Sonata Arctica / Rock In The City / Jyväskylä

Aivoviikolla Muistiyhdistyksessä kannustetaan huolehtimaan aivoterveydestä musiikin avulla – mukana musiikkitietouden levittämisessä ovat Sonata Arctica, Waldo’s People ja Tuure Kilpeläinen

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 9.3.2022

Kansainvälinen Aivoviikkoa vietetään 14.-20.3.2022. Kanta-Hämeen Muistiyhdistyksellä tätä teemaviikkoa vietetään monien tapahtumien ja Musiikki parantaa aivoterveyttä -kampanjan merkeissä. Muistiyhdistys nostaa Aivoviikolla esiin omasta aivoterveydestä huolehtimisen merkitystä muistisairauksien ennalta ehkäisyssä ja musiikin mahdollisuuksia aivoterveyden edistämisessä.

Nyt seitsemättä kertaa toteutettavan Musiikki parantaa aivoterveyttä -kampanjan tukijoina ovat tänä vuonna Sonata Arctica, Waldo’s People ja Tuure Kilpeläinen. Kampanjaa varten haastateltu Sonata Arctica -yhtyeen solisti Tony Kakko kertoo yhtyeensä lähteneen kampanjaan mukaan, koska hän haluaa yhtyeineen edistää tietoisuutta muistisairauksista. ”Muistisairaudet ovat yksi kurjimmista tavoista menettää läheinen ja kuka tahansa meistä voi joutua kärsimään aivosairauksien eri muodoista joko itse tai läheisten kautta”, Kakko toteaa.

Tieto aivoterveydestä huolehtimisesta on saavuttanut myös maailmaa kiertävän muusikon. Kakko myöntää iän myötä kiinnittäneensä enemmän huomiota terveyden ylläpitämiseen: “’Takuu on mennyt umpeen’ ja tästä kehosta ja keskusyksiköstä on todellakin syytä pitää huolta”.

Musiikkia voidaan käyttää kuntoutuksen tukena monissa sairauksissa ja joissain tilanteissa sillä, voidaan korvata jopa esimerkiksi levottomuuteen tarkoitettua lääkitystä. Muistisairauteen sairastuneiden hoivassa musiikilla voidaan parantaa vireystilaa, palauttaa mieleen muistoja ja jopa hetkellisesti parantaa muistia. Tuttu musiikki voi saada puhumattoman ja liikkumattoman muistisairaan laulamaan ja tanssimaan.

Uskon todellakin musiikin hyviin vaikutuksiin ja parantavaan voimaan, se on todella voimakas”, toteaa Waldo’s People -yhtyeen keulamies Waldo eli Marko Reijonen kampanjahaastattelussaan. Sonata Arctican Kakko uskoo myös vahvasti, että hänelle ”musiikki ja elokuvat tulevat olemaan portti maailmoihin ja muistoihini siinä vaiheessa, kun monet fyysiset portit ja niistä kulkemisen mahdollistamat asiat ovat menneisyyttä”.

Kakko suunnittelee liittävänsä hoivatahtoonsa musiikkilistan, jossa mainitaan Queen, Midnight Oil ja klassista musiikkia. Listalla on myös hänen itse kirjoittamansa musiikki, koska siihen on sidoksissa aikuisiän muistot ja kokemukset, eikä omaa tuotantoa kannata väheksyä hoivatahtoa laatiessa. Waldo’s People:n Reijonen on pitänyt huolen siitä, että hänen lapsensa tietävät, mikä musiikki on hänelle tärkeintä ja hoitavaa. Reijonen kuuntelee hyvänmielen musiikkinaan Frank Sinatraa. Hänen voimabiisinsä puolestaan ovat Metallican tuotantoa.

Muistiyhdistyksellä on ohjelmaa ympäri Kanta-Hämettä Aivoviikon aikana. Musiikki parantaa aivoterveyttä -kampanjan puolestaan näkyy yhdistyksen sosiaalisen median kanavilla, joissa järjestettävissä kilpailussa palkintoina on festarilippuja. Lisätietoja: www.muistiaina.fi ja www.musiikkijamuisti.fi