Tuomas Holopainen – Music Inspired By The Life And Times Of Scrooge

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 27.1.2014

Tuomas Holopaisen huhtikuussa julkaistavan ensimmäisen sooloalbumin ”Music Inspired By The Life And Times Of Scrooge” ennakkokuuntelutilaisuus järjestettiin Finnvoxilla perjantaina 17.1.2014. Kyseessä on Holopaisen päässä jo vuodesta 1999 kytenyt idea säveltää soundtrack Don Rosan ”Roope Ankan elämä ja teot” -kirjaan. Virallista lisenssiä ei Disneyltä albumille herunut, mutta itse alkuperäisen tarinan luoja Don Rosa on kuitenkin antanut teokselle siunauksensa ja on vastuussa albumin kansitaiteesta. Albumilla kuullaan useita laulajia, joista pääosassa ovat Johanna Kurkela, Johanna Iivanainen, Tony Kakko sekä Alan Reid.

1. ”Glasgow 1877”:
Albumi alkaa puheosuudella, jonka taustalle alkaa vähitellen kasvaa skottilaissävytteisiä tunnelmia maalailevia melodioita. Kappale kasvaa vähitellen suuremmaksi ja sisältää myös akustista kitaraa ja naislaulua. Huipennuksena kuullaan viulusoolo, ja biisi loppuu piano-osuuteen. Erinomainen aloitus albumille.
2. ”Into the West”:
Kappaleen alussa kuullaan viettelevää naishyräilyä. Levyn aloitusbiisiin verrattuna kyseessä on tempoltaan hieman menevämpi kappale, joka sisältää osittain myös hiukan jylhiä tunnelmia. Lopussa kuullaan huuliharppusoolo.
3. ”Duel & Cloudscapes”:
Levyn kolmas kappale sisältää hyvin monenlaisia tunnelmia. Kappaleessa siirrytään mahtipontisista osioista rempseän kuuloisiin osiin, ja yhden kuuntelun perusteella kappaleen rakenteesta on vaikea saada kunnolla kiinni. Yksi niistä harvoista albumin kappaleista, jonka jotkin osiot olisi voinut kuvitella sopivan Nightwishillekin.
4. ”Dreamtime”:
Dreamtimen” kantavana tunnelman luojana on australialainen puhallinsoitin didgeridoo, joka aloittaa kappaleen ja säilyy käytännössä koko kappaleen läpi taustalla tuomassa omanlaista sävyään biisiin. Keskeisenä elementtinä kappaleessa on myös rytmisoittimilla jykevään tahtiin lyöty teema, johon kappale myös loppuu muiden soittimien vähitellen hiljentyessä pois. Osittain didgeridoon ansiosta yksi levyn omaleimaisimmista kappaleista.
5. ”Cold Heart Of The Klondike”:
Viidentenä kappaleena albumilla kuultava ”Cold Heart Of The Klondike” on yksi niistä albumin biiseistä, joissa kuullaan laulua, jonka tässä tapauksessa hoitaa Tony Kakko. ”Duel & Cloudscapesin” tapaan kyseessä hyvin monitunnelmainen kappale, jossa kuullaan kauniita pianomelodioita, huilusooloja ja akustista kitarointia.
6. ”The Last Sled”:
Jo albumin aloituskappaleessa kuultu kertojaääni palaa mukaan tässä kappaleessa, ja pitkin biisiä kuullaan naislaulun ja kertojan vuorottelua pianon ja orkesterin luodessa kauniita tunnelmia taustalle. Herkkyydessään levyn koskettavimpia kappaleita.
7. ”Goodbye, Papa”:
Kyseessä on kenties albumin pirteimmältä kuulostava biisi. Jo aloituskappaleessa ”Glasgow 1877” kuullut skottivaikutteet nousevat tässä biisissä jälleen pintaan, ja monien muidenkin albumin kappaleiden tapaan tunnelmat vaihtelevat laajasti mahtipontisesta herkkiin pianotunnelmointeihin.
8. ”To Be Rich”:
Edellisen kappaleessa kuultujen pirteiden osioiden vastapainoksi ”To Be Rich” on yleissävyltään melko melankolinen ja sisältää hyvin haikean kuuloisia melodioita. Yksi levyn tunnelmallisimmista kappaleista.
9. ”A Lifetime Of Adventure”:
Albumin kontekstissa tarkasteltuna ei jää epäselväksi, miksi juuri tämä on päätynyt levyn ensimmäiseksi maistiaiseksi. Johanna Kurkelan laulama kappale nimittäin sisältää albumin tarttuvimman kertosäkeen, joka jää väistämättä soimaan päähän. Biisi on muutoinkin albumin helppotajuisimmasta päästä suhteellisen selkeällä rakenteellaan, ja kyseessä on myös albumin ainoa kappale, jossa kuullaan varsinaisesti sähkökitaraa. Kitarariffejä kappale ei tosin sisällä, vaan loppupuolella kuullaan huipennuksena komea ja pitkä sähkökitaralla soitettu soolo, johon kappale käytännössä myös loppuu.
10. ”Go Slowly Now, Sands Of Time”:
Levyn päätöskappale on yksi albumin seesteisimmistä, ja erityisesti kappaleessa kuultava matala mieslaulu erottaa sen muista biiseistä. Kappaleen lopussa myös naislaulu yhtyy biisin päämelodiaan, ja ”A Lifetime Of Adventuren” tapaan kappale on helppotajuisempi ja paremmin päähän iskostuva kuin muut albumin kappaleet. Laulua säestää pääasiassa akustinen kitara, ja biisi tuo hieman mieleen 1960- ja 1970-luvun singer-songwritereiden kaltaiset artistit.

Yhteenveto:

”Music Inspired By The Life And Times Of Scrooge” on erittäin kunnianhimoinen teos, joka sisältää lukemattoman määrän erilaisia tunnelmia ja soittimia. Jotta levy avautuisi kunnolla ja sen kaikki sävyt pääsisivät hyvin esiin, vaatisi albumi useita kuuntelukertoja koska sen verran runsaasti erilaisia elementtejä levyltä löytyy. Tyyliltään albumi on selkeä irtiotto Nightwishin tuotannosta, vaikka ymmärrettävästi joissain kohdissa hieman nightwishmaisia sävyjä onkin havaittavissa. Tällaisenaan minkään kappaleen ei kuitenkaan voisi kuvitella löytyvän Nightwishin albumilta. Levy on selkeästi suunnattu melko marginaaliselle yleisölle, sillä selkeitä kappalerakenteita ja yksinkertaisia melodioita ei albumilta juurikaan löydy. Ahdasmielisimmille metallifaneille tämä tulee todennäköisesti olemaan pettymys, sillä mitään metalliin viittaavaa ei albumilla kuulla lainkaan. Parhaiten albumi todennäköisesti toimii elokuvamusiikin ystäville, sillä kyseessä on käytännössä soundtrack, joka on elokuvan sijaan sävelletty kirjan pohjalta. Levy on myös todiste siitä, että maamme lahjakkaimpiin raskaan musiikin säveltäjiin kuuluvan Tuomas Holopaisen sävellystaidot ulottuvat paljon laajemmalle, kuin mihin pelkässä metalligenressä riittää tilaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

9/10

Kirjoittanut: Taavi Lindfors