Aivot narikkaan ja pitti pyörimään – Lost Society & Kodittomat Turun Gongissa

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 11.4.2016

SONY DSCNopeaan tahtiin fanikuntaa kartuttanut Lost Society julkaisi hiljattain kolmannen studioalbuminsa “Braindead”. Bändi otti levyllä askelia uuteen suuntaan jakaen samalla kuuntelijakunnan mielipiteitä. Olisi kuitenkin ollut tyhmää jäädä polkemaan paikoilleen, varsinkin kun aineksia löytyy vaikka mihin. Itse olin hyvin tyytyväinen lopputulokseen, ja siksi myös keikalle oli pakko raahautua. Täytyy kuitenkin myöntää, että jäin itsekin pohtimaan, mahtavatko pidemmät keskitempoiset kappaleet latistaa tunnelmaa livenä, kun vanhemmasta tuotannosta löytyy niin paljon nopeaa kohkaamista. Nyt Turun Gongissa 7.4. pidetyn keikan jälkeen voin todeta, ettei näin tapahtunut vaan esitys oli saanut aivan uudenlaisia ulottuvuuksia.

Yleisöä herättelemään samaisiin iltamiin oli saapunut vuonna 2008 perustettu paikallinen metallibändi Kodittomat. Heti introna toiminut “Tohtori Sykerö” -tunnari kertoi, ettei nelikko ota itseään turhan vakavasti. Myös bändin jäsenten hihattomat ruutupaidat tukivat tätä kuvaa. Lämppärin aloittaessa paikalla oli vain kourallinen yleisöä, mikä ei kuitenkaan vauhtia hidastanut, vaan setti vedettiin alusta loppuun pirteällä asenteella. Liikkumiselle ei ollut hirveästi jäänyt tilaa, kun muutenkin pienikokoiselle lavalle oli ahdettu molempien illan esiintyjien rummut. Bändi teki kuitenkin parhaansa ja saikin hyvin näyttämön haltuunsa.

SONY DSC

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Settilista koostui suurimmaksi osin bändin omista kappaleista, mutta joukkoon oli lisätty myös metalliversioksi tulkittu cover Backstreet Boysin hitistä “Everybody”. Yleisö lähti hyvin mukaan lainattuun kappaleeseen, sillä sen sanoitukset koostuvat pitkälti muutaman sanan toistoista. Lopuksi kuultiin bändin viimeisin sinkku “Reign”, jonka itse ainakin alleviivaan setin parhaimmaksi vedoksi varsinkin mieleenpainuvan kertosäkeen takia. Vaikka bändin osuus ei ollut kovin pitkä, se antoi hyvän katsauksen sen osaamiseen. Musiikkityylistä en kuitenkaan osannut vetää suoria viivoja, joten voisin vain ympäripyöreästi todeta sen olevan uudempaa metallia vanhoilla vivahteilla. Soittimet ja laulu olivat vahvuudeltaan juuri täydellisessä tasapainossa.

Taidokkaana live-bändinä mainetta kartuttanut Lost Society sai alkuvuodesta kiertää Eurooppaa thrash metalin kovan liikkeen Exoduksen rinnalla. Kevään mittaan edennyt kiertue tuli päätökseen maaliskuun lopulla. Pojat eivät  kuitenkaan kauan kerenneet hengähtämään, kun kotimaan keikat olivatkin jo edessä. Bändi oli saanut aloittaa Suomen rundin edeltävänä iltana Tampereen Klubilta. Tästä huolimatta nelikko kiipesi Turussa lavalle iloisena ja energisenä. Keikka lähti käyntiin vähän aikataulusta myöhässä, mutta siitä ei yleisö kaunaa kantanut vaan oli täysillä mukana heti ensimmäisestä kappaleesta “Braindead” lähtien.

SONY DSCIllan settilistaan mahtui tasaisesti kappaleita kaikilta kolmelta studioalbumilta. Kuumimmat mosh pitit sekä wall of death nähtiin nopeiden ja väkivaltaisten kappaleiden aikana. Näitä olivat esimerkiksi esikoisalbumilta “N.W.L” ja “KILL (Those Who Oppose Me)” sekä uusimmalta “Riot”. Yhtäkään rauhallista hetkeä ei yleisössä nähty, vaan jengi oli koko keikan äänekkäästi mukana. Vaikka kappaleiden tempo on uudemmissa kappaleissa hitaampi, bändille ominainen energisyys ei kadonnut missään vaiheessa. “Braindead”-albumin melodiset ja hiljalleen rakentuvat kappaleet ovat siitä hyviä, että niissä yleisönkin on helpompi pysyä mukana. Herkemmin sitä aloittaa laulamisen, kun ei mene nopeuden takia kieli heti solmuun. Toisaalta hyvin ytimekkäät huutoihin perustuvat kertosäkeet, kuten kappaleessa “Braindead Metalhead”, olivat niitä, joiden aikana yleisöstä lähti eniten ääntä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Viimeisenä taidonnäytteenä soitettiin uudelta levyltä “Only (My) Death Is Certain”, joka toimi livenä vähintäänkin yhtä vaikuttavasti kuin levyllä. Itse totesin kyseisen kappaleen olevan Lost Societyn tähän asti kovin heti kuunneltuani uuden levyn ensimmäisen kerran. Jätkillä on asennetta, kunnianhimoa ja energiaa vaikka muille jakaa. Tämä loistaa läpi sekä albumeilla että live-esityksissä. Se, miten bändi sai lavan haltuunsa ja yleisön liikkeelle, oli jotain aivan omaa luokkaansa. Viihdyttämisen jalo taito on selvästi hallussa. Illan tunnelman jälkeistä fiilistä on vaikea sanoin kuvailla, joten se on parasta mennä vain itse kokemaan. Siispä aivot narikkaan ja pitti pyörimään!

Illan settilistat:

Lost Society:
Braindead/ KILL (Those Who Oppose ME)/ Hollow Eyes/ Terror Hungry/ N.W.L/ Fast Loud Death/ I Am the Antidote/ Hangover Activator/ Braindead Metalhead/ Overdosed Brain/ Riot/ Only (My) Death Is Certain

Kodittomat:
Tohtori Sykerö (Intro)/ FCHonka (Projektinimi)/ Mindmight/ If i/ Everybody (Backstreet’s Back)(Coveri)/ King of Tomorrow/ Reign

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Teksti & kuvat: Jasmiina Pekkonen