”Ainoastaan itsensä haastaminen puuttuu” – Arvostelussa Blitzkriegin mini-LP ”Loud & Proud”

Kirjoittanut Mikko Nissinen - 5.12.2019

 

Voimmeko selvitä hengissä salamasodasta? – Näinä päivinä näemmä liiankin helposti.

Brittiläisen uuden aallon heavy metalin undergroundimpien yhtyeiden kärkikastiin jo pitkään kuulunut, Leicesterissä vuonna 1980 perustettu Blitzkrieg palaa kuuden biisin mini-LP:llä ”Loud And Proud”. Yhtye nousi suuremman yleisön tietoisuuteen ehkä parhaiten sen jälkeen, kun Metallica julkaisi jämäkän cover-version Blitzkriegin nimikkobiisistä ”Creeping Death” vuonna 1984 ilmestyneellä maxi-singlellään. 35 vuotta, kahdeksan albumia ja neljä pienlevyä myöhemmin, monenkirjavan uran läpikäyneellä Blitzkriegillä on tarjota meille sekalainen paketti harvinaisuuksia ja vaihtoehtoisia versioita vuoden takaiselta albumilta ”Judge Not”.

Kokonaisuuden avaava EP:n nimikkobiisi on samainen versio, joka löytyy myös ”Judge Not”-albumilta. On todettava, että biisi on niin lähellä Whitesnaken maneereja väsyttävän kliseisine ja pehmoisine rock-lyriikoineen ja muun muassa Satan-yhtyeessä vaikuttaneen vokalisti Brian Rossin David Coverdalea imitoivine fraseerauksineen, että tekee pahaa. Toinen ”Judge Not” -albumilta löytyvä biisi, ”Without You”, läpsytellään menemään yhtyeen varsinaisen vokalistin tulkitsemana. Kappaleen alkuperäisen version ”Judge Not” -albumilla tulkitsi bändin kitaristi Alan Ross. Kyseessä on juustoinen mutta hyvin tajuntaan tarttuva hevislovari. Homma toimii itse asiassa varsin mukiinmenevästi, ellei kuulijaa haittaa se, että kappaleella Blitzkrieg kuulostaa enemmän B- tai C-luokan Def Leppardia, jolta puuttuu ainoastaan Joe Elliottin tasoinen vokalisti. On harmillista todeta, että puutteistaan huolimatta kyseinen kappale edustaa kokonaisuuden vahvinta materiaalia.

Edeltävän albuminsa japanilaisella versiolla julkaistusta harvinaisemmasta materiaalista nousee esiin muusta kokonaisuudesta edukseen erottuva, uhkaavasti mateleva orkestroitu vaihtoehtoversio kappaleesta ”Falling Into Darkness”. Biisihän olisi muuten aivan mallikas, jopa vaarallinen, jonka täsmällisesti sovitetut jouset toisivat biisiin ekstra-annoksen mahtipontisuutta, ellei sitä muuten pilattaisi epävireisellä laululla. Kappaleessa Rossin kertosäkeissä kovaa ja semi-korkealta vetämät vokaalit lipsuvat alituiseen aivan hitusen ohi orkesterinuotista vesittäen pitkälti koko orkesteriversion idean ja tarkoituksen. ”Together (We Are Strong)” -biisi on sitten malliesimerkki nyky-Blitzkriegin onnistumisesta omilla vahvuuksillaan ja soundillaan. Kyseessä on hienolla kertsillä varustettu väkevä hard rock -kappale, jonka väliosassa maukkaasti toisiinsa kietoutuvien terssiharmoniakitaroiden ulvonta on ehkä levyn ylväintä antia. Vauhdikkaampi mutta sovituksellisesti sekavahko ”After Dark” tarjoileekin mukaan sitten ripauksen thrash metal -maustetta. Rumpali Matt Grahamin kappaleen temposta ohi kiilaava tuplabassaritykitys laimentaa kuitenkin loppuvaikutelmaa. Kyseisestä kappaleesta löytyy silti yritystä, mistä heruu plussaa.

Jämympää perinteisen heavy metal -levyn kantta kuin mikä ”Loud And Proudilla” on, on vaikeaa löytää. Asian huono puoli on se, että kannen haarniskaritari kaikessa mahtipontisuudessaan on melko lailla ristiriidassa albumin sisällön kanssa. Blitzkriegin semi-raskaaksi keskitien rokkaukseksi elähtänyt uuden aallon brittiläinen heavy metal on nykyisellään lähinnä verkkaisesti taipuilevaa, särmistään pyöreäksi hiottua läkkipeltiä. Tuntuu, että yhtye yrittää aina biisikohtaisesti kuulostaa liiaksi joltain muulta yhtyeeltä kuin omalta itseltään. Kyseistä havaintoa alleviivaa myös se, että yhtye lopettaa mini-LP-kokonaisuutensa varsin kasvottomaan cover-versioon Alice Cooper Bandin ”School’s Out” –biisistä. Biisi rokkaa nätisti mutta ollessaan miltei yksi-yhteen Cooperin alkuperäisen version kanssa, jää siitä ja koko EP:sta hajanainen, kovin tunkkainen maku. ”Loud And Proudilla” Blitzkriegin ongelma ei ole se, etteikö se tarjoilisi kuulijoilleen mitään uutta. Ongelma on se, ettei yhtye saa kasattua edes takuuvarmoista biisiaineksistaan jotenkin mielenkiintoista, ehyesti rullaavaa EP-kokonaisuutta. Yhtyeen tekemisistä on vaikea löytää kunnollista inspiroitumisen ituakaan tämän esityksen perusteella.

Blitzkriegin nykyinen soittokunto on asiallinen mutta valitettavan virkamiesmäinen. Kappaleiden atakki ja tulivoima eivät ”Loud And Proudin” perusteella mairittele. Viisikon soitanta on kauttaaltaan silotellun laiskahkoa ja vaaratonta, tympeän yllätyksetöntä, ikämiesluokan pökötysheviä, josta puuttuu pidemmän päälle niin into, tappomeininki kuin sisäinen palokin. Tuntuu, että hommaa tehdään pelkän vanhan tottumuksen eteenpäin ajamana. Yhtye ei haasta itseään äärirajoilleen, mitä sen pitäisi ehdottomasti tehdä. ”Loud And Proud” -Mini-LP on pakkohankinta ainoastaan yhtyeen uskollisimmille faneille.

”Loud & Proud” julkaistaan 6. päivä joulukuuta Mighty Music / Target Groupin kautta.

7-/10

Kappalelistaus:

   1. Loud And Proud
   2. Without You(Alternative Version)
   3. Falling Into Darkness (Orchestrated Version)
   4. Together (We Are Strong)
   5. After Dark
   6. School’s Out (Alice Cooper -cover)