25 vuotta saksalaista industrial metalia – Kaaoszinen haastattelussa Megaherz

©Kai Swillus

Kaaoszine sai Skype-yhteyden saksalaisen industrial metalia soittavan Megaherzin kitaristi Christian Bystroniin ja vaihtoi muutaman sanasen liittyen 23. päivä tätä kuuta julkaistavaan ”Komet” -albumiin. Utelimme myös äskeittäin tapahtuneesta miehistönvaihdoksesta, Marilyn Mansonin lämppäämisestä sekä siitä, millaisia muistoja bändillä on Suomesta.

Moikka, Chris! Miten on vuosi 2018 lähtenyt käyntiin?

Christian Bystron: Vuosi on lähtenyt käyntiin aika paljon kiertuevalmisteluiden ja treenaamisen merkeissä. Olemme myöskin tehneet valmisteluita albumin julkaisua varten, joka ilmestyy 23. päivä helmikuuta. Itse kiertue alkaa 3.3.

Aivan kuten jo kerroitkin, olette julkaisemassa tässä kuussa uutta albumia, joka kantaa nimeä “Komet”. Mitkä ovat nyt tunnelmat?

Chris: Olemme niin ylpeitä uudesta albumista ja sen uusista kappaleista ja siitä, miten kaikki järjestyi loistavasti. Ja toivomme, että ihmiset rakastavat kappaleitamme yhtä paljon kuin mekin.

Huomasin, että “Kometin” kansikuvassa on venäjävaikutteita. Mistä tällainen veto?

Chris: Moni kysyy samaa. Meillä oli albumille nimi valmiina ja ajattelimme taidekonseptia albumia varten. Olen aina pitänyt Venäjän kylmänsodan aikaisesta propagandataiteesta, ja kun idällä ja lännellä oli tämä avaruuskisa, kuka käy ensimmäisenä Kuussa, niin venäläiset keksivät, että tällainen taide on yksinkertaista, mutta myöskin voimakasta. Ja ajattelimme, että tämä sopisi myös ”Kometin” kanteen, itse pidän siitä kovasti.

Jos sinun täytyisi suositella yhtä kappaletta uudelta albumiltanne, mitä kappaletta suosittelisit ja miksi?

Chris: En pysty suosittelemaan vain yhtä kappaletta. Se olisi epäreilua muita kappaleita kohtaan.

Eli jokainen albumin kappale on kuuntelemisen arvoinen?

Chris: Jos pidät ”Vorhang Aufista” ja ”Kometista”, niin aivan varmasti pidät myös muustakin albumin sisällöstä. Yhdistelemme raskaita kitaroita ja voimakkaita sanoituksia, ja se oli oikeastaan tämän albumin konsepti – näin yhteen lauseeseen kiteytettynä, ja tätä pyrin luomaan, kun tuotin ”Kometin”. Minä ainakin pidän siitä ja omasta mielestäni siitä tuli ihan siisti, toivon, että tekin pidätte siitä!

Pystytkö nimeämään omaa lempikappalettasi tältä albumilta?

Chris: Lempikappale… hmm… En pysty nimeämään vain yhtä kappaletta. Pidän ”Horrorclownista” todella paljon, mutta pidän myös ”Von Obenista”. Myös ”Heldengrabista” tykkään, koska siinä ei ole kitaroita, mutta lupaan, ettet kyllä kaipaa niitä. Kuulostaisi, että ne olisivat siellä, mutta ne eivät ole, mikä saattaa olla hassua.

Ehkä ”Nicht in Meinem Namen” sen poliittisen viestin takia. En voi nimetä vain yhtä. Ja totta kai albumin avausraita ”Vorhang Auf”, joka on mukava avaus myös kiertueelle.

Luin teidän Facebook -sivuiltanne, että rumpalinne Jürgen Wiehler lähti bändistä ja korvaajaksi tuli Tobias Derer. Miten löysitte kyseisen rumpalin? Eroaako Tobiaksen soittotyyli jotenkin Jürgenin soittotyylistä?

Chris: Kun tapahtuu muutoksia bändin jäsenistössä, se on aina outoa ja välillä jopa haikeaakin. Tunsin Tobiaksen, koska hän soitti jo rumpuosuuksia ”Kometille”, joten tuntui luontevalta, että hän päätyi rumpupallille. Kun se oli virallista, että tarvitsemme uuden rumpalin, järjestimme koesoittoja ja pidimme paljon soittosessioita. Mukana näissä sessioissa oli muutama aivan mahtava rumpali, joiden kanssa meillä oli kunnia soittaa. Tobias kuitenkin istui ensimmäisestä hetkestä ja ensimmäisestä rummun iskusta lähtien todella hyvin yhtyeeseen ja koko bändi oli samaa mieltä, että hän on uusi rumpalimme. Tuntui kuin hän olisi aina ollut osa Megaherziä. Hän myös ”pakotti” meidät soittamaan paremmin.

Viime kesänä olitte lämppäämässä Marilyn Mansonia. Miten meni ja onnistuitteko tapaamaan itse herra Mansonin?

Chris: Meiltä kysyttiin, että haluammeko lähteä mukaan kiertueelle ja vastasimme, että ”totta kai!”. Manson on todella mukava tyyppi. Siisteintä hänessä on hänen persoonallisuutensa; kun Manson astuu huoneeseen, hänet todellakin huomataan – sen voin kertoa.

Megaherz on ollut kasassa jo kunnioitettavat 25 vuotta. Miten olette pysyneet yhdessä ja mikä on teidän salaisuutenne?

Chris: Älä koskaan luovuta tai antaudu! Seuraa sitä, mitä haluat tehdä ja jatka sen tekemistä. Jos tielläsi on esteitä, mene niiden ylitse ja jatka matkaa. Kuulostaa niin yksinkertaiselta, mutta se ei ole. Jos tarkastelet Megaherzin historiaa, siellä on tapahtunut myös vähän huonompiakin asioita, mutta emme ole ikinä luovuttaneet ja nyt olemme tässä.

Pakko myös kysyä tästä kasvomaalista. Mikä on tarina tämän kasvomaalin takana?

Chris: Se ei todellakaan ollut suunniteltu juttu. Meillä oli kuvaussessio Stefan Gesellin kanssa, ja jo debyyttialbumista lähtien maskottimme on ollut klovni. Ajattelimme, että ehkä tällä kertaa meillä ei ole kuvaa tästä maskotista, vaan ehkä Lex (Alexander Wohnhaas, laulaja) voisi toimia klovnin roolissa vain kuvia varten. Lex vastasi tähän, että ”jos minä kerran joudun laittamaan meikit naamaan, niin sitten myös tekin joudutte”. Kuvista tuli niin upeita, että ajattelimme, että ehkä tätä voisi kokeilla myös keikoillakin. Ensimmäinen keikka, jonka teimme tämän kuvaussession jälkeen, oli halloween-show Oxburgissa, ja siellä kokeilimme ensimmäisen kerran kasvomaaleja lavalla. Jotenkin se sopi niin hyvin, että olemme pitäneet tämän kasvomaalijutun tähän päivään asti.

Vain, koska suomalaiset haluavat tietää, mitä ulkomaalaiset ajattelevat Suomesta ja suomalaisista, onkin pakko kysyä, mitä muistoja sinulla on Suomesta?

Chris: Valitettavasti emme oikeastaan ole ikinä käyneet Suomessa.

Ettekö ikinä?

Chris: Olemme olleet Tanskassa äänittämässä albumia sekä Norjassa soittamassa festareilla, ja siellä oli niin kaunista, kun oli keskikesä eikä aurinko laskenut. Emme olleet ikinä kokeneet mitään sellaista, ja se oli todella outoa, mutta samaan aikaan myös todella kaunista. Mutta emme ole valitettavasti ikinä olleet Suomessa. Teidän pitää pystyttää jonnekin lava, ja tulemme aivan varmasti soittamaan sinne!

Nyt, kun olette julkaisemassa uutta albumia, niin onko teillä suunnitelmissa tulla keikkailemaan Suomeen?

Chris: Ei ole ainakaan vielä suunnitelmissa. Se on ohjelmatoimistojen käsissä. Itse haluaisin ainakin tulla sinne. Olen kuullut teistä paljon hulluja juttuja, ja että siellä on uskomaton musiikkiskene.

Kiitos paljon haastattelusta! Onko vielä jotain viisaita sanoja Kaaoszinen lukijoille tai suomalaisille faneillenne?

Chris: Odotamme innolla, että saisimme soittaa teille. Ehkä huomenna soitan ohjelmatoimistolle ja kysyn, onnistuisiko Suomen-keikka. Jos kaikki siellä ovat yhtä mukavia kuin sinä olet, niin miksipäs emme voisi soittaa siellä.

 

Megaherz Facebookissa
Megaherzin kotisivut

Kirjoittanut: Tia Salmela

Kommentit