Aikamatkalla Heilungin kanssa – arviossa ”Futha”

Kirjoittanut Iida Elstelä - 21.6.2019

Tanskalais-norjalais-saksalainen, vuonna 2014 perustettu neofolk-yhtye Heilung julkaisee 28. päivä kesäkuuta uuden albuminsa ”Futha”. Melkoisen underground-suosion saavuttanut Heilung tuntuu olevan nyt jokaisen huulilla ja jokaisen ison metallifestarin esiintyjäkaartissa.

Heilungin arvioiminen osoittautuu käsittämättömän hankalaksi, koska allekirjoittaneella ei ole vertailukohtaa. On myös mahdotonta nostaa esiin yhtä kappaletta ylitse muiden, sillä tunnelmallista albumia on kuulijana vaikea jakaa kappaleiden mittaisiin osioihin. Heilungin musiikki on täysin omanlaisensa, uniikin taianomainen kokemus. Levy kannattaa kuunnella alusta loppuun, ilman taukoja.

”Futha” on sitä edeltänyttä ”Ofnir”-levyä huomattavasti feminiinisempi kokemus, mikä tuo albumiin eräänlaista herkkyyttä. Herkkyyden huomaa helpoiten lisääntyneissä, Maria Franzin toimittamissa eteerisissä naisvokaaleissa. Levyllä kuullaan myös jo Heilungin yhdeksi tavaramerkiksi muodostunutta Kai Uwe Faustin mystistä kurkkulaulantaa. Naiseuden voima on kuitenkin inspiroinut albumia vahvasti, ja siitä kertoo jo albumin nimikin – joidenkin käännösten mukaan ”futh” tarkoittaa vanhoilla riimuilla kirjoitettuna naisen sukuelimiä.

Heilung vie kuulijan musiikkinsa avulla aikamatkalle rautakaudelle ja vanhoille viikinkimaille. Sana ”heilung” on saksaa ja tarkoittaa paranemista. Paraneminen ja rauhoittuminen on kenties se, mitä ihminen nykymaailman sekavassa kiireessä kaipaa – paluuta juurilleen ja ihmiskunnan historiaan. Heilung tarjoaa sitä estoitta. Heilungin musiikissa on äärimmäistä kerrostuneisuutta ja miellyttävä tekstuuri, mikä luodaan erilaisilla alkukantaisilla soittimilla kuten luilla ja shamaanirummuilla. ”Futha” on loistavasti miksattu, sillä jokainen kiinnostava elementti tuo kappaleen rakenteeseen oman, huomattavan kerroksensa, eikä mikään huku pinnan alle. Heilungin musiikki jättää kieltämättä rauhoittuneen tunteen päähän ja koko kroppaan. On helppo unohtaa ulkomaailma kuunnellessaan ihmiskunnan alkuaikojen soittimien säestävän kolmen äänen liittoa, jotka laulavat vanhaa islantia, muinaisnorjaa ja muita sellaisia kieliä, joiden sanojen merkityksiä ei uskalla lähteä edes arvailemaan.

Näyttävistä ja hypnoottisista live-esiintymisistään tunnettu Heilung esiintyy lauantaina 29. päivä kesäkuuta Helsingin Tuska-festivaalilla, vain päivä ”Futha”-levyn julkaisun jälkeen. Kannattaa ottaa levy haltuun, ja vaeltaa Suvilahteen todistamaan Heilungin spektaakkelia.

9/10

Kappalelista:

  1. Galgaldr 
  2. Norupo 
  3. Othan 
  4. Traust 
  5. Vapnatak 
  6. Svanrand 
  7. Elivagar 
  8. Elddansurin 
  9. Hamrer Hippyer

Teksti: Iida Elstelä