteen hienosäätö. Teknologian kehittymisen myötä on myös helpompaa ja kätevämpää nauhoittaa demoversioita kotistudiossa ja luoda jonkinsorttista kuvaa lopputuloksesta.
Kuinka tärkeä osa sanoitukset ovat yhtyeellenne? Halutaanko niillä vaikuttaa, ottaa kantaa vai onko niillä mitään merkitystä?
Atte: Sanoitukset syntyvät yleensä jonkin teeman tai tapahtuman pohjalta. Tykkään kirjoittaa tekstejä suhteellisen abstraktiin muotoon. Kuulijan on tarkoitus pohtia ja tulkita tekstejä omien kokemustensa kautta, toivottavasti tajuten, mistä on kyse ja mitä asiat symbolisoivat.
Miten yhtye on otettu keikoilla vastaan? Ikimuistoisin keikkanne tähän mennessä?
Asmo: Vastaanotto on ollut innostunutta. Toistaiseksi keikoista parhaiten mieleen on jäänyt SMC Live -tapahtuma La Barressa marraskuussa 2015, jolloin ravintola putkahti täyteen ihmisiä ja meininki oli kohdallaan niin lavalla kuin yleisössäkin. Pyrimme kehittämään itseämme jatkuvasti, jotta voimme tarjota uudenlaisia elämyksiä myös aiemmin keikallamme käyneille.
Missä näette yhtyeenne 10 vuoden päästä?
Asmo: Tietenkin silloin olemme soittelemassa isoilla lavoilla tuhatpäisille yleisöille, työstettynä on pari hyvin vastaanotettua levyä, ja menestystä on myös kansainvälisesti. Meininki lavalla on ammattimaista ja menevää sekä bändin yhteishenki silminnähden innoittavaa katseltavaa.
Atte: On paljon kerrottavaa, enkä usko, että yhtye on valmis vielä jäämään eläkkeelle tuossa vaiheessa. Haluaisin myös, että kuuntelijat saavat samanlaisia elämyksiä musiikistamme, kuin itse sain nuorempana ja saan vieläkin muiden musiikista.
Miksi ihmisten pitäisi olla kiinnostuneita juuri teistä?
Asmo: Erityisesti melodeathin ystävien kannattaa olla skarppina, kun uutta materiaalia ilmestyy, mutta uskomme kappaleittemme vahvojen ja erilaisten tunnetilojen viehättävän laajempaakin yleisöä. Musiikin lisäksi haluamme säväyttää myös live-esiintymisellämme, johon panostamme koko yhtyeen voimin.
Mitä yhtyeenne puuhailee tällä hetkellä? Onko tulossa uutta materiaalia?
Atte: Tällä hetkellä päällimmäisenä juttuna on ollut tämä soittajahaku, missä etsimme basistia ja rumpalia entisten soittajien tilalle. Edellisellä basistilla ei riittänyt aika kahteen bändiprojektiin, ja rumpali joutui lopettamaan soiton käsivamman takia kokonaan. Bändihaun ohella olemme keskittyneet olennaiseen eli uusien biisien säveltämiseen. Olemme mukana myös Joensuu Rock Academyssä, jossa työstämme bändin ensimmäistä virallista singleä. Suunnitteilla on myös kokopitkä omakustanne-LP ja musiikkivideo. Eli kyllä, uutta materiaalia on tiedossa!
Kuva: Janne Sund / Dethpenalty Studio