Aborym – Dirty

Kirjoittanut Riku Mäkinen - 19.4.2013

Italiassa virallisesti majaa pitävä Aborym on yhdistellyt konemusiikkia ja black metallia jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Takana on lukuisia miehistönvaihdoksia, sillä vain yhtyeen perustaja ja virallinen keulamies Malfeitor Fabban on ollut mukana alusta asti. Yhtyeen diskografiasta löytyy viisi täyspitkää ennen nyt julkaistavaa ”Dirty”-tekelettä.

Lienee yleisestikin hyväksyttävä tosiasia, että Aborym on metallipiireissä näinkin tunnettu lähinnä niiden muusikoiden takia, jotka yhtyeessä vaikuttavat tai ovat aikojen saatossa vaikuttaneet. Nykyisestä kokoonpanosta löytyy ex-Emperor-rumpali Bård ”Faust” Eithun, ja aiemmin yhtyeessä on esiintynyt esimerkiksi sellaisia nimiä kuin Prime Evil (Mysticum), Attila Csihar (Mayhem) ja Set Teitan (Dissection).

Mitä yhtyeen musiikilliseen antiin tulee, niin sitä varsinaista klassikkolevyä on odotettu jo pitkään, ja saadaan tovi vielä odottaakin. ”Dirty” jatkaa pitkälti Aborymin valitsemaa linjaa ilman uudistumisen häivääkään. Kaoottiset sekoitukset black metallia ja teknorytmejä väläyttävät hetkittäin mukiinmeneviä kohtia, mutta kiinnekohdat levyltä puuttuvat tälläkin kertaa. Huolestuttavinta levyssä on se, että mieleenpainuvin kohta on myös levyn ylivoimaisesti ärsyttävin, nimittäin avausraidan ”Irreversible Crisis” rasittavalla falsettilaululla tehty kertosäehokema ”fuck you”.

Hetkittäin sekamelskaa levyn keskivaiheilla rauhoittava ”I Don’t Know” puhtaine lauluineen erottuu kyllä edukseen joukosta, mutta ei siltikään yllä varsinaiseksi hittibiisiksi. Myös levyn loppuvaiheilla kuultava ”Helter Skelter Youth” on kaikessa tanssittavuudessaan levyn parhaimmistoa, mutta sitäkin tosin sotketaan turhaan loppuvaiheessa kaoottisilla black metal -kohtauksilla.

”Dirty” ei tarjoa allekirjoittaneelle oikeastaan yhtään sen enempää kuin yhtyeen aiemmatkaan albumit. Keskittyessä levyn pieniin yksityiskohtiin, kuten Faustin lähes konemaiseen rummutteluun sekä hetkittäisiin nerokkuuksiin sävellyksissä, siitä irtoaa ihan mukavia irtopaloja. Mutta kokonaisuutena levy on jälleen auttamattoman hajanainen ja sekava tuotos, joka useamman kuuntelun aikana aiheuttaa jumputuksellaan lähinnä äärimmäistä päänsärkyä.

Kokeellisen black tekno metallin ystäville levyä voi kuitenkin pienellä varauksella suositella katsastettavaksi, sillä tämän lähemmäksi diskolattioita ei black metallissa enää päästä. Ja toisaalta pisteet pitää antaa myös omaperäisyydestä; ei tämän tyylilajin edustajia maailmasta kuitenkaan monta löydy.

5/10

Kappalelista:
01.Irreversible Crisis
02.Across the Universe
03.Dirty
04.Bleedthrough
05.Raped by Daddy
06.I don’t Know
07.The Factory of Death
08.Helter Skelter Youth
09.Face the Reptile
10.The Day the Sun Stop Shining

http://www.aborym.it/

Kirjoittanut: Riku Mäkinen

Luetuimmat

Uusimmat