The 69 Eyes – X

Helsingin vampyyrit eli The 69 Eyes on koonnut kasaan albumin ”X”, joka on osuvasti nimetty roomalaisittain, sillä albumi on tämän 23 vuotta kasassa olleen yhtyeen kymmenes. Tämän juhla-albumin kunniaksi yhtye on myös julkaissut oman viinin.

Olen fanittanut The 69 Eyesia melkein koko pienen ikäni. Ala-asteikäisenä huoneeni seinät oli tapetoitu bändin rumpalin Jussi69:n kuvilla, koska ”Jussi on niin ihq”. Parin viimeisimmän albumin myötä The 69 Eyes -fanitus on laantunut, sillä albumit ovat suoraan sanottuna olleet pettymyksiä. Nyt itse Jyrki 69 on hehkuttanut levyn trailerissa ”X”:n olevan The 69 Eyesin paras albumi, mutta pitääkö se paikkansa?

Albumin aloittaa ”Love Runs Away” –niminen timanttikappale, joka on taattua Helsingin vampyyreitä mieleenpainuvin kertosäkeineen. Kappaleen tunnelma lopahtaa intron jälkeen mutta palaa takaisin ryminällä viimeistään viimeisessä kertosäkeessä. Avausbiisin tunnelma jatkuu seuraavallakin raidalla ”Tonight”, joka ei todellakaan ole huono kappale.

Raidalta kolme löytyvä ”Black” on bändiä itseään, ja jo introsta ainakin itselleni tulee mieleen ”Brandon Leen” ja ”Feel Berlinin” välimuoto. Tämän jälkeen päästään omituiseen kappaleeseen nimeltä ”If You Love Me The Morning After”.  Kappale avautuu kunnolla vasta muutaman kuuntelukerran jälkeen, jolloin selviääkin sen olevan mestariteos.

Yksi tämän albumin tähdistä on raidalta viisi löytyvä ”Red”, joka on saanut jo aika paljon radiosoittoa ja julkisuutta. Se on herkkä kappale, johon rakastuu ensikuulemalla. Mitäpä muuta tähän lisäämään.

Rankinta The 69 Eyesia edustaa ”I Know What You Did Last Summer”. Biisi alkaa ”Betty Bluen” intron tyylisellä kitaralla, joka muuttuu kunnon mäiskeeksi. Kertosäkeessä tunnelma pehmenee sopivasti. Albumin lopettaa rauhallinen ”When A Love Comes To An End”, joka on täydellinen lopetusbiisi tälle tunteikkaalle albumille.

Kokonaisuutena ”X” on melko surumielinen ja mustanpuhuva albumi, josta oikeasti kuulee, että näihin kappaleisiin on laitettu sydäntä peliin – varsinkin sanoituksiin. Omat korvani onnistuvat jopa kuulemaan, että Jyrki69 laulaa tämän albumin biisit täysin eri tavoin kuin edellisillä albumeilla on totuttu kuulemaan.

The 69 Eyesin albumi ”X” on mielenkiintoinen teos ja vain paranee jokaisella kuuntelukerralla. Mieltäni jäi painamaan vielä yksi kysymys: onkohan bändin viini yhtä hyvää kuin tämä albumi…

8½/ 10

Kappalelista:
01. Love Runs Away
02. Tonight
03. Black
04. If You Love Me The Morning After
05. Red
06. I Love The Darkness In You
07. Borderline
08. I’m Ready
09. I know What You Did Last Summer
10. When A Love Comes To An End

http://www.69eyes.com/

Kirjoittanut: Tia Salmela

Kommentit