25 vuotta melankoliaa – Viikate täyttää vuosia ja julkaisee sen kunniaksi historiikin koko urastaan syyskuussa

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 15.8.2022

Kouvolalainen Viikate on noussut suomalaisyhtyeiden eturiviin yhdistelemällä synkkää metallia, murheellisia rautalankakitaroita ja kotimaisen iskelmälyriikan karua todellisuutta. Neljännesvuosisadan uran jälkeen on aika kertoa, kuinka Viikatteesta tuli kansallinen kestosuosikki ja yksi suomenkielisen metallin edelläkävijöistä.

Syyskuun yhdeksäntenä päivänä vuonna 2009 Viikate oli saapunut huipulle. Yhtye julkaisi kahdeksannen albuminsa ”Kuu kaakon yllä”, joka nousi suoraan Suomen albumilistan ykköseksi, viihtyi listalla kaikkiaan 25 viikkoa ja ylitti myynnillään kultalevyrajan.
Mistään tällaisesta laulaja-kitaristi Kaarle Viikate ja rumpali Simeoni Viikate eivät olleet uskaltaneet edes haaveilla, kun he kaksistaan käynnistelivät yhtyeen uraa kouvolalaisessa autotallissa reilu vuosikymmen aiemmin vuonna 1996.

Viikatteen mollimetalli on yhtä lailla kotonaan lumen peittämän pellon laidalla kuin Kouvostoliiton betonibunkkerien varjossa. Yhtyeen haudanvakavan ulkokuoren takaa paljastuu iso annos kotimaisista komediaklassikoista ammennettua hiekkamonttuhuumoria.

Onhan tämä kovakantinen V-kirja aivan loistokas asia! iloitsee yhtyeen lauluntekijä Kaarle Viikate.

Olen toivottoman huono pitämään päiväkirjoja mistään elämän osa-alueesta, ja ajanlaskussakin pysyn kartalla vain Viikatteen levyjulkaisujen ansiosta. Tästä syystä Askon naulaama 25 mollivuotta on tervetullut nide omaankin kirjahyllyyni. Samalla voin aloittaa jo keskittymisen seuraavaan kahteenkymmeneenviiteen vuoteen.

Viikatteen 25-vuotishistoriikin on kirjoittanut tamperelainen pitkän linjan kustannustoimittaja, toimittaja ja sarjakuvaneuvos Asko Alanen, joka on seurannut yhtyeen uraa alusta alkaen. ”Viikate – 25 mollivuotta” -teoksessa ääneen pääsevät niin lauluntekijä Kaarle Viikate ja yhtyeen muut jäsenet kuin läheisimmät yhteistyökumppanit.

Viikate – 25 mollivuotta julkaistaan 8.9.2022.