Devin Townsend Circuksessa

Ahkeran keikkailijan Devin Townsendin mukaan mahdollisuus saada rahaa kiertueista on ”melkein kokonaan kadonnut” koronapandemian jälkeen

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 5.12.2022

Kanadalainen metalliseppä Devin Townsend tunnetaan ahkerana keikkailijana. Townsend on eri bändiensä kanssa keikkaillut ympäri maailmaa jatkuvalla syötöllä – osittain siksi, että Townsend julkaisee uutta musiikkia niin aktiivisesti, ja osittain siksi, että laulaja bändeineen varmasti nauttii siitä.

Kuten kaikki tiedämme, koronapandemia vei muusikoilta työt pitkäksi aikaa, ja sen lisäksi se on vaikuttanut parhaillaan käynnissä olevan Venäjän hyökkäyssodan ohella suuresti myös talouteen ja saatavilla olevaan materiaaliin.

Townsend kertoo tuoreessa Metalleriumin haastattelussa kiertuetilanteen muuttuneen kokoajan pahemmaksi sitten koronapandemian alun.

”Tilanne on pahentunut huomattavasti. En usko, että se on oikeastaan yhtään parempi. Koska kiertueiden kustannukset ovat nyt inflaation sekä bensiinin ja dieselin hinnan myötä [nousseet]. Lisäksi pandemian aikana olemme menettäneet paljon todella hyviä esiintymispaikkoja. Sanoisin, että varmaan 50 prosenttia kiertuetyöntekijöistä on nyt lähtenyt. Mitä kitarateknikko tekisi kaksi vuotta? Pitäähän sitä löytää töitä. Jäljelle jääneet ovat jo varattuja muiden bändien kanssa, ja lisäksi ne ovat lähes kaksi kertaa kalliimpia”, Townsend kertoo ja jatkaa:

”Näin eräänä päivänä tämän jutun [tapahtumien lipunmyyntijätti] Live Nationista, joka ottaa 30 prosenttia oheistuotemyynnistä joiltakin näistä tapahtumapaikoista. Lentoyhtiöiden kustannukset ovat nousseet. Artistien mahdollisuus tienata rahaa kiertueella on nyt lähes kokonaan poissa – ainakin minun tasoisella artistilla.”

”Joten kyllä, tapahtumia voi taas tehdä, mutta se on 10 kertaa kalliimpaa. Mitä teet? Jopa pienet asiat, kuten, okei, hotellit ovat kalliimpia; ruoka hotelleissa [on] kalliimpaa. Joten loppujen lopuksi, mitä varten olet kiertueella? Kiertueella on lopulta kyse siitä, että voi esitellä työtään ihmisille, jotka välittävät siitä, ja se on minulle sen arvoista. Mutta jos joku luulee, että se on nyt taas helppoa, sitä pitäisi tutkia, koska yritän järjestää kiertueita ensi vuodelle, eikä ole mitään keinoa pitää niitä kustannusten rajoissa – ei ole mitään keinoa.”