27 vuoden tauolta palannut Sceptical Schizo tuo vanhan koulukunnan suomithrashin takaisin

Historian siivet havisevat, kun vuonna 1988 perustettu Sceptical Schizo päättää 27 vuotta kestäneen hiljaiselonsa. Kotimaisen thrash-aallon alkuräjähdyksessä mukana ollut bändi jalosti aikanaan sointiaan synkempään ja ehkä aavistuksen kokeelliseenkin suuntaan. Uusi “Aggressions”-EP tuo kuitenkin vanhan kunnon thrash-mekkaloinnin takaisin.

Ja todellakin, “Aggressionsia” kuunnellessa tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt johonkin 1980- ja 1990-luvun taitteeseen. Bändin 1990-luvun alun death metalimpi ote on saanut väistyä energisen thrashin tieltä. Turhat mutkat on väännetty suoriksi. Hieman kankeat vokaalit särähtävät korvaan, mutta toisaalta ne edustavat juuri sitä, mitä aikoinaan oli tapana. Yksikään kappale ei nouse neljän biisin EP:ltä ylitse muiden, mutta meno on kuitenkin vailla laadullisia notkahduksia.

Sceptical Schizo vuosimallia 2019 on niin lähellä alkuperäistä suomithrashia kuin olla ja voi, ja sitä se on aina sopivan rosoista produktiota myöten. “Aggressions” tuntuu kuitenkin lopulta aavistuksen demomaiselta tuotokselta, eikä julkaisulta löydy erityisiä helmiäkään. Minilevystä huokuu kuitenkin rento ja hauska ote sekä aivan erityinen tekemisen meininki. Tällaisena 12 minuutin lyhyenä pakettina “Aggressions” hukkuu varmasti muotitietoisien ja modernien bändien jalkoihin, mutta vanhan suomithrashin ystävien tulee pitää silmät ja korvat auki.

7-/10

Kappalelista:
1. Boom Die!
2. Hate No Control
3. Unguided Missile
4. The Dawn of New Shame

Sceptical Schizo Facebookissa

Kommentoi julkaisua