Baltix Tiittalan kartanossa

Akustisen musiikin iloa ja lämpöä – Olavi Vastavirta ja Baltix ilahduttivat Tiittalan kartanossa

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 8.4.2019
Baltix Tiittalan kartanossa

Minun ei pitänyt alun perin kirjoittaa illan keikoista mitään, mutta jouduin pyörtämään päätökseni, sillä yhtyeiden esiintymiset olivat sen verran vakuuttavia. Tämä osaltaan selittää myös sen, miksi illan keikoista ei ole raportissa hyviä kuvia. En ollut varautunut ottamaan kameraa mukaan.

Sulkavalla sijaitsevassa Tiittalan kartanossa oli 6. huhtikuuta konsertti-ilta, jonka tuotto ohjattiin yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Illassa oli määrä esiintyä sulkavalainen Olavi Vastavirta, savonlinnalainen saimaa folk -yhtye Trees ja mikkeliläinen suomirock-yhtye Baltix. Näistä Trees joutui perumaan esityksen sairastuneen jäsenen takia, mutta ilta pidettiin kahden yhtyeen voimin.

Suomen kielellä musiikkinsa esittävä Olavi Vastavirta esiintyi tällä kertaa kolmen ihmisen voimin: Olli Virta hoiti pääasiassa laulamisen ja kitaran soittamisen, toisena kitaristina toimi hänen veljensä Vihtori ja pianon ääressä oli Hanna-Leena Laamanen. Yhtye esitti omien kappaleidensa lisäksi lainakappaleita esimerkiksi Lemon Treeltä, Tehosekoittimelta, Bob Dylanilta ja Rauli Baddingiltä. Yksi illan yllättävin veto oli ”Täällä Pohjantähden Alla”, jonka Olli Virta kajautti ilmoille väkevästi Laamasen säestämänä.

Tiittalan kartano on nimensä mukaisesti kartano, ja kun sen salin yhteen nurkkaan ahtautui kuusihenkinen Baltix, oli näky hieman koominen. Raavaat ukot kun valtasivat pinta-alaa hyvin. Eipä sillä, kyllä saliin mahtui. Mikkeliläisyhtye soittaa usein vahvistettuja keikkoja, mutta myös akustiset esitykset lukeutuvat yhtyeen repertuaariin.

Baltix soitti keikkansa aikana pitkälti uusimman “III”-albumin kappaleita. Viime vuoden lopussa julkaistu albumi pitää sisällään kappaleita, jotka käsittelevät arkisia ja maanläheisiä aiheita. Kun vokalisti Aki Menna sai laulunsa tuekseen akustiset kitarat, basson, rummut (vaikkakin vain osan niistä) ja syntikan, heräsivät kappaleet kirjaimellisesti eloon. ”III”-albumin kappaleet kuulostavat levyllä hyvälle, mutta elävinä ne kuulostivat vielä paremmille.

Mikkeliläisyhtye kertoi uusimman albumin kappaleiden olevan sävelletty siten, että ne toimivat myös akustisina. Tiittalan kartanon esityksen perusteella asia oli juurikin näin. Vaikka kappaleet esitettiin akustisesti, niissä oli kunnolla voimaa. Tämä jättikin mieleeni kytemään ajatuksen, miten vahvalle Baltix mahtaakaan kuulostaa täydellä teholla.

Ilta Tiittalan kartanolla oli onnistunut keikkojen suhteen. Kartanon salissa vallitsi lämmin ja hyvin avoin ilmapiiri, jossa kenenkään ei tarvinnut jännittää. Kartanon puitteet antoivat akustiikan ja muidenkin olosuhteiden puolesta hyvät edellytykset elävän musiikin iltaa varten. Olavi Vastavirta esiintyi varmoin ottein, ja suomirock-yhtye Baltix ihastutti ammattitaidollaan ja hienoilla sovituksillaan.

Baltix Facebookissa

Olavi Vastavirta Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen