Albumi joka jäi Russkajan viimeiseksi – arviossa ”Turbo Polka Party”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 10.6.2023

Itävaltalainen ska punk -yhtye Russkaja teki helmikuussa radikaalin ja dramaattisen ratkaisun: yhtye ilmoitti lopettavansa 18 vuoden mittaisen uran samana päivänä kuin ”Turbo Polka Party” -albumi julkaistiin. Syyksi itävaltalaisyhtye ilmoitti Venäjän ja Ukrainan välillä käytävän sodan, jonka pitkittyminen sai yhtyeen kipuilemaan oman satiirisen tyylinsä takia.

Tiedotteen mukaan Russkaja joutui toteamaan, ettei sodasta johtuen kyennyt enää esiintymään hyvällä mielellä -ja ymmärrän yskän. On kieltämättä ironista kuunnella ”No Borders” -kappaleen rauhaa painottavaa sanomaa, jota vokalisti Georgij Makazaria lausuu vahvalla venäläisellä aksentilla, samalla tietäen että venäläiset sortavat naapurimaataan. Siksi ei olekaan ihme, että ne jotka eivät tunne Russkajaa ovat saattaneet erehtyä luulemaan itävaltalaisyhtyettä venäjämieliseksi vokalistin mahtavasti murtavan laulutyylin vuoksi. Myös tämän seikan yhtye nosti esille omassa lausunnossaan ja totesi Russkajan saaneen osansa somevihasta.

Kieltämättä Russkajan musiikkia kuunnellessa ei voi olla huomaamatta satiirisen venäläissanoman korviin särähtävyyttä tässä maailmanajassa. Itävaltalaisyhtye on ollut kovan paikan edessä puntaroidessaan Russkajan kohtaloa. Jotkut saattavat nähdä asiassa uhriutumisenhakuisuutta, mutta minusta kyseessä on ollut suoraselkäinen ja vaikea ratkaisu. Riehakasta, venäläisvivahteista musiikkia on ristiriitaista kuunnella sodan takia. 18 vuoden mittaista uraa ei ole taatusti ollut helppo päättää, etenkin kun tietää, että toisissa olosuhteissa Russkajan tarina olisi saanut jatkua.

”Turbo Polka Party” on siis viimeinen osa itävaltalaisyhtyeen perintöä, ja on oikeastaan vaikeaa kuvitella Russkajalle parempaa albumia päättää uraansa. Yhtyeen seitsemäs pitkäsoitto on nimensä mukaisesti turboahdettu hybridi venäläisen kansamusiikin, nu metalin, reggaen ja ska punkin vivahteita, jotka yhdistyvät bilemäiseksi kokonaisuudeksi. Loppusilauksen kieroon vyyhtiin antaa Wham!:inLast Christmas” -coveri.

Niille, joille Russkaja on tuttu, tietävät ettei tämä ole ensimmäinen kerta kun yhtye coveroi muiden artistien kappaleita. Aiemmin käsittelyn ovat saaneet muun muassa AviciinWake Me Up” ja Daft PunkinGet Lucky”. ”Last Christmas” -kappaletta kuunnellessa voin kuitenkin todeta Russkajan vetäneen pohjat, sillä sen verran hyvin Makazaria on intoutunut tulkitsemaan tätä joulun klassikkoa.

Wham!:in cover-kappale ei ole ainut teos, joka herättää huomiota, vaan näin tekevät huomattavan monet kappaleet albumilta. ”No Borders” erottuu rauhankaipuisen sanomansa ansiosta, ”Russki Style” aggressiivisuutensa takia ja ”Paschli” riehakkuutensa voimin. Myös Skindredin vokalisti Benji Webben tähdittämä ”Vozdukh” pitää tässä kohtaa nostaa esille, sillä kappale lukeutuu yhdeksi pitkäsoiton riehakkaimmaksi.

Hauskana huomiona todettakoon myös, että ”Paschli”-kappaleella kuullaan peräti kolmea kieltä; saksaa, venäjää ja englantia. Kielten sumeilematon sekoittaminen ei tosin rajoitu vain ”Paschli”-kappaleeseen, vaan tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus. Yhdellä kielellä esitetyt kappaleet kun edustavat vähemmistöä tällä pitkäsoitolla.

Russkaja yhdistelee ennakkoluulottomasti, tai tarkemmin sanottuna ronskisti, eri tyylejä ja kieliä keskenään. Tähän kun lisätään satiirisuus, saa koko konsepti oman kiehtovan piirteensä. ”Russki Style”, ”Shapka” ja ”Turbopolka” -kappaleet ovat kaikessa ylitsepursuavassa uhmakkuudessaan erinomaisia esimerkkejä satiirisuudesta nokkeluudesta. Humoristisuuden lisäksi Russkaja kykenee myös olemaan täysin uskottava vakavoituessaan, ja tämän ”No Borders” ja ”Olga von der Wolga” -kappaleet todistavat.

”Turbo Polka Party” on nimensä veroinen, eli riehakas kokonaisuus jossa eri tyylit sulautuvat lähes karnevaalimaiseksi kokonaisuudeksi. Kappaleita yhdistää vahva energisyys ja persoonallinen ote, minkä turvin kuulija saa lähes jokaisella teoksella uutta sulateltavaa. Russkajan persoonallinen tyyli ylitsepursuaa jokaiselta kappaleelta ja joko ihastuttaa tai vihastuttaa omintakeisuudellaan. ”Turbo Polka Party” kiteyttää hyvin sen, mistä Russkajasta oli kyse: hauskanpidosta ja musiikillisesta räjähtävyydestä.

Kappalelista:

Yhtyeen Facebook-sivulle pääset tästä: https://www.facebook.com/russkajaofficial

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Luetuimmat

Uusimmat