A Heavy Metal Civilization: Dokumenttielokuva Suomen metallihistorian kehittymisestä

Cristina Ornellasin sekä Maila-Kaarina Rantasen dokumenttielokuva sai ensiesityksensä vuoden 2018 John Smith Rock Festivaleilla. Nyt elokuva esitettiin 29.4.2019 Helsingissä Oodi-kirjaston Kino Reginassa. Tilaisuuteen oli vapaa pääsy, ja paikalla oli kiitettävästi aiheesta kiinnostuneita allekirjoittanut mukaan lukien.

: History of Finnish Heavy Metal” on nimensä mukaisesti dokumenttielokuva suomalaisen metallimusiikin synnystä, kehittymisestä, vaikutuksesta sekä tulevaisuudesta sen luoneiden ja siinä osallisina olevien muusikoiden silmin. Dokumenttielokuvaa varten haastateltiin lukuisia suomalaisia muusikoita, kuten Marco Hietalaa, Mikko Kotamäkeä, Gas Lipstickia, Henri Sorvalia ja Mika Luttista vain muutamia mainitakseni. Myös Anthraxista tunnettu Scott Ian sekä Megadethista tunnettu Kiko Loureiro esiintyvät dokumentissa. Musiikin dokumenttiin on säveltänyt Juuso Raatikainen (Swallow the Sun).

Dokumentti alkaa 1980-luvulta pitäen sisällään merkittävimmät metallimusiikin uranuurtajat lähtien Stonesta ja Tarorista, jatkuen välikysymysten ja henkilöhaastatteluiden siivittämänä Lordin Euroviisuvoittoon ja päätyen lopulta tulevaisuuden kysymyksiin. Tärkeitä teemoja edellä mainittujen lisäksi ovat muun muassa vuosien aikana kehittyneet alakulttuurit sekä Suomalaisen metallimusiikin suosio ja arvostus maailmalla. Haastatteluiden lisäksi dokumenttia siivittävät lukuisat kuvat ja videot.

Noin 40 minuuttia kestävä kokonaisuus tuntui aluksi kestoltaan hyvin tiiviiltä paketilta. Aihealueen ollessa kuitenkin suhteellisen laaja on dokumenttiin mielestäni sisällytetty kaikki oleellinen ja vähemmän oleellisia tekijöitä on onnistuneesti rajattu pois. Dokumentti käsittää pelkästään metallimusiikin; rock- ja punkmusiikki on jätetty muutamaa mainintaa lukuun ottamatta kokonaan käsittelemättä, mikä on jo teoksen nimenkin perusteella perusteltu ratkaisu. Kaikille aiheesta kiinnostuneille voin suositella elokuvan katsomista, kun siihen seuraavan kerran tulee tilaisuus.

 

Facebook: https://www.facebook.com/aheavymetalcivilization/

Kotisivut: www.aheavymetalcivilization.com

Dokumenttielokuvan traileri alla:

Kommentoi julkaisua