AC/DC:n uudestisyntyminen – klassikkoarvostelussa rockin historian yksi menestysalbumeista ”Back In Black”

Rockmusiikin historiasta löytyy lukuisia traagisia tarinoita, joiden mukaan mahtuu myös AC/DC:n vokalistin, Bon Scottin menehtyminen. Erityisen kiperän menetyksestä teki se, että AC/DC:n ura oli rajussa nousukiidossa ”Highway To Hell” -albumin myötä, ja paine löytää korvaava solisti oli kova. Australialaisyhtye oli alkanut saada jalansijaa Euroopassa ja Yhdysvalloissa, kun tragedia osui bändin kohdalle. Onni onnettomuudessa oli kuitenkin se, että Scottin tilalle löydettiin uusi persoonallinen laulaja, jonka kanssa AC/DC pystyi jatkamaan tarinaansa.

AC/DC:stä löytyy runsaasti erilaisia kirjallisia historiikkeja, jotka tarjoavat tietoa siitä, miten australialaisyhtye toipui Scottin menetyksestä. Phil Sutcliffe on tehnyt laadukkaan taustatutkimuksen ”AC/DC: High-Voltage Rock ’N’ Roll: The Ultimate Illustrated History” -teoksessaan ja tietää kertoa seuraavasti: ”Ennen menehtymistään Scott oli nähnyt Brian Johnsonin esiintymässä silloisen Geordie-yhtyeensä kanssa ja oli hyvin vakuuttunut näkemästään. Scott oli maininnut asiasta muullekin yhtyeelle ja kehunut englantilaislaulajan ääntä sekä heittäytymistä lavalla. Scottin sanat ja lukuisten muiden ihmisten vahvistukset Johnsonin kyvyistä johtivat siihen, että Johnson kutsuttiin AC/DC:n koelaulutilaisuuteen, ja hän vakuutti muunkin yhtyeen taidoistaan. Loppu onkin sitten kaikkien tiedossa.”

Näin jälkeenpäin voidaan todeta, että vaikka Johnsonin ääni on hyvin erilainen kuin Scottin ääni, on brittilaulajankin rääkyvässä äänessä omat hienoutensa ja vahvuutensa. Ensimmäinen varsinainen taidonnäyte miehen äänialasta on kuultavissa ”Back In Black” -albumin ”Shoot To Thrill” -kappaleella, jossa Johnson venyttää äänihuulensa äärimmilleen tarjoten ekstaasimaisen hurmion. Johnsonin laulutyylissä on havaittavissa paikoitellen Led Zeppelinin Robert Plantin kaltaisia kirkaisuja – ei kuitenkaan liiaksi.

On sanomattakin selvää, että Johnson on joutunut todistelemaan kykyjään tultuaan valituksi bändiin, ja ”Back In Black” -albumilla onkin monta paikkaa, joissa hän on voinut todistaa taitonsa: ”What Do You Do For Money Honey” on nimestään huolimatta aggressiivinen, täysiverinen rockkappale, jolla Johnson ottaa äkäisillä lauluosuuksillaan luulot pois epäilijöiltä. ”Let Me Put My Love Into You” -kappaleella brittilaulaja näyttää, että häneltä taittuvat imelämmätkin kappaleet, ei kuitenkaan ilman härskiyttä. Nimikkokappale on itsessään kuin suoranainen manifesti AC/DC:ltä: tässä sitä ollaan ja vahvempana kuin koskaan. Ja väite on pitänyt paikkansa, sillä AC/DC:n ura on kantanut tuon jälkeen vielä 40 vuoden ajan. Ja pakollisena lisätietona on todettava, että ”Back In Black” on vuosikymmenten aikana myynyt yli 40 miljoona kappaletta, joten aihetta rinnan röyhistelylle löytyy.

Vaikka AC/DC valmistelikin ”Back In Blackin” uuden vokalistin kanssa, ja yhtyeen katse oli tulevassa, varjosti niin albumia kuin sen tekoakin suru. Yhtyeen jäsenet päättivät kuitenkin tietoisesti, etteivät he keskity suremiseen vaan tekevät albumin Bon Scottin muistoa kunnioittaen. Albumin tummanpuhuva kansi ja ”Hell’s Bells” -kappaleen alussa kuultavat kirkon kellojen kumahdukset puhuvat Scottin muiston puolesta. Kevyempää tunnelmaa pitkäsoitolle luodaan ”Have A Drink On Me”- ja ”Shake A Legkappaleiden myötä. Omiksi henkilökohtaisiksi suosikeikseni levyltä kohoavat kaihoisa ”You Shook Me All Night Long” sekä albumin päättävä, teatraalinen ”Rock ’N’ Roll Ain’t Noise Pollution”, joka julistaa maailmalle ylpeästi, ettei rock ole melusaastetta. Niin myönteisesti kovin monet osasivat tuskin suhtautua rockiin 40 vuotta sitten toisin kuin nykyään.

”Back In Black” on rockmusiikin historian yksi merkittävin teos. AC/DC onnistui kääntämään Scottin menetyksen voitoksi sen myötä, ja levyä voisi hyvin tituleerata australialaisyhtyeen uudestisyntymisenä, uutena inkarnaationa tai ylösnousemuksena. Yhtä kaikki, ”Back In Black” on hieno rockalbumi, joka on kestänyt aikaa ja tehnyt kunniaa Bon Scottin muistolle jo 40 vuoden ajan.

Kappalelista:

  1. Hell’s Bells
  2. Shoot To Thrill
  3. What Do You Do For Money Honey
  4. Givin The Dog A Bone
  5. Let Me Put My Love Into You
  6. Back In Black
  7. You Shook Me All Night Long
  8. Have A Drink On Me
  9. Shake A Leg
  10. Rock ’N’ Roll Ain’t Noise Pollution

AC/DC Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Kommentoi julkaisua