ABBA-metallia albumin täydeltä – arviossa Amberian Dawnin ”Take A Chance – A Metal Tribute To ABBA”

Kirjoittanut Päivi Närvänen - 11.12.2022

Kotimainen, vuonna 2006 perustettu sinfonista metallia soittava Amberian Dawn julkaisi 2. joulukuuta järjestyksessään jo 10. studioalbuminsa ”Take A Chance – A Metal Tribute To ABBA”. Kuten levyn nimestäkin voi päätellä, on tarjolla ABBA-covereita levyn täydeltä. Hieman esimakua asiasta saatiin jo bändin edellisellä albumilla ”Looking For You” , joka sisälsi ”Lay All Your Love On Me” -biisin. Nyt teemalla jatketaan koko levyllisen verran. Amberian Dawnin mastermind, kosketinsoittaja-kitaristi Tuomas Seppälä on kertonut, että ”Lay All Your Love On Me” -coverin äänitys vuonna 2019 oli niin hauskaa, että päätös kokonaisen ABBA-albumin tekemisestä oli helppo.

Vaikka sen aidon ja alkuperäisen ABBA-yhtyeen kultakaudesta on ehtinyt vierähtää jo useampikin vuosikymmen, on yhtye varmasti lähes jokaiselle tuttu, ja jokainen meistä osaa takuulla nimetä ainakin yhden ABBA-hitin. Käsitteenä Amberian Dawnin lanseeraama ABBA-metalli on erittäin osuva, sillä siitä tällä albumilla on kirjaimellisesti kyse. Levy suorastaan pursuaa nerokkaasti toteutettuja nykyaikaan päivitettyjä sovituksia ja omaperäisiä tulkintoja.

Kaikkein parhaiten pitkäsoitolta erottuu edukseen singlenäkin julkaistu ”Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)”. Varsinaisia niin sanottuja heikkoja lenkkejä ei levyltä löydy, vaan sama, laadukas linja jatkuu alusta loppuun saakka. Myös aikaisemmin mainittu, edelliseltä levyltä tuttu ”Lay All Your Love On Me” on tälläkin albumilla mukana bonuskappaleen muodossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Take A Chance – A Metal Tribute To ABBA” sisältää ilahduttavasti niin tuttuja kuin hieman tuntemattomampiakin ABBA-biisejä. Minua miellytti se, että ehkä ne kaikkein kuluneimmat ikivihreät kuten esimerkiksi ”Waterloo” ja ”Dancing Queen” on jätetty cover-levyltä pois ja mukaan on sen sijaan otettu hieman tuntemattomampaa ABBA-tuotantoa. Kokonaisuus on tällaisenaan erittäin toimiva ja hyvällä maulla toteutettu.

Voisin kuvitella, että ruotsalaisten rakastamaan kansallisaarteeseen kajoaminen on aina pieni riski, sillä sen verran arvostetusta yhtyeestä on kysymys. Amberian Dawn onnistuu kuitenkin tuomaan kappaleet nykyaikaan päivitettynä ja tekemään samalla levystä upeasti itsensä kuuloisen ja näköisen. Albumia voi kuunnella sellainenkin henkilö, joka ei muuten metallimusiikista välitä. Ja miksei sama toimi myös toisinpäin – ABBA-fani voi hyvinkin löytää Amberian Dawnista uuden suosikkiyhtyeensä. Minun soittolistalleni tämä albumi tulee todellakin jäämään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat