Æran ensimmäinen täyspitkä ”The Craving Within” tarjoilee mahtipontista pakanablackia

Kirjoittanut Antti Mikkolainen - 1.4.2019

Norjalais-chileläinen Æra tarjoilee debyyttialbumillaan reipaspoljentoista pakanallista black metallia, joka kumartaa genren perinteille. ”The Craving Within” on kaksikko Ulf Niklas Kveldulfssonin ja Stein Akslenin yhteistyön tulos ensiksi mainitun vastatessa kaikesta musiikista ja jälkimmäisen hoitaen laulu- sekä lyriikkapuolen. Suoraan sanoen projektin ympärille olisi voinut kasata oikean bändinkin, sillä nyt lopputulos kuulostaa lähinnä hyviltä ideoilta vailla kunnollista toteutusta.

Æraa vaivaa nykyajalle tyypillinen kaiken liiallinen helppous ja halpuus; kun kaikki tehdään tietokoneella alusta loppuun asti itse, ei lopputulema useinkaan ole kummoinen. Levyn tekeminen on iso urakka, joka vaatii useita työvaiheita ja ammattilaisia. Tee se itse -miehiltä puuttuu usein tarvittavaa osaamista ainakin joltain osa-alueelta. Kaikki tämä näkyy levyn tuotannossa, joka sinällään on ihan ok -tasoa, mutta ei varsinaisesti tue levyn vahvuuksia ollenkaan. Pahinpana ongelmana tuotannon puolella ovat elottomat rummut, jotka lienevätkin tietokoneella ohjelmoidut. Yleisesti ottaenkin ”The Craving Within” kuulostaa vähän halvalla tehdyltä.

Duon musiikillinen anti kumartaa vahvasti norjalaisen viikinki-/pakanavaikutteisen black metallin suuntaan. Jos jotain vertailukohtaa hakee, niin kallistun itse Windirin ja Kampfarin suuntaan. Melodioissa löytyy eeppisyyttä ja voitonriemuista tunnelmaa. Ajoittaiset synat, piano ja hoilaukset tuovat omat lisänsä yhtyeen musiikkiin, mutta omaperäisyyttä ei sitten löydy nimeksikään. Tämä yksistään ei olisi ongelma, mutta kun toteutus on muutoinkin varsin keskinkertainen, ei lopputulosta voi kehua. Minkäänlaisia kohokohtia en albumilta löydä, tosin aivan totaalisiltakin pohjanoteerauksilta vältytään. Jos jonkun kappaleen ”The Craving Withiniltä” kuitenkin nostaisin esiin, niin levyn sulkeva mahtipontinen ”Norrøn magi” kannattaa ehkä tsekata.

Sinänsä ihan ok tason riffit ja ideat eivät siis tätä levyä pelasta. Ongelma on kokonaiskuvassa, joka ei lopulta toimi oikein millään tasolla. Potentiaalia Ærassa kuitenkin on, ja suosittelisin kokonaisen bändin kasaamista projektin ympärille; treeniä ja ideoiden jakamista yhdessä. Vähän vanhaa kunnon bändimeininkiä ja elävää menoa, niin ihmeitä voidaan saada aikaan. Tällaisenaan ”The Craving Within” jää vain yhdeksi turhaksi Bandcamp-julkaisuksi, joka ei kiinnosta oikein ketään. Varsinkin kun ottaa huomioon, kuinka paljon ylitarjontaa yhtyeen edustamalla genrellä jo on joka tuutissa.

5/10

1. Skaldens død
2. Frost Within
3. Rite of Odin
4. Profetien
5. Join Me Tomorrow
6. Norrøn magi

Æra Facebookissa
Æra Bandcampissa

Luetuimmat

Uusimmat