20 vuotta Status Quon perintöä vaalien – Piledriverin livetaltiointi ”The Boogie Brothers”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 2.6.2017

Saksalainen Status Quo -tribuuttiyhtye Piledriver julkaisi viime vuoden loppupuolella kolmannen studioalbuminsa ”Brothers In Boogien”. Lähestyvän kesän kunniaksi saksalaisyhtye julkaisee kolme levyä sisältävän livetaltioinnin Wattenscheidin Stadthallessa soitetusta keikasta. Kaksi levyä sisältävät konsertissa soitetut kappaleet sekä aikaisemmin julkaisemattoman ”Julia” -kappaleen. Kolmas cd on blu-ray, jolle on tallennuttu koko konsertti komeudessaan sekä tietenkin lisämateriaalia. Kolmen levyn paketti sisältää siis runsaasti katseltavaa ja kuunneltavaa, josta riittää faneille riemua pitkäksi aikaa.

En ole koskaan aikaisemmin katsonut livetaltiointia blu-ray muodossa, joten minun on todettava että laatu löi ällikällä! Kuvan tarkkuus on todella korkealaatuista ja kun konsertissa oli käytetty puolen tusinaa kameroita, telkkarista katsoessa tuntui kuin olisi keikalla – ikäväkseni käytössäni ei ollut kelvollista televisioon kytkettävää musiikintoistojärjestelmää, joten en saanut kaikkea iloa irti itse musiikista. Sen perusteella kuitenkin mitä telkkaristani kuulin, oli äänenlaatu vähintään yhtä hyvää kuin levyltä soitettuna. Katsoessani konserttia mietin, että voisin arvostella tämän periaatteessa samalla tavalla kuin keikat, koska minusta suorastaan tuntui sille kuin olisin Stadthallessa katsomassa yhtyeen soittoa.

Mitä konsertin kappalelistaan tulee, oli se rakennettu niin että keikan alkupuolella Piledriver puski ulos kappaleita uusimmalta levyltään ja loppupuoli oli pyhitetty Status Quon hiteille. Ratkaisu oli mielestäni oivallinen, sillä yhtyeen omat kappaleet eivät olisi enää Status Quon kappaleiden jälkeen tuntuneet niin pureville. Brittiyhtyeen kappaleissa on kuitenkin sen verran paljon nostalgisuutta ja omaperäisyyttä, että ne olisivat varastaneet huomion täysin. Piledriverin omat kappaleet toimivat hyvin ja etenkin ”One Way To Rock” ja ”Rock In A Crossfire-Hurricane” saivat lämpötilan kohoamaan konserttipaikalla. Harmikseni ”Fat Rat Boogie” ei ollut läheskään niin hyvä livenä kuin levyltä kuunneltuna, vaan kuulosti hiukan ponnettomalta. Ehkä edeltävä ”ristituli-hurrikaani” -kappale vaati veronsa yhtyeeltä.

Konsertin aikana kuultiin myös useampi soolo – lead-kitaristi Peter Wagner soitti pitkässä tukassa ja nahkaliiviin sonnustautuneena savuavan soolonsa, jonka jälkeen ilmoille lyötiin yksi brittiyhtyeen hienoimmista kappaleista, ”Down Down”. Tämän jälkeen vuorossa oli kaksi rockrallia ennen kuin kosketinsoittaja Rudi Peeters viihdytti yleisöä soolollaan. Sooloa seurasi energinen ”Rockin’ All Over The World”, jonka jälkeen Piledriver vetäytyi hengähtämään, ennen kuin palasi tekemään encoren. Encoressa kuultiin ”Caroline”, rumpali Hans in ’t Zandtin’ mahtipontista kannuttelua ja edesmenneen Chuck Berryn ”Bye, Bye, Johnny”. Konsertti oli erinomainen ja kameroiden välityksellä keikasta sai vähintään yhtä paljon irti kuin jos olisi ollut eturivissä. Piledriver on esiintyjänä suhteellisen vähäeleinen eikä yhtye hyödynnä esiintymisessään rekvisiittaa, ainoastaan spottivaloja ja rumpujen takana ollutta näyttöä, johon heijastettiin kuvaa yhtyeen soittamisesta. Konsertin lopuksi tuli vielä ilouutinen faneille, kun lopputekstissä ilmoitettiin että seuraava albumi julkaistaan vuoden 2017 syksyllä.

Blu-raylta löytyy vielä lisämateriaaleiden muodossa mm. musiikkivideoita, studioklipin ja ”Brothers In Boogien” -levyjulkkareissa räpsittyjä valokuvia. Musiikkivideot on tehty groovaavasta ”Rock In A Crossfire-Hurricanesta” ja koskettavan kaihoisasta ”Last Wordsista”, joka on omistettu Michael Sommerhoffin edesmenneelle isälle sekä Status Quon Rick Parfittille. Studiovideo on kuvattu ”Brothers In Boogien” nauhoitusten aikana ja näyttää kuinka kitaristit pitävät hauskaa äänittäessään albumia. Valokuvien slideshow lisäksi löytyy vielä yksi video, jolle on leikattu konsertissa soitetut Status Quon kappaleet kuin koosteeksi parhaista hetkistä.

Mitä tulee livepaketin cd-levyihin, on niiden laatu yhtä korkeaa kuin studiossa tuotetun albumin. Loppupeleissä livelevyissä ei ole paljon eroa tavallisiin äänitteisiin, koska yhtye esiintyi hillitysti ja soitti kappaleet pitkälti niin kuin ”Brothers In Boogie” -levyllä. Toki jäsenten soolot, saksankieliset välispiikit ja yleisön innokas kannustus luovat tunnelmaa ja antavat kuvan millainen konsertti oli, mutta eikö pelkkä blu-ray olisi ajanut asian? Livelevyt eivät tuo mitään uutta tähän pakettiin kuin aikaisemmin julkaisemattoman ”Julia” -kappaleen. Toisaalta levyillä tarjoillaan Status Quo coverit, joita kaikkia ei ole aikaisemmin Piledriver toimesta julkaistu. Livetaltionti ”The Boogie Brothersin” tarkoitus on näyttää ja kuulostaa siltä, miltä saksalaisyhtye kuulostaa tosi toimissa. Sen livetaltiointi tekee onnistuneesti, sillä Piledriverin esiintymistä on ilo katsoa. Kattavan kokonaisuuden takia paketista löytyy varmasti kaikkea ja enemmänkin mitä yhtyeen innokkaimmat kuuntelijat haluavat. Jos haluat saada kattavan käsityksen miltä tämä saksalainen tribuuttiyhtye kuulostaa, toteutuu se parhaiten katsomalla ja kuuntelemalla tämän paketin.

9/10

Blu-rayn kappalelista:

 1. Frantic Groove
 2. One Way To Rock
 3. Together
 4. Good Times
 5. Rock In A Crossfire-Hurricane
 6. Fat Rat Boogie
 7. Don’t Think It Matters
 8. Hold You Back
 9. Top Of The Bill
 10. The Wanderer
 11. Something ‘Bout You Babe I Like
 12. Roll Over Lay Down
 13. Little Lady
 14. Guitar Solo
 15. Down Down
 16. Whatever You Want
 17. Don’t Waste My Time
 18. Keyboard Solo
 19. Rockin’ All Over The World

Encore:

 1. Caroline
 2. Drum Solo
 3. Bye, Bye, Johnny

CD 1 kappalelista:

1-12

CD 2 Kappalelista:

13-22 sekä “Julia” -kappale.

Piledriver Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Luetuimmat

Uusimmat