40 vuotta täyttävä ”Mustat Enkelit” sisältää Popedalle tyypillistä huumoria rosoisessa rokkimuodossa

Kirjoittanut Tia Salmela - 11.8.2022

Suomirockin kivijalaksi tituleeratun Popedan suosio on ollut viime vuosina tasaisessa nousussa, ja Popeda-keikoilla alkaakin pyöriä faneja jo kolmessa sukupolvessa. Vuonna 2017 Popeda juhli omia nelikymppisiään, ja vähitellen myös yhtyeen omat albumit juhlivat samaisia pyöreitä vuosia. Tänä vuonna 40 vuotta täyttää yhtyeen neljäs albumi ”Mustat Enkelit”, joka on ensimmäinen Popeda-albumi, jossa kitaran varressa Arwo Mikkosen rinnalla on aina niin ihana Costello Hautamäki.

”Mustat Enkelit” käynnistyy rehellisellä rock-meinigillä, kun ensimmäisenä kuullaan ”Kuulat Sekaisin”, josta on myös musiikkivideo aikanaan tehty. Tämä tuttusoundinen ja turvallinen rock-rosoisuus jatkuu läpi koko albumin. Täysin tosissaan ”Mustia Enkeleitä” ei kannata ottaa, sillä Popedalle tyypillinen huumorintaju on etenkin tällä albumilla vahvasti läsnä, mikä käy ilmi mm. ”Polttaa”, ”ABCD – Rock” ja ”Hormoonihuulet” -kappaleissa.

Vielä ei tällä albumilla kuule viitteitä iskelmälle kumartavalle popille, jollaiseksi monet varmasti Popedan nykyään mieltävät, vaan ”Mustat Enkelit” jatkaa kolmen edellisen albumin tapaan hard rock/punk -linjalla. Raa’an Popedan lisäksi tältä albumilta löytyy myös ensimmäistä kertaa hieman melodisempaa ja herkempää materiaalia singlenäkin julkaistun ”Yön” muodossa. ”Kuulat Sekaisin” -kappaleen ohella ”Yö” on jäänyt tältä albumilta Popedan settilistoille ja sitä edelleen kuulee tasaisin väliajoin soitettavan keikoilla.

Hämärästi muistan, että ”Mustat Enkelit” olisi jossain keltaisen lehdistön sivuilla äänestetty kauheimmaksi levyn kansikuvaksi, mutta hei onhan nyt noissa nahkakuteissa asennetta! No, tästä mielipiteitä jakavasta kansikuvasta huolimatta albumi sisältää energistä ja pilke silmäkulmassa vedettyä Popedaa, jota ei missään nimessä voi kuunnella vakavalla mielellä. ”Mustat Enkelit” on ehdottomasti klassikkoleimansa ansainnut.

Kappalelista:

1. Kuulat Sekaisin

2. Polttaa

3. Yö

4. ABCD-Rock

5. Kymmenen Uutiset

6. Varo

7. Simo Merihädässä

8. Mä Unta Näin

9. Hormoonihuulet

10. Jos Joet Olis…

11. Sika-Anteron Laulu

Popedan kotisivut

Popeda Facebookissa

Kirjoittanut: Tia Salmela