Aerosmith – Rocks Donington 2014 (blu-ray)

Kirjoittanut Jarmo Hänninen - 14.9.2015

Aerosmith ei paljon esittelyitä kaipaa, eikä yhtye edes tee kärpäsestä härkästä ”Rocks Donington 2014” -julkaisullakaan. Alun takahuonesekoilusketsin päätteeksi mennään suoraan lauteille Leicestershiren Donington Parkin Download -festivaaleilla ja pistetään haisemaan!

Legendaksi muodostuneen Aerosmithin ”Rocks Donington 2014” -julkaisun bluray-formaatilla on tarjolla anteeksi pyytelemätöntä rokkia, juurekasta kitarointia ja upeasti valaistu lavashow. Välispiikkejä ei pahemmin ole lukuun ottamatta vokalisti Steven Tylerin mutinoita hänen esitellessään bändin jäsenistöä ja kiekuessaan muutamia inspiroituja hyminöitä biisien välillä kitaristi Joe Perryn vaihtaessa kitaraa vähintäänkin joka toisen biisin jälkeen.

Visuaalisesti ”Rocks Donington 2014” on yksi parhaista julkaisuista aikoihin – ja syytä ollakin, sillä onhan tätä esitetty jenkkilässä ihan elokuvateattereissa asti. Hieman tietenkin saattaa kuulostaa oudolta ostaa piletti leffateatteriin, että pääsee katsomaan yhtyeen live-keikkaa, mutta se lienee pikkuhiljaa nykypäivää. Näytetäänhän Suomessakin suoratoistona elokuvateatterin kankaalta jo vähän kaikkea aina baletista futikseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Audiopuolella normaali stereopuolen ääniraitavalinta lähestulkoon särkee ääntää, mutta dts-HD hoitaa homman kunnialla kotiin. Melkein voisi toivoa, että julkaisulle olisi tehty edes jonkinlaista jälkiäänittelyä studion puolella, sillä setin alkupuolella näytää siltä, että Joe Perryllä olisi tuhottomasti vaikeuksia pysyä muun bändin mukana ja soolo-osuuksia vedetään ulkomuistista. Loppua kohden Perry kuitenkin vaikuttaisi saavan sormensa riittävän lämpöiseksi, että klassikoita pursuava settilista saadaan kunnialla läpi.

Tyylikkäästi harmaantunut Steven Tylerkin säästelee vokaaleissa aika paljon alussa, mutta sitähän voi vain  odottaa liki kaksi vuotta pitkän ”Global Warming Tour” -kiertueen viimeisillä keikoilla. Totta kai ääntä pitää säästellä sopivissa määrin ammattilaisen ottein, mutta vähän enemmän revittelyä olisi toivonut. Esim. ”Cryin’”-kappaleessa Tyler jättää kertosäkeestäkin laulamatta tiettyjä kohtia, mutta yleisöstä ei kuulu pihahdustakaan.

Kaikki kunnia toki myös Tylerin ja Perryn takana puuhastelevalle ikäkolmikolle Whitford, Kramer ja Hamilton, joka näkyy ihailtavasti myös keikkataltioinnilla mutta ei saa läheskään ansaitsemaansa kunniaa. Kollegan sanoin kyseessä on varmasti yksi genren aliarvostetuimmista bändirosterista keulakuvien jälkeen, mutta nöyrät työmyyrät eivät hae kunnioitusta vaan ansaitsevat sen varmoilla otteillaan. Palstatilaa heille kyllä soisi enemmänkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mitään spesiaalia ei Aerosmith kuitenkaan yleisölle anna vuoden 2014 Download-festivaaleilla, vaikka sitä kiertueen aikana on ollutkin runsaasti tarjolla aina vierailevista kollegoista lähtien. Ehkä pienoiseksi spesiaaliksi voisi laskea Joe Perryn ”Freedom Fighter” -kappaleen, jossa mies laulaa lurauttaa koko biisin, tai Armageddon-leffan ja yhtyeen rautaisen vedon siivittämän ”I Don’t Want to Miss a Thing” -biisin, jossa yleisö laulaa kappaleen mukana niin kovaa, että tulee melkein tippa linssiin. Taltioinnin ehdoton vahvuus on kuitenkin bändin juurekkaassa vedossa, jossa ei ole peitelty virheitä. Katsoja voi joko nauttia koko tuotannosta tai sitten pelätä vähintäänkin puolet ajasta, että mikään tuleenpuuska ei vie langanlaihaa kitarataituri Joe Perryä mennessään.

15 studioalbumia yli 40 vuoden aikana on kunnioitettava saavutus yhtyeeltä, joka ei häpeile näyttää ikäänsä anteekstiantamattomassa HD-formaatissa. Aerosmith rokkaa edelleen, vaikka vierineet vuodet ovat jättäneet jälkensä yhtyeen etualan nokkamiehiin. Enemmän kunniaa puolestaan soisi taustavoimille alkaen rytmikitaristi Brad Whitfordista basisti Tom Hamiltonin kautta rumpali Joey Krameriin. Visuaalisesti tämä on loistava julkaisu, mutta audiopuolessa olisi ollut hitusen parantamisen varaa. Jos haluat pitää ”taikaa yllä” etkä halua todistaa omilla silmilläsi yhtyeen nykytilaa, kannattaa pidättäytyä saman julkaisun CD-formaatissa. Klassikoita 99 % pullollaan oleva settilista on kuitenkin ihan ok lohtu niille, joilla ei ole ollut mahdollista nähdä yhtyettä livenä.

5/10


Kappalelista:
1. Train Kept A-Rollin’
2. Eat the Rich
3. Love in the Elevator
4. Cryin’
5. Jaded
6. Livin’ On the Edge
7. Last Child
8. Freedom Fighter
9. Some Old Song and Dance
10. Janie’s Got a Gun
11. Toys in the Attic
12. I Don’t Want to Miss a Thing
13. No More No More
14. Come Together
15. Dude (Looks Like a Lady)
16. Walk This Way
17. Home Tonight
18. Dream on
19. Sweet Emotion
20. Mama Kin

Aerosmith FB
Aerosmith.com

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kirjoittanut: Jarmo Hänninen