Synkempi tunnelma saapuu ylle – arviossa Annihilatorin viidestoista kokopitkä ”For the Demented”

Jeff Waters ja kumppanit ovat taas täällä! Yli kolmekymmentä vuotta taivalta käynyt kanadalainen Annihilator ei näytä hidastuksen merkkejä, sillä kokoonpanon tuorein, viidestoista julkaisu ”For the Demented” näki päivänvalon vuoden 2017 loppupuolella. Edellisestä kokopitkästä ”Suicide Society” (2015) ei ole kulunut kovinkaan pitkä aika, minkä vuoksi voikin vain todeta, ettei herra Watersin johtama soittoparaati pahemmin jarruja painele.

Kahden vuoden takaisen ”Suicide Society” musiikki edusti hieman grooven-tyylistä puolta, jota Annihilator on tarjonnut jo 2010-luvun tuotannoissaan – etenkin, kun itse pomo, herra Iso-herra Jeff Waters otti vokaaliosuudet takaisin itselleen. ”For the Demented” -julkaisun kohdalla groovea on jätetty hivenen taka-alalle, ja synkempää ja bändin vanhemman tuotannon osastoa on nostettu enemmän esille. Tarkoittaako kyseinen suunta sitten sitä, että ”For the Demented” voi flopata täysin?

Albumilla kuullaan toki takuuvarmoja ja tarkkoja soitto-osuuksia alusta loppuun saakka, mutta Jeff Waters on halunnut jättää enemmän niitä niin kutsuttuja hilpeitä ja groovaavia laulusuorituksia taustalle. Näitä voi tosin kuulla levyn alkupuoliskolla kuten esimerkiksi lauluissa ”Twisted Lobotomy” ja ”One to Kill”, joista jälkimmäinen kuuluu ehdottomasti uuden levyn parhaimpiin osiin. Niiden enemmän synkkien puolien seasta löytyy myös herkempää osastoa, josta ”Pieces of You” edustaa tätä linjaa. Kappale ei aivan vedä vertoja esimerkiksi vuoden 1993 julkaisulta ”Set the World on Fire” napatulle ”Phoenix Rising” -sävellykselle, mutta ei se ihan täysin fiasko ole. Ehkä kappaleen ongelma kallistuu sen kestoon, muuten ”Pieces of You” ei vaikuta hullummalta teokselta.

Soitto kulkee mallikkaasti albumin loppua kohden, mutta siihen se periaatteessa jääkin. Teokset tuntuvat pidemmän päälle enemmänkin jammailluilta kuin teoksilta, joista kuulijalla jää mieleen tarttuvia osuuksia. Ainoastaan ”Altering the Altar” on jokseenkin mielenkiintoinen kappale sen tarkkojen kikkailujen ja soolojen ansiosta, mutta niitäkin on tungettu kappaleeseen sen verran liikaa, että niistä tulee ähky. ”The Way” on poikkeuksellisen ärsyttävä pop-mainen rallatus, joka on ehdottomasti uuden levyn heikoin lenkki.

Kaiken puolin ”For the Demented” on ihan ok teos. Sen tekemiseen olisi tarvittu ehkä enemmän aikaa, jotta siitä olisi tullut hieman parempi teos. Vannoutuneet Annihilatorin ystävät saavat kitarakikkailupornoa Jeff Watersin tyylisesti koko rahan edestä, mutta muille ”For the Demented” on vain yksi teos muiden levyjen joukossa. Levyltä löytyy ne muutamat parhaat palat, mutta niihin se sitten jääkin.

7+/10

Kappalelista:

1. Twisted Lobotomy
2. One to Kill
3. For the Demented
4. Pieces of You
5. The Demon You Know
6. Phantom Asylum
7. Altering the Altar
8. The Way
9. Dark
10. Not All There

Annihilator Facebook

Annihilator Offical Website

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Kommentit