3rd Trip tarjoaa kelpo tripin

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 19.7.2018

Jossain Helsingin ja linnunradan maisemareittien välillä seilaava 3rd Trip julkaisi ”Scale of Confusion” -nimisen debyyttinsä jo kuluvan vuoden huhtikuussa CD:llä ja digitaalisena, ja kreikkalainen Sound Effect Records pisti vielä julkaisun pihalle myös asianmukaisessa vinyyliformaatissa. Joten johan tuo on vihdoin aika kuunnella, millaisen tripin tämä jo vuodesta 2011 kimpassa musisoinut ja ahkerasti keikkaillut trio tarjoaa.

Ja kyllä, jo ensitahtien kajahtaessa ilmoille voi todeta tavaran olevan juuri sitä itseään – eli raskasta, psykedeelistä möyhyntuoksuista stoner-spacerockia, jossa ei fuzzissa säästellä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Julkaisun nimeä kantava avausbiisi alkaa jostain päin universumia ja imaisee kuulijan välittömästi oikeaan mielentilaan – tai pitäisikö sanoa ulottuvuuteen. Nykivästä, junnaavasta ja maalailevasta riffistä tulee vahvasti mieleen PH.

”Evolve” siirtää kuulijan hetkellisesti madonreiän läpi jonnekin päin Sky Valleyn aavikkoa ja pian jo takaisin kylmään pimeään intergalaktiseen limboon. Kappaleen sooloiluista tulee väkevästi mieleen Kingston Wall, ja tämä mielleyhtymä herää varsin usein levyä kuunnellessa. Kappaleen lopussa käsiin hajoava rytmi vie homman maaliin tyylikkäästi.

Kolmas kappale, ”Hazy Thoughts”, käynnistyy raskaasti ja hidassoutuisesti, mutta pian indicat vaihtuu sattivaksi ja silmään pistetään menevämpi Fu Manchu -vaihde.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myös ”Datum” alkaa hieman hitaammin ja Brant Bjorkin low desert punkin tuomat vaikutteet puskevat sakean savuverhon läpi. Lopun pitkä sooloilu on malliesimerkki läpi levyn huokuvasta, tänä päivänä jo lähes kuolevaksi luonnonvaraksi muuttuneesta jamittelufiiliksestä.

”These days” lopun sitaattisampleineen päättää tripin komeasti, kadoten lopulta jonnekin kaukaisuuteen jättäen kuulijan pohtimaan ihmiskunnan tilaa ja tulevaisuutta.

”Scale of Confusion” on siis kelpo levy. Kolmikon soitto toimii, ja tunnelma onnistutaan viemään soljuvasti riittävän kaukaisiin sfääreihin. Oikeastaan ainoa asia, minkä kanssa jouduin tyylin suhteen hieman painiskelemaan, on vähän turhankin pintaan ja kuivaksi jätetty laulu ja laulajan soundi.

Se isoin mutta kuitenkin on, että julkaisu ei onnistu tarjoamaan mitään sellaista, mitä tässä viime vuosina ruuhkautuneessa genressä ei olisi jo kuultu. Se jokin, mikä tekisi tästä tyylikkään omaperäisesti ja tunnistettavasti juurikin 3rd Tripin, puuttuu vielä. Siltikin, jos pidät bändeistä kuten Colour Haze, Elephant Tree tai 3rd Tripin kanssa keikkoja heittänyt ja splif…splitinkin jakanut Craneium, pidät todennäköisesti myös tästä levystä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

8/10

Kappalelista:

1. Scale of Confusion
2. Evolve
3. Hazy Thoughts
4. Datum
5. These Days

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat