Alasin tuo uutta verta kotimaisen raskaan rokin rintamaan – arviossa yhtyeen ”Harharetket”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 4.1.2019

Alasin on kulkenut pitkän matkan syntyhetkestään debyytin julkaisuun. Vuonna 2003 perustettu turkulaisyhtye julkaisi ensimmäisen singlensä ”Pantheonin” vuonna 2014, minkä jälkeen Alasin on julkaissut ”Maanantaikappaleet”-EP:n ja singlejä viime syksynä ilmestyneeltä debyytiltään. Esikoisalbumia on kuitenkin kannattanut odottaa, kun lopputuloksesta tuli näin onnistunut.

Jani Leinikan, Vesa Siltasen, Markus Lehdon ja Ville Ruuskasen muodostama kvartetti on onnistunut luomaan melankolisen ja raskaan äänimaailman, joka kuulostaa sille kuin Kotiteollisuus ja CMX kohtaisivat toisensa. Osittain se johtuu siitä, että vokalisti Jani Leinikan äänessä on samanlaisia piirteitä kuin Jouni Hynysellä ja A.W. Yrjänällä. Leinikan ääni on miellyttävä, ja siitä löytyy ulottuvuutta. Kuuntele huviksesi ”Kartantekijä”, ”DNA” ja ”Astuvansalmi” ja tee omat johtopäätöksesi.

Lyriikoidensa suhteen Alasin flirttailee kahden edellä mainitun suomalaisyhtyeen suuntaan. Kappaleiden teksteissä on samankaltaista hypnoottisuutta kuin CMX:llä ja samanlaista uskonnollista tematiikkaa kuin osassa Kotiteollisuuden kappaleissa. Ideat ovat kuitenkin yhtyeen omasta sanoituskynästä.

Vaikka albumin kappaleita yhdistää tietynlainen melankolisuus ja tummuus, on levyllä myös vaihtelevuutta. ”Ääripäät” on esimerkiksi levyn ärhäkimpiä kappaleita, jossa kertosäkeistöt vyöryvät murskaavalla voimalla. ”DNA” on vastaavasti rauhallisempi kappale, jonka katkeransuloinen sanoma ottaa kantaa perintöömme ja siihen, mitä jätämme jälkeemme. ”Astuvansalmi” ja ”Harharetket” edustavat albumin progeinta antia, ja ne lennättävät kuuntelijaa euforiaan.

”Harharetket” on puhutteleva albumi. Levyn lyriikoilla on mielenkiintoiset sanomat, joita voi tutkia tarkemmin yhtyeen kotisivuilta. Turkulaisyhtyeen debyytti on tuhti annos rokkia, jossa on pureskeltavaa hyväksi toviksi. Vaikka albumin sanoitukset eivät liity samoihin teemoihin jokaisen kappaleen osalta, yhdistää musiikki levyn kokonaisuudeksi. Jos olet kiinnostunut suomenkielisestä rokista, suosittelen tutustumaan Alasin-yhtyeen ”Harharetket”-albumiin.

8/10

Kappalelista:

  1. Kartantekijä
  2. Kysymys
  3. DNA
  4. Ääripäät
  5. Illuusio
  6. Diskopalo
  7. Astuvansalmi
  8. Kuori
  9. Harharetket

Alasin Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Luetuimmat

Uusimmat