A.R.G.

Porometallin pioneerit aktivoituivat vuosien tauon jälkeen keikkalavoilla viime vuoden puolella. Myös yhtyeen 80–90-luvun taitteessa julkaistut levyt tullaan uudelleen julkaisemaan helmikuun aikana Spinefarm Recordsin kautta. Mutta onko tämä yksi Suomen legendaarisimmista metalliyhtyeistä tekemässä tosissaan paluuta, sillä huhut puhuvat myös uuden materiaalin säveltämisestä? Kaaoszine otti sähköpostitse yhteyttä yhtyeeseen ja kyseli lisää, muun muassa tulevaisuuden suunnitelmista…

Morjensta! Kertokaas tähän alkuun hieman yhtyeen tämänhetkisiä kuulumisia?

Jari Kelloniemi: Keikkoja mukavasti tiedossa, niin treenaillaan kun keritään niitä varten ja jonkin verran yritellään säveltää uutta matskua.

Tepa Karjalainen: Juurikin näin. Keikkoja on tasaiseen, mutta ei tappavaan tahtiin.

Vesa Säkkinen: Komppaan herroja täysin. Omasta puolestani voin sanoa että fiilis on korkealla.

vaikutti aikoinaan 80–90-luvun vaihteessa? Miksi yhtye tekee nyt comebackia, mistä idea siihen lähti ja millä mielellä se on lähtenyt käyntiin?

Jari: Järkän (promoottori Marco Järvenpää-toim.huom.) vika, pyysi keikalle ja tässäpä sitä köllötellään nyt. Mukavaa meuhkata taas.

Tepa: Joo, Järkältähän toi Jalometalli-ajatus lähti. Siihen tietysti vaikutti myös se, että minä olin siihen aikaan löytämäisilläni hukassa ollutta soittokipinää. Siinähän ei sitten tarvinnut kovin kauaa vatuloida asian tiimoilta. Ja varsinkin, kun huomasi, että homma toimi äijien kanssa loistavasti ja ennen kaikkea on aivan helkutin lystiä.

Miksi A.R.G. aikoinaan lopetti soittamisen?

Jari: Homma hyytyi pikkuhiljaa. Scene hiljeni, niin todettiin, että mitäs tässä kun ei nappaa enää.

Tepa: Minähän tosin jo aiemmin lipesin ryhmästä, kun tuntui, että tämä on nähty ja Suomi kierretty.

Vesa: Elon polut lähtivät kulkemaan eri suuntiin ja tultiin siihen tilanteeseen että eiköhän tämä ollut tässä, toistaiseksi.

Spinefarm julkaisee vanhoja A.R.G. -levyjä uusintajulkaisuna helmikuun aikana. Kertoisitteko hieman tästä diilistä, kuinka yhteistyö lafkan kanssa sai alkunsa? Tuleeko levyille mitään bonusmateriaalia?

Jari: En osaa sanoa oikein mitään tästä diilistä muuta kuin, että hieno homma kun julkaisevat uudestaan.

Tepa: Levyille tulee lisukkeena noi erikseen julkaistut 7″:t ja Back To Life 12″. Ja tietysti tarinaa sekä muisteloita.

Huhuja on kuultu, että myös mahdollisesti uutta materiaalia olisi tulossa, mutta onko tähän vielä mitään vahvistusta?

Jari: Sävellellään rauhassa uutta matskua ja julkaistaan sitten jos kuulostaa julkaisukuntoiselta.

Tepa: Meillähän ei ole minkäänlaisia paineita uuden matskun suhteen, Twisted Sisterkin edelleen soittelee vaan ”Stay Hungrya” ja hyvin menee… vai meneekö? Värkätään tässä ja katsotaan sitten, kun saadaan jotain julkaisukelpoista aikaiseksi. Ja eihän meillä kyllä ole levytyssopimustakaan…

Vesa: Rässätään lisää jos on tullakseen, mutta toistaiseksi mennään keikoille rässäämään paikat ja häivytään yöhön!

Keikkailette tällä hetkellä melko ahkerasti ympäri Suomea, mutta onko tiedossa ulkomaille suuntaamista?

Jari: Ei mitään suunnitelmaa ulkomaille kyllä ole… Kiva olisi tietty vetäistä ulkomaillakin keikka joskus.

Tepa: Juu, eikun verkkoa vaan vesille ulkomaita myöten tietysti. Aikoinaan ei sitä mahdollisuutta tullut vastaan, että ulkomaille olisi päässyt. Eli mikä jottei, jos sopiva aika ja paikka tulee tarjolle.

Lanseerasitte aikanaan tavallaan ihan oman metallin alalajikkeen ”reindeer metal”, mistä tämä nimitys sai alkunsa?

Jari: Lepakossa Metalmassacre-tapahtumassa jengi huusi poroja lavalle… Siitä se lähti sitten lapasesta.

Tepa: Ja ei me itsekään ihan syyttömiä siihen oltu, tultiin tietysti pohjoisesta porolaumojen keskeltä eikä sitä peitelty. Metallin alalajeja oli jo silloin miljoona, niin aluksi vitsinä heitetty porometalli-termi jäi elämään ja mikäpä siinä.

Monet teistä vaikuttavat nykyään myös muissa yhtyeissä. Mikä on marssijärjestys ja prioriteetti? Onko A.R.G.:n comeback vaarana jäädä vain ”sivuprojektiksi”?

Jari: Corpset ja A.R.G. on tällä hetkellä molemmat ykkösprioriteetteja. Kumpikaan ei ole sivuprojekti, vaan tasaisesti jaan aikaa molemmille.

Tepa: No sitä vaaraa ei kyllä ole, että A.R.G. jäisi sivuprojektiksi varmaan kenelläkään. Toisaalta A.R.G.-treeniviikonloput ja keikkareissut tuskin haittaavat Corpsetin, Anger Cellin tai Goremin touhuja tai päinvastoin.

Vesa: Kalenterin päivitystä se vaatii, ei oikeastaan muuta. Änkyröiden (Anger Cell-toim.huom.) kanssa tehdään pitkäsoittoa parhaillaan ja homma etenee omaa vauhtiaan.

Mikä on suhteenne nykypäivän metallisceneen? Vieläkö jaksatte seurata esimerkiksi uusia yhtyeitä?

Jari: Jonkin verran seuraan, jotenkin nykyään ei ole niin aktiivinen, kuin nuorempana. Kait se ikä ei tule yksin?

Tepa: Tulee jonkun verran seurattua, mihinpä se koira karvoistaan pääsee tässäkään asiassa.

Vesa: Seuraan aktiivisesti. On tässä tullut hymyiltyä kerta toisensa jälkeen, kuinka ympyrä on sulkeutunut monellakin tapaa sitten meidän alkuaikojen.

Miten näkisitte metallimusiikin muuttuneen niistä ajoista, kuin itse aloititte soittamisen?

Jari: Parempia soittajia, parempia saundeja, ja enemmän raha puhuu, kuin silloin aikoinaan.

Tepa: Ja paaaaaljon enempi bändejä. Vaikka soundipuoli saattaa olla ns. parempi, niin siltikin biisit ja asenne on se tärkein juttu. Ja vähän brutaalimpi/alkukantaisempi soundi toimii usein paremmin. Ei metallimusiikki sinällään ole muuttunut miksikään, hyvät bändit ovat edelleen hyviä.

Vesa: Monimuotoisuus metallissa on tänä päivänä mielestäni yksi parhaimpia ominaisuuksia, joka ikään kuin elää loputonta kulkuaan.

Mikä on kantanne nykyaikana tapahtuvaan musiikin digitaaliseen levitykseen? Voisiko A.R.G. kuvitella joku päivä tekevänsä pelkästään digitaalisen julkaisun?

Jari: Niin kauan kun digitaalinen julkaisu perustuu siihen, että työntekijä saa työstä korvauksen, se on ok. Kopiointi on perseestä, mutta mahdotonta sitä on kitkeä poiskaan. Digitaalinen julkaiseminen on yksi monista julkaisumuodoista ja voin kuvitella että A.R.G. julkaisee pelkästään digitaalisena… Mutta mieluummin vaikka pelkästään C-kassuna tai vinyylinä, kuin digitaalisena.

Tepa: Ei kait sille voi mitään, mutta eniten tässä vituttaa ne tyypit, jotka imuroivat kaiken netistä ilmaiseksi, sekä musiikin että elokuvat. Mun mielestä oleellinen osa levyjä on kansitaide, jota ilman tietysti digitaalilataaja jää. Mutta jos käy niin, ettei fyysinen levy enää myy, niin sitten kait on julkaistava vaan netissä.

Jos saisitte päättää, niin kumman yhtyeen haluaisitte tekevän myös comebackin ja lähtevän kiertueelle kanssanne: Stone vai Airdash?

Jari: Stone, mutta sehän on jo tehnytkin keikkoja joten vastaan Airdash, hehee.

Kiitoksia haastattelusta. Loppusanoja Kaaoszinen lukijoille?

Jari: Support underground bands ja Hail to all!

Tepa: Niin justiinsa ja nähdään keikoilla, see you in hell.

Vesa: Thrash that mind that doesn´t know how!

Kommentoi julkaisua