Abyssion – Luonnon Harmonia ja Vihreä Liekki

Kirjoittanut Rudi Peltonen - 17.7.2015

Vuonna 2006 perustettu tamperelaisyhtye Abyssion julkaisi toisen täyspitkänsä ”Luonnon Harmonia ja Vihreä Liekki” heinäkuun alussa. Svart Recordsin leimalla varustetusta saatekirjeestä käy ilmi, että yhtyeessä vaikuttaa Dark Buddha Rising – ja Oranssi Pazuzu -yhtyeistä tuttuja tekijöitä.

Levyn tutkiminen herättää monenlaisia odotuksia. Kansitaide mukailee aika lailla perinteistä black metal -kaanonia. Sisäkansi taas herättelee punkhenkisiä fiiliksiä kusemiskuvineen ja krediitteineen, joihin on sisällytetty mm. ”juopuneet laulut ja muutamat riffit”. Reilut 26 minuuttia käsittävän levyn pitkäsoiton asemasta voitaisiin varmasti taittaa peistä loputtomiin, jos sellaisen kokisi olennaiseksi.

Luonnon Harmonia” -nimisen avausbiisin kolme ensimmäistä minuuttia ovat instrumentaalia ja sellaisena kohtalaisen tavanomaista bm-runttausta efekteillä ja oudommilla äänikokeiluilla höystettynä. Tässä tarjoillaan hyvää tunnelmointia kyllin dynaamisella poljennolla, jotta kaltaiseni malttamattomampikin luonne jaksaa kuunnella pitkän alkunostatuksen vaivatta. Kolmen minuutin tietämillä alkavat vokaaliosuudet, jotka ovatkin sellaista tylytystä, että moni poppoo jää taakse. Tylyä ja monotonista karjuntaa vahvalla miesäänellä, mahdollisimman kaukana tavanomaisesta rääkynästä. Teksti on kotimaan kielellä kirjoitettua, usein tilannekuvahenkistä ryöppyä, joka tuntuu enemmän tai vähemmän tajunnanvirrasta poimitulta. Tekstit tuskin aukaisevat sen suurempia merkityssyvyyksiä lukijalleen kovin nopeasti. (Ainakaan meille happoneitsyytensä säilyttäneille?) Sen verran vahvaa kokemusperäistä tai ainakin sellaiseksi puettua visiointia tekstit ovat kuitenkin täynnä, että ne olennaisena osana rakentavat levyn tunnelmaa läpi kokonaisuuden.

Avausbiisi edustaa mielestäni levyn kovinta antia, vaikka onkin lähes kahdeksanminuuttisena eepoksena vähintään erikoinen valinta ykkösraidaksi – etenkin kun muut kappaleet pysyvät maltillisemmissa neljän – viiden minuutin mitoissa.

Kaksi seuraavaa biisiä, ”Kosmoksesta Tuli Hautani” ja ”Vihreä Liekki” ovat pitemmän päälle turhan tasapaksuja vetoja ja vesitettyjä versioita ensimmäisestä kappaleesta. Etenkin toisen biisin teksti myös muistuttaa tyyliltään huomattavasti ensimmäistä. ”Vihreä Liekki” -biisin tekstissä taas tullaan hiukan lähemmäksi maanpintaa Koraanin häpäisemisen merkeissä. Konkreettinen aihe on puettu mukavan hämyiseen kielelliseen ilmaisuun: ”Syvänkeltainen virtsa suihkuaa rituaalin päättymisen merkkinä / savu kiertyy ja hälvenee, tuli on sammunut.”

Ajatus Kirkastuu” on musiikillisesti levyn mielenkiintoisin biisi ja lunastaa parhaiten puheet psykedeliasta. Tähän saakka ”psykedeelinen” puoli onkin jäänyt turhan vähälle ollen lähinnä perusrunttauksen päälle rakennettua efektivallia. Mitään mielen nyrjäyttävää tai erityisen sekopäistä sävellyspuolella ei ole tullut vastaan, ja juurikin sellaisia hetkiä tältä levyltä odotin. ”Ajatus Kirkastuu” on ikävä kyllä levyn lyhyin biisi, mutta neliminuuttisena sekin ehtii tuoda paljon valoa tunnelin päähän ennen viimeistä kappaletta nimeltään ”Pysähdyn Kuuntelemaan Hiljaisuutta”.

Lopetuskappale tarjoilee yhtyeen hyökkäävintä antia. Biisi alkaa pitkällä pelkkien rumpujen takomisella, kunnes muutkin soittimet liittyvät kuoroon. Yllättäen palataankin takaisin ainoastaan rumpukompin hakkaamiseen… Hei, tämähän on mielenkiintoinen idea! Kun biisi vihdoin lyödään pysyvästi vauhtiin, alkaa jossain kohtaa bändin soundi hieman tympiä. Monipuolisempi ilmaisu olisi täyspitkälle hyväksi, vaikkei levyn mitta päätä huimaakaan. Kokonaisuuden rakentaminen tämänhetkisistä, hyvistä rakennuspalikoista olkoon bändin seuraava haaste.

7/10

Kappalelista:

1. Luonnon Harmonia
2. Kosmoksesta Tuli Hautani
3. Vihreä Liekki
4. Ajatus Kirkastuu
5. Pysähdyn Kuuntelemaan Hiljaisuutta

Abyssion Facebookissa

Kirjoittanut: Olli Vesanen

Luetuimmat

Uusimmat