3TEETH

3Teeth varoittaa Kardashianin perseestä säteilevistä myrkyistä ja kehottaa kuuntelijoitaan itsetutkiskeluun – haastattelussa yhtyeen vokalisti Alexis Mincolla

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 5.7.2019

Yhdysvaltalainen industrial metal -yhtye 3Teeth julkaisee uuden “Metawar” -albuminsa 5. heinäkuuta Century Median kautta. Edellisen “shutdown.exe” -albuminsa myötä aktiivisesti keikkaillut 3Teeth on nähty lämmittelemässä muun muassa Danzigin ja Rammsteinin kaltaisia nimiä ja on nyt parasta aikaa Euroopan-kiertueella yhdessä industrial pioneeri Ministryn kanssa. Tiukasta kiertueaikataulustaan huolimatta bändin nokkamies Alexis “Lex” Mincolla ehti pysähtyä Kaaoszinen haastateltavaksi ja herralla riittikin syväluotaavia ajatuksia vähän kaikesta uuden albumin, metallimusiikin ja Kim Kardashianin takapuolen väliltä.

Tervehdys Alexis! Miten kulunut vuosi on tähän mennessä sujunut?

LEX: Tähän mennessä hyvin. Nyt viime aikoina olen vain pitänyt hauskaa ja pysytellyt niin kiireisenä, että sitä ihan meinaa unohtaa kuinka päin helvettiä tämä maailma on menossa.  Melkein kuin se olisi suunniteltu niin – leipää ja sirkushuveja tänne kiitos!

3Teeth:in uusi albumi “Metawar” saadaan pian kaikkien kuultaville. Millaiselta vastaanotto on jo näin muutaman julkaistun kappaleen pohjalta tuntunut?

LEX: On mielestäni näyttänyt siltä, että vastaanotto on kaiken kaikkiaan ollut hyvin positiivinen. Tosin se voi myös olla sosiaalisen median algoritmi, joka on onnistunut blokkaamaan kaikki negatiiviset kommentit.

Julkaisun myötä te olette lähdössä jälleen myös tien päälle. Varmasti myös hyvä fiilis, että pääsee lisäämään tuoretta materiaalia mukaan settilistoille?

LEX: Joo todellakin! Kiersimme todella paljon kahden ensimmäisen albumin julkaisun myötä, joten nyt olemme jälleen erittäin valmiita lavalle. Pääsemme vuodattamaan vähän tuoretta verta kaikkien näiden uusien kappaleiden myötä.

Onko jotain tiettyä paikkaa, mitä tältä kiertueelta odotat eniten?

LEX: Luulen, että kiertueen aloitus Berliinissä Ministryn kanssa tulee ainakin olemaan todella hauskaa. Berliini on myös kaupunkina aina hyvin vastaanottava meitä ja tekemisiämme kohtaan. Tuntuu, että paikka sen kuin kasvaa suuremmaksi ja suuremmaksi joka kerta, jonka myötä myös meno muuttuu aina vain hullummaksi, kun soitamme siellä.

3Teeth ei bändinä juuri ujostele kertoa mielipiteitään nykymaailman menosta, mikä on aika piristävää nykypäivänä. Tuntuu, että monet eivät uskalla ilmaista minkäänlaisia omia ajatuksia siinä pelossa, mitä muut saattavat mahdollisesti ajatella.

LEX: Kyllä, teemme industrial metalia ja minulle industrial metal tarkoittaa nimenomaan sitä, että imetään kaikki myrkky tästä massatuotantoyhteiskunnasta ja syljetään se sitten takaisin sen omalle naamalle. Nautin, kun saan pitää yllä niin sanottua hauskuuden peiliä ja sitä kautta sitten heijastella tätä modernia poliittisen teatterin absurdiutta, se saa minut ihan katarsiseen olotilaan. Mielestäni ihmiset pelkäävät liikaa, että heidät naulataan kiinni puolelle tai toiselle ja ovat peloissaan, että menettävät faninsa. Heidän pitäisikin pelätä, koska emme me ole täällä mitään puolia valitsemassa. Kyse on siitä, että saamme liikutettua nimenomaan sitä perustaa, joka pitää yllä huijausta ja tekopyhyyttä, ihan näillä molemmilla puolilla.

Minua itse asiassa kiinnostaa myös, miten alunperin ylipäätään taivuit nimenomaan industrial metallin pariin? 

LEX: Kasvoin hyvin nuoresta iästä asti rakastaen raskasta musiikkia, sillä isoveljeni ajoi minut siihen suuntaan. Myöhemmin kun kasvoin vähän vanhemmaksi, halusin ruveta kuuntelemaan jotain omaa, jotain mitä isoveljeni ei kuunnellut. Tuolloin 90-luvun loppupuolella aloin tutustua enemmän industrial musiikkiin. Siitä sitten suoraan pikakelauksella siihen pisteeseen, että olen kaksi poliittisen tieteen tutkintoa omaava art director, joka kokee industrial metalin viehättävänä sen kokeellisuuden ja koko estetiikan myötä. Päätin heti bändiä aloittaessani, että haluan luoda taideprojektin bändin alustaksi. Industrial tuntui tuon ajatuksen myötä parhaalta ja luonnollisesti sopivammilta vaihtoehdolta.

Mikä on mielestäsi isoin ero tässä nimenomaisessa genressä, jos ajattelet asiaa vokalistin näkökulmasta?

LEX: Industrial metalissa ei ole sääntöjä, kun taas metallissa muuten niitä on enemmän. Metallifanit osaavat olla hyvinkin kankeita musiikin suhteen ja voivat luetella sinulle mikä on metallia ja mikä taas ei. Industrialissa genre on amorfinen ja kokeileva. Se antaa lisäksi mahdollisuuden yhdistellä musiikkiin teknologiaa ja elektroniikkaa. Ja koska kukaan ei oikeastaan tiedä mitä industrial on, sitä on hyvin vaikea tehdä väärin.

Mitkä ovat mielestäsi “Metawar”:in isoimmat teemat?

LEX: Suurimmat teemat ovat yliuskomus, akkelerationismi, myöhäisen vaiheen kapitalismi, simulaatio, iso data, tietoisen todellisuuden kuolema, psyykkinen sortaminen ja memeettinen sodankäynti.

Näiden teemojen myötä, mikä on se päällimmäinen ns. “iso ajatus”, minkä haluat ihmisissä tämän albumin myötä herättää?

LEX: No voin sanoa, että siellä ehdottomasti on sellainen. Mielestäni se on aina ideana koko albumin kirjoittamisen takana. Olen kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että oma sisäinen tutkiskelu on niin suuri, voimaannuttava ja pyhä asia, että en halua missään nimessä pilata tätä mahdollisesti hyvin monimerkityksellistä kokemusta vastaamalla tähän kysymykseen. 

Miten kuvailisit albumin tyyliä tällä kertaa, jos verrataan kokonaisuutta edelliseen pitkäsoittoon “shutdown.exe”:een tai debyyttiinne?

LEX: Mielestäni tämä uusi albumi kuulostaa siltä, että viisi paljon yhdessä keikkoja tehnyttä jätkää on kirjoittanut albumin. Näin minä lyhyesti sanottuna ajattelen. Jos vertaan edellistä “shutdown.exe” -albumia tähän tulevaan, tuntuu se puolestaan hyvin kylmältä ja synteettiseltä tiedostojenhallinta kokonaisuudelta.

Kappale “Affluenza” on tällä hetkellä viimeisin julkaistu kappale tulevalta albumilta. Kappaleen nimi puhuu jo puolestaan, mutta avaisitko silti hieman ajatusta sen taustalla?

LEX: Viittaamme “Affluenza”:lla tähän nykypäivän kaikkinielevään epidemiaan, joka on sosiaalisesti leviävä tauti. Se on tauti, mikä tartuttaa Kim Kardashianin perseestä säteileviä myrkkyjä digitaalisen keinohermosysteemin kautta ja alkaa levitä tullessaan alttiiksi huomiota herättävälle määrälle kulutusta. 

Olette jälleen kerran julkaisseet uusille kappaleille myös huikeita musiikkivideoita. Miten esim. “American Landfill”  -kappaleen tapaiset videot tavallisesti saavat alkunsa? Onko sinulla alusta asti tarkka visuaalinen näkemys kappaleesta?

LEX: Joo! Tavallisesti suunnittelen musiikkivideoiden ideat ensin itse,  jonka jälkeen sitten lyöttäydyn yhteen erilaisten tyyppien kanssa. Tuolloin ideat sitten saadaan pikkuhiljaa tuotua eloon. “American Landfill” -kappaleen kanssa sain mahdollisuuden työskennellä Matthew Santoron kanssa, joka on itseasiassa minun lapsuuden ystäväni. Olemme kirjaimellisesti tehneet outoa settiä hänen kanssaan siitä asti, kun olimme neljännellä luokalla. Hän on erittäin lahjakas FX-taiteilija ja ohjaaja, joten päätimme lyödä viisaat päämme yhteen ja toteuttaa tämän hirviömäisen videoidean totaalisella kengännauhabudjetilla. Tuo video vaati itseasiassa ihan älyttömän määrän työtä. Rakensimme pukuja ja lavasteita kotonani monta kuukautta, mikä johti lopulta siihen, että kämppäni oli ihan kaaoksen vallassa. Valmisteluiden jälkeen löysimme todella siistin, jätemetallia täynnä olevan romupihan ja pääsimme sinne kuvaamaan. Kävimme siellä kuvaamassa keskellä yötä minun syntymäpäivänäni. Teimme kuvausvalmisteluja summittaisten käsikirjoitusten pohjalta ja sitten vain sukelsimme pää edellä. Videota oli todella hauskaa tehdä ja miksei olisi ollut; käyttäydyimmehän kuin olisimme olleet jälleen neljännellä luokalla! Parhaat kaverukset, jotka ovat kerrankin saaneet luvan ja mahdollisuuden tähän kaikkeen.

Olette nousseet koko ajan suositummaksi ja tunnetummaksi, ja samalla keränneet ansaittua arvostusta metallipiireissä. Millä mielellä itse otat kaiken suosion vastaan?

LEX: Yritän oikeastaan olla ajattelematta asiaa turhan paljoa. Me vain tykkäämme luoda; oli kyseessä sitten musiikki, videot tai jokin muu taiteen muoto. Minulla on hyvin onnekas olo, että saan ylipäätään tehdä tätä. En halua jäädä turhan paljon jumittamaan sceneihin ja erilaisiin suosittavuuden käsitteisiin, sillä ne asiat eivät kuitenkaan lainaa itseään taiteeseen.

Olette kiertäneet yhdessä hyvinkin isojen nimien kanssa, mutta onko sinulla itselläsi vielä joku ns. unelmayhtye, jonka kanssa ehdottomasti haluaisit päästä keikkailemaan?

LEX: Luulen, että Rob Zombien kanssa kiertäminen olisi todella hauskaa! Minä kun rakastan kaikkea suurta, kulkueita ja kaikkea sellaista isoa teatraalisuutta. Olen myös todella kiinnostunut oppimaan lisää noista jutuista. Siksi luulenkin, että se olisi varmasti hyvin inspiroivaa ja oivaltavaa päästä näkemään ihan lähietäisyydeltä.

Miltä 3Teethin lähitulevaisuus näyttää pian julkaistavan levyn lisäksi, oletettavasti tiedossa on ainakin reippaasti keikkoja läpi kesän?

LEX: Joo, no kesäkuun lopulla lähdemme tien päälle ja kiertämään Eurooppaan Ministryn kanssa. Tuon jälkeen palaamme Jenkkeihin kiertämään heinä-ja elokuun aikana meidän omia keikkojamme, jolloin mukana on Author & Punisher. Joten kyllä, olemme erittäin kiireisiä koko kesän. No rest for the wicked, niinhän ne sanoo!

Loppuun vielä festarikauden kunniaksi: TOP 3 -pakollista asiaa kiertuebussissa?

LEX: Puhtaat sukat, hyvä kirja ja pullo vodkaa.

Kiitos kovasti haastattelusta ja pitäkäähän hauska kiertue! Haluatko vielä ihan loppuun heittää jotain terveisiä Kaaoszinen lukijoille?

LEX: Kiitos! Ei kai minulla mitään muuta kuin että emme malta odottaa, että pääsemme soittamaan myös sinne teille!