Aikuisrokkia orkesterin ja kuoron kera – Foreignerin kappaleet saivat upeat sovitukset livealbumilla

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 31.7.2018

New Yorkissa vuonna 1976 perustettu Foreigner on tehnyt pitkää uraa ja porskuttaa vieläkin. Vuosikymmenten aikana yhtyeen kokoonpano on muuttunut useaan otteeseen, ja ainoastaan kitaristi-kosketinsoittaja Mick Jones on jäljellä perustajajäsenistä. Nykyisin yhtyeen äänenä toimii Kelly Hansen, jonka pehmeä ääni taittuu hyvin Foreignerin kappaleisiin.

Foreigner on julkaissut kaikkiaan yhdeksän studioalbumia, joista viimeisin ”Can’t Slow Down” ilmestyi vuonna 2009. Tänä vuonna yhtye julkaisi 21st century -sinfoniaorkesterin kanssa äänittämänsä ”Foreigner With The 21st Century Symphony Orchestra & Chorus” -albumin, joka sisältää konserttitaltioinnin sekä CD:n että DVD:n muodoissa. Kokonaisuudessaan yhtyeen faneille on tarjolla useamman tunnin verran musiikkia sulateltavaksi.

Foreignerin kappaleet on sovitettu hienosti 60-henkisen orkesterin ja 70-henkisen kuoron kanssa. ”Overture” on kuin juhlava intro, jonka jälkeen Foreigner astelee lavalle ja yhtye aloittaa yhdessä orkesterin ja kuoron kanssa svengaavan ”Blue Morning, Blue Dayn”. Samalla tulee selväksi myös se, kuinka hyvin orkesteri ja kuoro istuvat Foreignerin soundiin.

Vaikka albumilta löytyy sekä CD että DVD, eivät levyt eroa sisältönsä suhteen merkittävästi toisistaan. DVD:llä on kolme kappaletta enemmän kuin CD:llä ja kappaleet ovat osittain eri järjestyksessä. Luonnollisesti liikkuvaa kuvaa sisältävältä levyltä välittyy kuulijalle enemmän: eivät pelkästään välispiikit ja konserttisali ihmisineen, vaan myös tunnelma. DVD:n kautta on mahdollista kurkistaa tähän ainutkertaiseen konserttiin ja olla osa sitä.

Erityisen hienona Foreignerin, orkesterin ja kuoron yhteistyö näyttäytyy kappaleissa ”Cold As Ice”, ”When It Comes To Love” ja ”Say You Will”, joista kahdessa jälkimmäisessä kitaristi Tom Gimbel soittaa taidokkaasti sekä saksofonia että huilua. ”Say You Willin” alussa kuorolle on annettu oma osuutensa, jota voi ihastellen kuunnella. Vastaavasti ”The Flame Still Burnsissa” kuoro laulaa yhdessä Hansenin kanssa.

Osa DVD:llä olevista kappaleista on sovitettu pidemmiksi. Näin on esimerkiksi “That Was Yesterdayn” kohdalla, joka alkaa rauhallisesti, mutta räjähtää mahtipontisuuteensa. Ennen seuraavaa kappaletta kuullaan orkesterin ja kuoron naispuolisten laulajien yhteistyötä, joka saa aikaan kylmiä väreitä. Vastaavasti ”Juke Box Hero” alkaa hämärässä kytevästi, ja tuo esiin Foreignerin rockimpaa puolta. Rockia on toki myöhemminkin tarjolla ”Double Visionin”, ”Hot Bloodedin” ja ”Urgentin” muodoissa.

Foreignerin uusin albumi on siinä mielessä erikoinen livelevy, ettei se kuulosta livealbumilta. Levy on äänitetty niin hyvin, että jos yleisön ilahtuneet reaktiot leikkaisi pois, voisi tätä luulla kokoelmalevyksi. Ja kun albumille on haalittu yhtyeen parhaimpia teoksia, on se tasonsa suhteen todella hyvä. Ainoastaan muutama kappale hiipuu keskiverroksi, mutta se ei kokonaisuutta latista.

Vaikka DVD ei vastaa terävyytensä puolesta Blurayta, on kuvanlaatu kuitenkin terävä, ja ainoastaan muutamassa hämärämmässä hetkessä kuva puuroutuu. Konserttia on kuvattu lukuisilla kameroilla, jonka ansiosta katsoja pystyy tarkastelemaan keikkaa monesta perspektiivistä, ja saa käsitystä myös konserttisalista.

”Foreigner With The 21st Century Symphony Orchestra & Chorus” -CD-DVD-kompleksi on tuhti paketti. Albumi on pakko-ostos yhtyeen faneille, mutta voin suositella sitä pelkästään DVD:n puolesta kevyemmän rockin ystäville. DVD:ltä välittyy hyvin konsertin tunnelma ja sitä on todella mukava seurata. Albumikokonaisuus on siinäkin mielessä hyvä, että sen kautta on turvallista tutustua orkesteriin ja kuoroon, kun ne on kääritty rock-yhtyeen tuotantoon. Foreignerin uusin julkaisu on hieno kokonaisuus, joka osoittaa, että rock sopii myös konserttisaleihin sinfoniaorkesterin ja kuoron kera, jos kuvio on näin hyvin suunniteltu ja toteutettu.

9/10

CD:n kappalelista:

 1. Overture
 2. Blue Morning, Blue Day
 3. Cold As Ice
 4. Waiting For A Girl Like You
 5. Say You Will
 6. When It Comes To Love
 7. That Was Yesterday
 8. Feels Like The First Time
 9. Starrider
 10. Double Vision
 11. Fool For You Anyway
 12. Urgent
 13. Juke Box Hero
 14. I Want To Know What Love Is

DVD:n kappalelista:

 1. Overture
 2. Blue Morning, Blue Day
 3. Cold As Ice
 4. Waiting For A Girl Like You
 5. Head Games
 6. When It Comes To Love
 7. Say You Will
 8. The Flame Still Burns
 9. That Was Yesterday
 10. Juke Box Hero
 11. Starrider
 12. Double Vision
 13. Fool For You anyway
 14. Hot Blooded
 15. Urgent
 16. Feels Like The First Time
 17. I Want To Know What Love Is

Foreigner Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen