469 miljoonaa vuotta vanha fossiili nimettiin Black Sabbathin Tony Iommin mukaan

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 8.10.2021

Englantilaisen rockmusiikin legendan Black Sabbathin kitaristin Tony Iommin mukaan on nimetty 469 miljoonaa vuotta vanha hiljattain löydetty conodonts-lajin fossiili. Conodontsit olivat aikoinaan eläneitä leuattomia selkärankaisia ankeriaan näköisiä eläimiä.

Blabbermouthin julkaiseman artikkelin mukaan fossiilin löysivät Länsi-Venäjältä kalkkikivestä tanskalaisista sekä ruotsalaisista tutkijoista koostunut paleontologiryhmä.

Paleontologeista Mats E.Erikssonilla on ollut tapana nimetä löytämiään fossiileja heavy metal -legendojen mukaan ja hänen kauttansa omat fossiilit ovat jo saaneet Motorhead -johtaja Lemmy Kilmister, Cannibal Corpse -basisti Alex Webster sekä King Diamond.

Tony Iommi on ollut korkealla listallani ihmisistä, joita halusin kunnioittaa tällä tavalla. Suureksi ilokseni molemmat kollegani pitivät ehdotuksesta. Joten nyt Tony Iommi on myös ikuistettu tieteellisessä kirjallisuudessa upean lajiin nimeltä Drepanoistodus Iommii”, sanoi Eriksson viimeisimmästä löydöstä.

Jan Audun Rasmussen, joka on erikoistunut conodonteihin, oli innoissaan löydöksestään: ”Drepanoistodus Iommii on todellakin säilynyt erinomaisesti ja sillä on suuri potentiaali aikamerkkinä (ns. Biostratigrafia).

Kivet, joista otimme näytteitä jyrkässä venäläisessä jokibliffissä, eivät ehkä näytä paljaalta silmältä paljon”, lisäsi Anders Lindskog, ”mutta ne ovat osoittautuneet aarrearkuksi meille fossiilisille harrastajille.