600 levyllistä raskasta rockia lasten ja nuorten hyväksi – Mikko Herrasen ”Varjot”-albumi syväsukeltaa pahan olon ja syrjäytymisen teemoihin

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 2.10.2023

Lukuisista metalliprojekteistaan sekä Voice Of Finlandista tuttu Mikko Herranen julkaisi kesäkuussa diginä ainutlaatuisen ”Varjot”-albumin, joka julkaistaan kahdella uudella kappaleella höystettynä 4. lokakuuta CD:nä ja vinyylinä hyväntekeväisyyttä varten. Tuotot 300 kappaleen CD-painoksesta ja 300 vinyylin erikoiserästä lahjoitetaan heikoimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten hyväksi, SOS-Lapsikylän käytettäväksi heidän parhaaksi katsomallaan tavalla.

Kauniit, raskaat ja melodiset kappaleet ottavat kantaa kipeisiin asioihin aina kiusaamisesta perheväkivaltaan, ulkopuolisuuden tunteisiin ja masennukseen.

Ne ovat isoja aikuisten juttuja, joista ei mielellään iloisten menestyjien maailmassa jutella. Silti rikkinäisiä ihmisiä on aina vain enemmän. Samaan hengenvetoon puhutaan syrjäytymisen ehkäisystä, mutta käytännössä tätä ehkäisyä taidetaan hoitaa lähinnä tilastoissa”, Herranen toteaa viitaten esimerkiksi nykyisen hallituksen suorittamiin leikkauksiin, jotka vain siirtävät ongelman pois tilastoista, mutta eivät arkitodellisuudesta.

Projektin takaa löytyy mielenkiintoinen tarina Herraselle entuudestaan tuntemattoman, lyriikantekijä-tarinoitsijan Hirvosen yhteydenotosta.

Hirvonen halusi teettää mulla biisin vaimolleen, koska vaimon kanssa olivat yhdessä kokeneet kaikenlaisia vastoinkäymisiä, mutta ’still going strong’. Hirvonen oli jonain yönä nukkuvaa vaimoaan katsellessa kirjoittanut tekstin, jonka hän lähetti biisin ’pohjamateriaaliksi’, ja jonka pohjalta halusi biisin teettää. Tästä syntyi kappale nimeltä Meidän Hiljaisuus, jota ei ollut tarkoitus edes alun perin julkaista”, Mikko kertoo.

Mainio lopputulos johti kuitenkin kappaleen julkaisuun alkuvuodesta, ja pian Herrasen sähköpostissa kilahti taas. Asialla oli jälleen Hirvonen, nyt uuden tarinan kanssa, joka kertoi hänellä käänteentekevästä hetkestä:

Hirvonen oli mukana valtavassa onnettomuudessa, jossa joutui kohtaaman kuoleman. Tämän jälkeen hänen mielensä särkyi aika pahasti, eikä ole kokonaan parantunut siitä. Aallonpohjalla käytyään hän alkoi työstää niitä elämän suuria murheita läpi, joista nämäkin kappaleet nyt kertovat. Itsetuhoisuus jäi kuitenkin aikaan ennen onnettomuutta, ja tästä elämän puolella olosta syntyi kappale ”Irti”.

Seuraavan, Hirvosen isäpuolen päihdeongelmista, lapsuuden pelosta ja perheväkivallasta kummunneen levyn nimibiisin muotoutumisen jälkeen oli selvää, että näitä yhdessä tehtyjä biisejä syntyisi levyllisen verran. Alkuperäisen ”Varjot”-levyn biiseistä viisi on kirjoitettu Hirvosen tarinoista. Herrasen tekemät biisit ”Suurin kaikista” ja Mikon tuntemuksista muistisairaan äitinsä etäomaishoitajuudesta kummunnut ”Jonakin Päivänä” täydensivät kokonaisuuden.

Hirvonen ei halua itselleen mitään julkisuutta, mutta sekä hän että projektin ääneksi ja kasvoksi lupautunut Mikko Herranen kokevat levyn agendat äärimmäisen tärkeiksi asioiksi, joita ei saa unohtaa. Useat ihmiset ovat ottaneet heihin yhteyttä kertoakseen omista kokemuksistaan ja Varjot-albumin biisien tärkeydestä itselleen.

Vanha koulukiusaaja Hirvonen on myös näin noin 40 vuoden jälkeen ollut puheissa useamman kiusaamansa kanssa, ja puolin ja toisin on haavoja saatu paranneltua. Ikä on jo yksin hyvä syy vaikkapa Menneisyyden Aaveet -biisin olemassaoloon. Tämä projekti tehdään siksi, koska se tuntuu meistä tärkeältä”, Mikko Herranen sanoo.

Hyväntekeväisyysalbumit ovat nyt myynnissä Levykauppa Äxässä.

Mikko Herranen on äänittänyt, laulanut, soittanut, miksannut sekä masteroinut koko upean levyn. Herranen on myös julkaissut YouTube-kanavallaan dokumentteja ja making of -materiaalia albumin teosta. Levyn yhteydessä julkaistaan myös uusi musiikkivideo.

Luetuimmat

Uusimmat