4lyn – Quasar

Saksalainen alternative metallia soittava 4Lyn on edennyt urallaan jo kuudenteen albumiinsa, joka on saanut nimekseen ”Quasar”. Bändi on ollut jonkin muotoisella tauolla sen jälkeen kun he saivat julkaistua vuonna 2008 edellisen levyn ”Hello”, joten uutta albumia onkin odotettu fanien keskuudessa hartaasti jopa neljä vuotta. Mitä uusi albumi pitää oikein sisällään? Onko yhtye kasannut rivinsä ja palannut parempana kuin koskaan? Lue lisää nähdäksesi arvostelu kokonaisuudessaan.

Yhtyeen tauon syynä oli erilaiset oikeudenkäynnit, jotka ovat nyt taakse jäänyttä elämää. Albumi on tyyliltään hyvin samanlaista kuin aikaisemmat tekeleet, mutta musiikillisesti yhtye ei ole kuitenkaan ottanut sitä toivottua askelta eteenpäin vaan jäänyt oikeastaan junnaamaan paikalleen.

Ensimmäinen asia albumista, mitä en voinut käsittää oli ”Club Exploitation” -nimisen kappaleen valinta videoksi. Kappale ei kuvaa albumia oikeastaan ollenkaan ja se onkin saanut fanit lähinnä ihmettelemään, että mitä ihmettä yhtyeelle on tapahtunut? En usko lainkaan, että uusi ilmestys takaa metalli-ihmisien kriteerejä missään nimessä, mihinkä he ovat tältä bändiltä tottuneet. 4Lynin audiovisuaalisen maailman tekosia kuitenkin tasapainottaa toinenkin musiikkivideo samasta albumista – ”I Am A Phantom” – joka on halvasta budjetista huolimatta jokseenkin viihdyttävä.

Uskon, että yllättävä tempaus oli kuitenkin ainoastaan taktinen menetelmä. ”Club Exploitation” kaivaa kuulijoita melko varmasti pidemmällä kouralla, jonka johdosta metalli -termiä ujostelevat pääsevät tutustumaan ryhmän hienovaraisesti tuotettuun rapcoreen. (Jos jättää huomiotta laulaja Ron Cazzaton vahvan kielenkäytön.)

Varauduin pahimpaan nähtyäni ”Club Exploitation” -musiikkivideon, mutta albumista löytyikin yllätyksiä. Ei pelkästään uuden soundin monipuolisuus kääntänyt päätäni ympäri toteamaan, että albumissa on 4Lynin tyypillistä asennetta. Rohkeat – uusineen yllätyksineen toteutetut biisit – helpottivat oloani. Kappaleet kuten ”Jewellery Store” ja ”Train 2.0” toimivat todella hyvin ja antavat myös toivoa yhtyeen tulevaisuudesta.

Jokainen 4Lyn fani – joka on tutustunut bändin jokaiseen albumiin – tulee huomaamaan, että kyseessä on ryhmän huomattavasti rauhallisin levy ja jokainen voi itse päättää onko se eduksi, vai ei. Tulin ainakin itse siihen lopputulokseen, että ei välttämättä, koska suurin osa albumin kappaleista vaikuttaa ainakin minun korvieni mukaan vahvasti täytebiiseiltä, vaikka nekin ovat vanhoihin levyihin verrattuna laadukkaita ja ihan kuunneltavia.

Ryhmä muutti levy-yhtiötä Very Us Recordsiin ja onnistuivat muokkaamaan tyyliään kehuttavien biisien perusteella vielä parempaan suuntaan. Toivon, että seuraava levy muistuttaisi enemmän sitä 4Lynia, johonka kaikki on tutustunut. ”Quasar” – ei mikään mullistavin albumi tältä kerholta mutta mikäli rap metalli on lähellä sydäntä suosittelen ehdottomasti katsastamaan kyseisen albumin.

6/10

Kappalelista:
01. My Guide
02. Someone’s Got 2 Do It
03. Club Exploitation
04. Jewellery Store
05. Train 2.0
06. When Alone
07. I Am a Phantom
08. 10 Minutes Ago
09. M.O.N.E.Y.
10. Both of Us
11. Frost
12. Hollow Man

http://www.facebook.com/4lynofficial

Kirjoittanut: Johannes Honkanen

Kommentoi julkaisua