8 asiaa, jotka opimme Slipknotin keikalla Hartwall Arenalla

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 24.2.2020

Maailman parhaimpiin livebändeihin metallimusiikin saralla lukeutuva Slipknot päätti menestyksekkään ja lähes kokonaisuudessaan loppuunmyydyn kiertueensa Euroopassa yhdessä Behemothin kanssa juuri äsken Hartwall Arenalla. Listasimme keikan aikana hieman muistiinpanoja, ja tässä on kahdeksan syytä, minkä vuoksi bändin livekeikkaa ei tulisi koskaan missata:

1. Slipknot on hirveässä iskussa ja suositumpi kuin koskaan historiansa aikana

Kuten hetkessä loppuunmyynyt keikkakin sen todisti, on Slipknot tällä hetkellä suositumpi kuin koskaan uransa aikana, ja sen livekeikat ovat spektaakkeleita, joita jokaisen metallimusiikin ystävän tulisi käydä todistamassa, piti yhtyeen musiikista tai ei. Yhtyeen soitto on vuosien saatossa nivoutunut tiukaksi kokonaisuudeksi, jota bändin viimeisimmät jäsenet Jay, Alessandro ja Michael vain vahvistavat tuomallaan ammattitaidolla. Uudet jäsenet ovat tuoneet bändiin myös lisää energiaa livekeikoille, joten jäsenmuutokset ovat ehdottomasti koituneet bändin voitoksi. Bändin laulajalle Corey Taylorille myös iso hatunnosto esiintymisestä ilmeisesti nilkka murtuneena.

2. ”Unsainted” on loistava startti keikalle

Rockfestissä Slipknot polkaisi keikkansa käyntiin vihaisella ”People = Shit” -kappaleella, ja tämän illan keikka puolestaan käynnistettiin ”We Are Not Your Kind” -albumin ehkäpä suosituimmalla biisillä ”Unsaintedilla”. Kappale toimi settilistan avauksena hyvin ja oli oiva aloitus verta, hikeä ja ilon kyyneleitä sisältäneelle keikalle.

3. Tortilla-Man on bändin arvaamattomin elementti

Kuva: Peter Saari

Slipknotin jäsenet eivät ole enää varsinaisesti nuoria ja vetreitä, joten bändin uusimmat jäsenet tuovat ehdottomasti rutkasti lisää energiaa livekeikkoihin. Livenä tällä hetkellä ehdottomasti yhtyeen mielenkiintoisin jäsen on mystinen Tortilla-mies, ja hän tuokin oman mausteensa yhtyeen livesoppaan.

5. Behemoth oli lämppärinä luokattoman kova

Siinä, missä yleensä lämppäreille annetaan käyttöön vain pieni osa lavasta, sai Puolan death metal -suuruus ottaa mukaansa lähestulkoon koko tuotantonsa, jolla se keikkaili Euroopassa headline-keikkojen muodossa. Tämä varmasti bändille kelpasi, sillä sen sijaan, että Behemoth olisi toiminut ”vain” lämppärinä, se nousi kovana live-bändinä lähes pääesiintyjän tasolle. Erittäin viihdyttävä startti iltaan ja loistava kiertuekumppani Knotille.

6. Uusi Slipknot toimii livenä aivan yhtä hyvin kuin vanha Slipknot

Slipknotin paljon kehuttu ”We Are Not Your Kind” -albumi nousi monien toimittajien listoilla yhdeksi viime vuoden parhaista albumeista, ja kappaleet ovat osoittaneet toimivuutensa myös livenä soitettuna. Settilistaan nostetut biisit kuten ”Unsainted”, ”Nero Forte”, ”Birth Of The Cruel” ja ”Solway Firth” toimivat illasta toiseen ja saavat yleisön aivan yhtä raivoisaksi kuin bändin vanhat klassikotkin.

7. Klassikot eivät vanhene koskaan

”Wait And Bleed”, ”Surfacing”, ”People = Shit”. Slipknotin kahden ensimmäisen albumin kappaleet muodostavat yhä settilistan rungon, eikä ihme, sillä biisit eivät tunnu vanhenevan livenä koskaan. Kappaleet uppoavat faneihin kuin kuuma voiveitsi voihin, ja kyseiset biisit tuntuvat saamaan faneissa isoimman liikehdinnän.

8. ”Spit It Out” loisti poissaolollaan settilistasta

Kuva: Peter Saari

Jos kummankin bändin keikoista tai illasta täytyy ylipäätänsä keksiä jotain moitittavaa, on se pitkäaikaisena fanina ”Spit It Out” -kappaleen puuttuminen settilistasta. Kappaleesta on muodostunut yksi yhtyeen tärkeimmistä livebiiseistä, ja vaikka ymmärrän täysin sen, että settilistoja kierrätetään, on tämän biisin poistaminen settilistasta suorastaan rikos bändin faneja kohtaan. Toivottavasti kappale kuitenkin ymmärretään lisätä takaisin settilistaan tuleville kiertueille.