Adam Grahnin mukaan kukaan Royal Republicissa ei nauti kappaleiden kirjoittamisesta, sillä veri vetää aina keikkalavoille

Pian ”Club Majesty” -albuminsa julkaiseva Royal Republic elää kiireen keskellä. Kaaoszine tavoitti yhtyeen vokalisti-kitaristi Adam Grahnin ja tiedusteli perjantaina ilmestyvän albumin kirjoittamisesta ja äänittämisestä. Sen lisäksi Grahn kertoi, millaista Royal Republicin pukuhuoneessa on ennen keikkaa, ja miltä intensiivinen kiertue-elämä muusikosta tuntuu. Grahn kertoi myös ajatuksiaan Royal Republicin saavutuksista ja vihjaili myös yhtyeen tulevan Suomeen lähitulevaisuudessa.

Moikka Adam! ”Club Majesty” -albumi ilmestyy pian. Mitkä ovat fiilikset?

Adam: Olen kovin innoissani! Albumien julkaiseminen tuntuu aina yhtä suurelta helpotukselta, kun levyä on tehnyt pitkään. ”Club Majestyn” tekeminen on kestänyt kaikkiaan yhdeksän kuukautta. Odotan innolla, että ihmiset pääsevät kuulemaan sen ja pääsemme kiertueelle, sillä emme ole päässeet keikkailemaan kunnolla moneen kuukauteen.

En tiennytkään, että teille on tullut noin pitkä keikkatauko nauhoitusten vuoksi. Ymmärrän, että kiertueelle pääsy polttelee jo, ja että haluatte päästä soittamaan uusia kappaleita.

Adam: Kyllä, keikkojen soittaminen on suurin syy siihen, miksi yhtyeemme on olemassa. Haluamme soittaa musiikkia, emmekä istua studiossa kirjoittamassa uusia kappaleita, vaikka se onkin toinen osa tätä työtä. Keikkojen soittaminen on kuitenkin Royal Republicin tärkein osa, sillä pidämme kovasti keikkailusta ja saamme siitä myös elantomme.

Aivan, aivan. Royal Republicin tuotanto on minulle tuttua ja oli mukava huomata, että olette säilyttäneet tulevalla albumilla monia tuttuja piirteitä. Uudella albumilla on kuitenkin uusia elementtejä kuten kasaridisko-vivahteet. Miten itse koet uuden levyn eroavan edellisistä julkaisuista?

Adam: Ajattelen, ettemme ole niinkään muuttaneet tyyliämme vaan enemmänkin laajentaneet sitä. Olemme ikään kuin päivittäneet soundiamme ”Club Majesty” -albumilla. Mielestäni löysimme ”Weekend Man” -albumilla sen tyylin, joka on Royal Republicia puhtaimmillaan. Jos vertaan musiikkiamme vaikka debyyttialbumiimme, oli meillä jo tuolloin dna:ssamme kaikki se, mistä nykysoundimme tulee. Emme vain silloin osanneet ottaa siitä kaikkea irti. Toki ajattelen, että musiikissamme oli jo tuolloin jotain Royal Republicia, mutta sitä löytyi seuraavalla albumilla jo enemmän, kun tiesimme, mitä haluamme.

Jälkeen päin ajatellen oli hyvä, että seurasimme tahtoamme, sillä sen myötä teimme sen ”Weekend Man” -levyllä ja nyt myös uusimmalla. Ja ne, jotka seuraavat uraamme, voivat olla varmoja siitä, etteivät he osaa edes odottaa sitä, mitä he tulevat saamaan, sillä he tietävät, että teemme aina niin kuin haluamme, emmekä siten kuin voisi olettaa. Ja oman tahdon seuraaminen on ilmeisesti ollut hyvä ratkaisu, sillä Royal Republicin suosio tuntuu kasvavan koko ajan. Aina, kun palaamme johonkin kaupunkiin, soitamme joka kerta isommassa ja isommassa keikkapaikassa. Ja toivottavasti tuo kehitys jatkuu, ja ihmiset pitävät tulevasta albumista – me ainakin pidämme.

Olen aika toiveikas sen suhteen, sillä kun kuuntelin albumianne ensimmäisen kerran, yllätyin. Yllätys oli myönteinen. ”Club Majesty” ei kuulosta minkään aikaisemman levynne toiselta erältä, vaan se on raikkaan ja uuden kuuloinen.

Adam: Olen samoilla linjoilla. Ja mitä tulee disko-asiaan, jonka mainitsit, niin ajattelen, että sekin on ollut osa yhtyeemme perimää jo pidempään. Se ei ehkä ole tullut niin selvästi esiin, mutta jos kuuntelee uramme alun tarttuvia kappaleita kuten ”Full Steam Spacemachine” ja ”Tommy Gun”, voi löytää samanlaista tarttuvuutta. Uusi tyylimme ei ehkä ole niin suoraviivaista ja törkyistä rokkia kuin se oli aiemmin, mutta pidämme tästä ja teimme mitä halusimme. Emmekä me oikein välitä genrerajoista, sillä ne kahlitsevat turhaan. Haluamme hyödyntää kaikkia mahdollisuuksia ja luoda musiikkia, joka tuntuu hyvälle.

Minustakin on hyvä kokeilla uutta, sillä monesti se varmistaa sen, että kuuntelijat pysyvät kiinnostuneina ja saattaahan kuuntelijakunta laajentuakin.

Adam: Niinpä, ja toki on aina niitä, jotka sanovat, ”että ensimmäinen albuminne on paras”. Meidän kaikkien onneksi ne levyt ovat olemassa, ja niitä voi kuunnella. Jos satut pitämään ”Tommy Gunista” -kappaleesta, voit kuunnella sen. Mutta jos satut olemaan viisas ja cool ihminen, pystyt kuuntelemaan kaikkia albumejamme ja nauttimaan niistä.

Royal Republic on ollut kiireinen keikkarintamalla pari viimeistä vuotta ja siksi minun onkin kysyttävä, miten kiireinen kiertue-elämä vaikutti ”Club Majestyn” kappaleiden tekemiseen? Miten ehditte kirjoittaa kappaleet kiertueella?

Adam: Emme ehtineetkään, ja siksi uuden albumin ilmestymiseen menikin niin pirun kauan. Kappaleiden kirjoittaminen ei ole minulle mielekästä puuhaa, ja uuden albumin tekeminen tuntuu tuskaiselta. Joka kerta. Se johtuu pitkälti siitä, että olemme todella kriittisiä ja ankaria itsellemme. Meillä on korkeat vaatimukset albumeja kohtaan, emmekä halua laittaa levylle mitään, mikä tuntuu keskeneräiseltä. Joudumme sen vuoksi tappamaan useita kappaleita kerta toisensa perään, sillä tunnistamme aika nopeasti sen, mikä kappale tulee toimimaan ja mikä ei.

Kappaleiden kirjoittaminen on oikeastaan yhtä vuoristorataa, sillä yhtenä päivänä saatamme tuntea olomme voittamattomiksi, mutta toisena päivänä saatamme miettiä yhtyeen kuoppaamista ja todeta, ettei kappaleiden kirjoittamisesta tule mitään. Siltä se on tuntunut viimeiset yhdeksän kuukautta. Jostain syystä asiat kääntyvät kuitenkin aina parhain päin ja luulen sen johtuvan siitä, että tiedämme, että meidän pitää käydä tuo vuoristorata läpi. Kahden ensimmäisen levyn kohdalla minusta tuntui, että niissä levyissä oli jotakin vikaa. Jälkeen päin olen kuitenkin huomannut, että ne tuntemukset on pitänyt hyväksyä, sillä albumit ovat hyviä, enkä sen takia muuttaisi mitään.

Kuulostaa sille, että ”Club Majesty” on ollut melkoinen urakka.

Adam: Sitä se on ollut, ja levyä tehdessämme jouduimme siirtämään kiertuetta myöhemmäksi, jotta voisimme tehdä albumin haluamiemme henkilöiden kanssa. Alun perin kiertueen piti alkaa helmi-maaliskuun taitteessa, mutta nyt se alkaakin vasta syksyllä. Nyt levymme on miksannut Michael Ilbert, joka on miksannut aiemmatkin albumit, enkä olisi voinut kuvitella hommaan ketään muuta. Ilbert on mestari.

Kuten aiemmin oli puhetta, niin Royal Republic on ollut viime vuosina intensiivisesti tien päällä. Miten olette varmistaneet sen, että jaksatte olla kiertueella? Kiertue-elämä on taatusti uuvuttavaa.

Adam: Sitä se onkin, ja jos katsot keikkakalenteriamme, niin usein kuukauden kiertueeseemme mahtuu 25 keikkaa. Toisaalta soitamme noin puolitoista tuntia niinä päivinä, ja muu on vain odottelua. Nukkumista ja odottelua. Aikaa voi toki käyttää hyödyksi, ja joku ehdotti, että kirjoittaisimme kappaleita. Me kokeilimme sitä, mutta siitä ei tullut mitään, sillä meidän pitää säästellä energiaamme keikkoja varten.

Mutta kysymyksesi on hyvä, koska minusta me edelleen painimme tällaisten kysymysten ääressä kuten ”kuinka pysyä terveenä?”, ”kuinka pysyä tyytyväisenä?” ja ”kuinka löytää tasapaino bilettämisen ja muun välillä?” ”Weekend Man” -kiertueella, joka kesti kaikkiaan kaksi ja puoli vuotta, havahduimme näistä jälkimmäiseen, sillä kun aloitimme yhtyeenä, olimme päättäneet olla bilettämättä ja pysyä ammatillisina muusikoina. Kun olimme antaneet haastatteluja kyseisen kiertueen tiimoilta, huomasimme, että emme enää vältelleet bilettämistä. Oikeastaan emme ole koskaan bilettäneet niin paljon kuin tuolla kiertueella. Melkein joka keikan jälkeen lähdimme bileisiin. Toisaalta tapasimme paljon hauskoja ihmisiä. Ja minusta tuollaisista asioista pitääkin nauttia niin kauan, kuin ne kestävät. Joskus elämä antaa paljon hyvää, joskus se on rankkaa kuten kaikilla muillakin ihmisillä. Pitää nauttia elämästä, ja sitä me haluamme antaa ihmisille keikoilla. Meidän musiikkimme ei ole syvällistä, eikä sen ole tarkoitus koskettaa, vaan se antaa tauon muusta elämästä. Tulkaa keikoillemme, niin annamme muuta ajateltavaa.

Olette varmasti soittaneet uranne aikana mitä erilaisimmissa keikkapaikoissa kuten esimerkiksi festivaaleilla, mutta ovatko jotkin kaupungit tai keikkapaikat muodostuneet sinulle suosikeiksi?

Adam: Me olemme soittaneet paljon Saksassa, Prahassa, Pariisissa ja Lontoossa, jopa Italiassa. Kun kävimme Yhdysvalloissa, huomasin, ettei se tuntunut niin kodikkaalle, koska emme olleet käyneet siellä niin paljon kuin Euroopassa. Tämä on hankala valinta, koska nautin Berliinissä olosta. Nautin myös Prahasta, Milanosta ja Lontoosta. Eniten pidän kotikaupungistani Sölvesborgiasta, josta olen jo muuttanut Malmöhön. Vaikka kaupungissa asuu vain 15 000 ihmistä, niin sillä on minulle suurin merkitys, ja siellä kesällä festivaalien pääesiintyjänä esiintyminen tuntuu mahtavalta.

Onko teillä joitain rituaaleja tai tapoja, joita teette yhdessä ennen kuin menette lavalle soittamaan?

Adam: Pukuhuoneessamme on yleensä pari tuntia ennen keikkaa hyvin hiljaista. Joskus jopa nukumme samassa huoneessa mutta yleensä emme vain puhu keskenämme. Hannes nukkuu yleensä sohvalla, Jonas saattaa nukkua myös, Per on yleensä tietokoneen ääressä, ja minä pelaan Pleikkari 4:lla Fifaa tai jotain muuta kuulokkeet päässä.

Tuntia ennen keikkaa pukeudumme ja laitamme tarttuvaa musiikkia soimaan. Luulen, että olemme ennen keikkaa tietynlaisessa virransäästötilassa, sillä lavalla tarvitaan hyvin paljon energiaa. Vastaavasti keikan jälkeen on vaikea asettua, sillä kun on ollut lavalla soittamassa täysillä, on sitä energiatasoa vaikea laskea hetkessä. Siitä hetkestä, kun kiitämme keikasta ja toivotamme hyvät yöt yleisölle, on vielä pitkä matka siihen, että voi todeta ”nyt nukkumaan!”.

Koska vietätte yhdessä niin paljon aikaa kiertueella, miten varmistatte sen, että tulette keskenänne toimeen? Kuinka vältätte riitoja?

Adam: Minusta on oikeastaan tärkeää riidellä ja tuoda erimielisyydet selvästi esille. Se on avain. Ja sen olemme myös itse oppineet, että jos asioita patoaa, ne vain kärjistyvät kannen alla. Ja lopulta tilanne räjähtää.

Tunnemme toisemme hyvin ja olemme siinä mielessä kuin perhe, kun tiedämme, mitä asioita ei kannata tehdä tai sanoa ärsyttääkseen toista. Toki joskus tulee hetki, että haluan ärsyttää jotakuta, joten toimin tietyllä tavalla, joka ärsyttää häntä. Homma toimii molempiin suuntiin, hehe! Eniten meillä on erimielisyyksiä silloin, kun olemme studiossa tai kirjoitamme kappaleita. Kiertueella meno on rauhallisempaa, sillä jokainen tietää paikkansa ja tehtävänsä.

Royal Republic on saavuttanut paljon uransa aikana, mutta mitä haluaisit vielä saavuttaa yhtyeen kanssa?

Adam: Olemme saavuttaneet jo niin monia asioita uran aikana, että oikeastaan osan on jo ehtinyt unohtaa kaiken menon keskellä. Osittain se johtuu siitä, että kun on saavuttanut yhden asian, tulee jo toinen tilalle. Yhtyeemme uran alussa isoin tavoitteemme oli äänittää ensimmäinen albumi. Sitten ensimmäinen kappaleemme sai ensimmäisen kerran radiosoiton, mikä oli huikeaa! Sitten kappale nousi listojen kärkeen, ja sen jälkeen tehtiin ”Tommy Gunin” -musiikkivideo, ja se nousi MTV:llä ykköseksi! Ja juuri siihen aikaan, kun MTV lakkasi olemasta tärkeä.

Sen jälkeen teimme kiertueen, myimme keikkoja loppuun ja aloimme lämmitellä yhtyeitä, joita olimme nuorina kuunnelleet. Tapasimme esikuviamme, ja osa tuli katsomaan meidän keikkojamme ja saimme kehuja heiltä (olimme tietenkin haltioissamme). Matkan varrella on toteutunut monia hienoja asioita. Ja mitä tulee yhtyeeseemme, en pysty asettamaan mitään rajaa, jolloin olisimme saavuttaneet kaiken. Haluan ja haluamme tosissamme tehdä musiikkia, jota rakastamme. Ja niin kauan kuin voimme tehdä sitä ja samalla ansaita elantomme, olen tyytyväinen. Enkä aio koskaan tehdä rahan vuoksi sellaista musiikkia, josta en pidä – se on lupaus!

Royal Republicilla on jo loppuvuodeksi paljon keikkoja. Oletteko tulossa pian Suomeen?

Adam: Se on suunnitelmissa mutta en voi vielä paljastaa enempää. Se on kuitenkin suunnitteilla, joten älä ole huolissasi.

Kiitos ajastasi, Adam! Haluaisitko lähettää vielä terveisiä lukijoille?

Adam: Et voi taistella diskoa vastaan – joten älä taistele!

Royal Republic Facebookissa

Haastatellut: Aleksi Parkkonen

Kommentoi julkaisua