Akustisesti sovitettuina Sagan kappaleet heräävät eloon harmonisina ja kauniina – arviossa kanadalaisyhtyeen viimeisin pitkäsoitto ”Symmetry”

Vuodesta 1977 rockia soittanut julkaisi tänä keväänä uransa 22. albumin, ”Symmetryn”. Kyseessä ei ole kuitenkaan perinteinen rock-pitkäsoitto, vaan pikemminkin kokoelma-albumi, jolle on valikoitu kanadalaisyhtyeen uran merkittävimpiä teoksia. Nämä kappaleet on nyt uudelleen sovitettu akustiseksi kokonaisuudeksi, jota on tuettu myös sellojen ja huilun voimin. Lopputulos on häkellyttävän hieno.

Kanadalainen Saga lukeutuu niihin rock-yhtyeisiin, jonka jäsenet ovat onnistuneet pitämään yllä luovuutta ja motivaatiota läpi vuosien ja vuosikymmenien. Luonnollisesti, kun uraa on takana yli 40 vuotta, on jäsenistökin vääjäämättä vaihtunut. Alkuperäisestä kokoonpanosta ovat jäljellä enää Ian ja Jim Crichton sekä Michael Sadler, joista Sadler ja Jim Crichton ovat kerran eronneet vähäksi aikaa Sagasta. Kyseisen kolmikon lisäksi multi-instrumentalisti Jim Gilmour lukeutuu myös Sagan pitkäaikaiseksi jäseneksi. Sen sijaan rummuista ja perkussioista vastaava Mike Thorne liittyi kanadalaisyhtyeeseen viime vuosikymmenen aikana.

Viimeisimmän pitkäsoiton perusteella nykyinen kokoonpano on hyvin hitsautunut yhteen, ja erityisen lisänsä pitkäsoitolle antavat vierailevat muusikot, joita on peräti neljä. Kaksi sellistiä, Stephany Seki ja Beth Silver, sekä huilisti Shane Cook ja vieraileva vokalisti Seren Sadler antavat erityisen lisänsä ”Symmetrylle” tuomalla siihen enemmän kontrastia. Ilman heitä ”Symmetry” tuskin olisi saavuttanut yhtä vahvaa harmonisuutta ja kauneutta kuin nyt.

12 kappaletta käsittävä pitkäsoitto on häkellyttävän soljuva ja puhutteleva kokonaisuus. Vaikka albumille valikoidut kappaleet ovat eri puolilta Sagan tuotantoa ja osa kappaleista on usean sävellyksen sekoituksia (kuten ”The Perfect Time To Feel Better” sekä ”The Right Side Of The Other Hall”, joihin molempiin on yhdistetty kolme kappaletta), on konsepti yllättävän harmonisen kuuloinen. Tästä suurin kiitos lankeaa tietenkin akustiselle sovitukselle, mutta siitäkin huolimatta kappaleiden yhteensovittaminen on ollut oma taiteenlajinsa.

Kun useat pitkäsoitolle valikoidut kappaleet edustavat Sagan parhaimmistoa ja lähestymistavaksi on otettu puhutteleva, akustinen äänimaisema, on sanomattakin selvää, että lopputulos on sen mukainen. Uudelleen sovitetut kappaleet eroavat alkuperäisistä radikaalisti mutta pystyvät juuri siksi antamaan yhtyeen vannoutuneimmillekin kuulijoille uutta. ”Symmetry” on hyvin jaksotettu, vahvoja tunnelmia synnyttävä, harmoninen, jopa aavistuksen sinfoniallinen rock-albumi, jonka äärellä on vain mukava pysähtyä ja nautiskella ammattitaitoisesta ja kauniista musiikista.

9/10

Kappalelista:

 1. Pitchman
 2. The Perfect Time To Feel Better
 3. Images – Chapter
 4. Always There
 5. Prelude #1
 6. Say Goodbye To Hollywood
 7. Prelude #2
 8. The Right Side Of The Other Hall
 9. La Foret Harmoniuese
 10. Wind Him Up
 11. No Regrets – Chapter 5
 12. Tired World – Chapter 6

Saga Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Kommentoi julkaisua