Aiempaa särkyneempi mutta myös äkäisempi – arviossa Eclipsen ”Megalomanium”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 11.9.2023

Ruotsalainen Eclipse on tullut vuosien varrella tunnetuksi energisestä ja hyväntuulisesta rockista. Vuonna 1999 perustettu yhtye on vakiinnuttanut nykyisen kokoonpanonsa vuoden 2019 myötä, minkä jälkeen Eclipse on julkaissut pandemian kurittaman livealbumin ja ”Wired”-pitkäsoiton. Nyt on vuorossa uusi albumi, joka ei edeltäjiensä tapaan olekaan niin hilpeää kuultavaa.

Kun aloitusraita ”The Hardest Part Is Losing You” alkaa soida, voi välittömästi huomata kappaleen jatkavan tematiikkansa puolesta edeltävän albumin ”Roses On Your Graven” teemalla. Eron tuska on raastava, ja sitä jatketaan vielä ”Got It!” -kappaleellakin. Mahtipontisesti nimetty ”Anthem” on nimensä mukainen, mutta joukossa on myös aimo annos melankoliaa. ”Children Of The Night” ei ole myöskään mikään iloittelukappale, mutta katsetta on selvästi suunnattu jo toisenlaiseen tunnelmaan, tosin synkkään sellaiseen.

Jälkeenpäin ajateltuna voi ”Wired”-albumiltakin löytää tummempia sävyjä ja surumielisiä sanoituksia, mutta ”Megalomanium”-pitkäsoitolla ne iskevät kasvoja vasten huomattavasti selkeämmin ja voimakkaammin. Se ei missään tapauksessa ole huono seikka, sillä synkempi ulosanti sopii hyvin Eclipselle ja antaa mukavaa vaihtelua yhtyeen yleisesti pirteään olemukseen. – Eivätkä kappaleet itsessään ole mitään ahdingossa ja surussa rypemistä, vaan niistä pursuaa uhmakkuutta ja sähäkkyyttä, mistä ”I Don’t Get”, ”The Broken” ja ”So Long, Farewell, Goodbye” ovat loistavia esimerkkejä kappaleiden suorastaan huutaessa uhmakkuutta.

”Megalomanium” on monella tapaa tuttua Eclipseä. Kappaleet rullaavat hienosti toisensa perään, eikä albumi jää polkemaan paikoilleen. Merkittävin ero bändin edeltäviin pitkäsoittoihin on ”Megalomaniumin” synkistelevä olemus. Sanoituksia kuunnellessa ei voi olla huomaamatta Mårtenssonin eroahdistusta tai pettymystä ympäröivää yhteiskuntaa kohtaan. Eclipsen yhdeksäs albumi on yllättävän äkäinen.

Kappalelista:

Yhtyeen Facebook-sivulle pääset tästä: https://www.facebook.com/EclipseSweden

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Luetuimmat

Uusimmat