Abbot – Between Our Past and Future Lives

Kirjoittanut - 13.12.2014

Abbot on Ulvilasta kotoisin oleva yhtye, joka itse asiassa aloitti nimellä Cerrycoke vuonna 1996 soittaen silloin punk-covereita. Laulaja JP Jakonen, kitaristi Jussi Jokinen, rumpali Antti Kuusinen ja bassoa vääntävä Tapio Lepistö lähtivät sitten eri teille pidemmäksi aikaa, kunnes vuonna 2006 palasivat taas yhteen ja aloittivat nimellä Abbot. Ennen esikoislevyä bändi on julkaissut kaksi vinyylisingleä “Into the Light” ja “Holy Mountain” sekä kasetin “All and Everything” omalla levymerkillään nimeltään Red Sky. “Between Our Past and Future Lives” -levy julkaistaan CD-, LP- ja kasettiformaattina Italian Bloodrock Recordsin kautta.

Täytyy sanoa, että kyllä vääntyivät suupielet väkisin hymyyn kun postiluukusta kolahti kirjeessä levy jota odotin. Vielä enemmän rupesi hymyilyttämään kun avasin kirjeen, mistä löytyi albumi hienolla vaaleansinisellä kansitaiteella jota koristi bändi logo ja perhonen… Sisä- ja ulkokannessa jatkui sama luonnonläheinen teema – toimii! Muuton keskeltä sitten levysoitinta penkomaan kaiken muun seasta ja äkkiä levy soimaan.

Ensivaikutelmaa tiesin jo odottaakin (olenhan bändin nähnyt livenä), mutta kyllä jo toisen biisin kohdalla piti sanoa ääneen, että uskomattoman hyvin on ukot saaneet live-meiningin levylle. Tässä nähdään mikä on lopputulos kun nauhoitetaan analogisesti. Koko levy menee loistavalla groovella eteenpäin, ja koko levyn mitalla tulee vastaan aivan mahtavia juttuja. Levy antaa sellaisen hyvän nostalgisen fiiliksen vanhoista 70- luvun bändeistä – tämä on hyvän mielen musiikkia alusta loppuun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Levyn aloittaa biisi nimeltä “Child of Light” hyvällä rauhallisella rytmillä, joka iskostuu sinuun samantien. Siinä nyt tulee musiikin tahdissa väkisinkin keikuttua. Kivan letkeä meininki, tekee mieli napata omakin basso seinältä ja lähteä jamittelemaan mukana. “Diamond Heart” vaan menee eteenpäin ja hyvin pian huomaatkin, että tämä on sitä mitä rock and roll todella on! “Grave Encounters” kohdalla sitten otetaankin vähän happea ja siirrytään jo hiukan tummempiin tunnelmiin. Biisin kitarasoolossa on tyyliä ja saundi uppoaa tajuntaan sekä koko kehoon, kuin se olisi sinne tarkoitettu. “Moonsnake Child” ottaa taas täysin ohjat käsiin, riffit ovat mieleenpainuvia ja mielenkiintoisia. Kertosäkeen kohdalla biisi vain kulkee niin kuin sen pitää. Joko mainitsin, että tämä on sitä rock and rollia! “Supermind” vie taas enemmän sinne doomin puolelle, jossa melodiat ja riffit ovat täyttä hyvyyttä.

Sitten tullaankin jo levyn nimikkobiisiin eli “Between Our Past and Future Lives”, ja heti nousee kysymys, että miksi laulaja ei vedä samalla tyylillä koko levyä läpi? Itselläni kesti hetki tottua laulajan ääneen, joka on hyvin persoonallinen ja erikoinen. Kolmannella kerralla kun levyä kuuntelin, niin eipä se ääni niin enää korvaan käyny, vaan kuulosti siltä että ei tähän oikeastaan enää muuta osaakaan kuvitella. Biisin oma kiertokulku sekä tarttuva rytmi ovat taas niin voimalla eteenpäin menevää, että en muista milloin olisin törmänny samankaltaiseen menoon viimeksi. “Mr. Powler Man” onkin sitten sellaista leppoisaa blues-meininkiä ja tässä onkin biisi joka jäi mieleen tunnelmastaan. Sitten viimeistä jo viedäänkin, eli “Keep On Moving”  joka ei todellakaan jää kuulijalta varmastikaan huomiotta! Biisin kulku on uskomaton ja omasta mielestäni ehkä levyn “kohokohta”. Saundi ja melodiat vaan kohtaavat taas täydellisesti.

Levy kokonaisuudessaan ei kestä kuin sen n. 40 min. ja sen kulku on nopea, yksikään biisi ei jäänyt huomiotta. Aika passelin mittainen levy ja sellasta hittibiisiä hittibiisin perään jotka ei jätä kuuntelijaa kylmäksi, eikä todellakaan huonolle tuulelle. Eli, jos tuollainen hyvä 70- luvun hengessä, ehkä hieman erikoisissa tunnelmissa ja raskaammilla saundeilla oleva vanhan koulukunnan rokki ja doom-huuruilu kiinnostaa, niin tämä on sitä mitä etsit!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

 

9/10

 Kappalelista:

1. Child of Light
2. Diamond Heart
3. Grave Encounters
4. Moonsnake Child
5. Supermind
6. Between Our Pastand Future Lives
7. Mr.Powler Man
8. Keep On Moving

Kirjoittanut: Anette Antonsen

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy