Alexi Laihon elämäntyö jatkuu – Bodom After Midnight Helsingin Tavastialla 24.10.2020

Kirjoittanut Ossi Kumpula - 29.10.2020

Kun Children Of Bodom viime joulukuussa lopetti, oli viikatemiespartion määrä jatkaa elämäänsä Bodom After Midnight -monikeerin alla huomattavasti kuluvaa lokakuuta aikaisemmin. Lopulta vajaa viikko sitten yhtye soitti debyyttikeikkansa Seinäjoen Rytmikorjaamolla, josta viikonloppu jatkui perättäisillä Helsingin Tavastia-klubin keikoilla lauantaina ja sunnuntaina. Epäihanteellisista olosuhteista huolimatta on lopulta suuri helpotus ja pieni ihme, että Bodom After Midnightin tarina ylipäätään pääsi alkamaan tänä vuonna.

Erityisjärjestelyt Tavastia-klubilla istumapaikkoineen, rajattuine seisomismahdollisuuksineen, käsidesipulloineen ja keikkaa edeltävine koronakuulutuksineen olivat allekirjoittaneelle tuttua huttua – olinhan vain viikkoa aiemmin ollut samaisessa paikassa todistamassa Amorphis-yhtyeen kolmekymppisiä kolmena iltana peräkkäin.

Bodom After Midnight aloitti soittonsa hieman klo 20.30 jälkeen, ja puolitoistatuntisen hittikimaran käynnisti vuoden 2003  ”Hate Crew Deathroll” -klassikkoalbumia edustava ”Needled 24/7”. Yhtye oli selvästi päättänyt esitellä itsensä yleisölle pelaamalla todella varman päälle, sillä kappaleet kuten ”Sixponder”, ”Silent Night, Bodom Night” ja ”Living Dead Beat” olivat takuuvarmoja kaikille tuttuja täsmäiskuja. Illan biisikattaus verhosi yleisön tuudittavaan turvallisuudentunteeseen siitä, että Alexi Laihon hidastetöyssyyn osunut elämäntyö on nyt todella saamassa jatkoa. Tunnetta vahvisti entisestään itse pääarkkitehdin ympärilleen kokoama rytmiryhmä, jossa Daniel Freyberg, Mitja Toivonen, Waltteri Väyrynen ja toistaiseksi tuuraavassa roolissa suorittava kosketinsoittaja Vili Itäpelto pitivät huolen, että Children Of Bodomista tuttu melodisen metallin soundi soi totutun terävästi myös uudessa kokoonpanossa.

Vaikka keikkarutiinia ei bändille ymmärrettävistä syistä ole kertynyt, näkyi treenikämpällä vietetty aika lavalla hienona yhteensoittona ja toverillisena sekä energisenä liikehdintänä. Turvaväleistä, rajatusta ”seisomakatsomosta” ja asiakkaiden istumisesta johtuen lavan energia ei aivan sataprosenttisesti tarttunut yleisöön, vaikka siellä nyrkit ja heviletit uskollisesti ilmaa halkoivatkin läpi keikan. Keikkaa seuratessa oli helppo olla iloinen sekä yleisön että yhtyeen puolesta: haastavista olosuhteista huolimatta live-keikat ovat täällä taas.

”Hate Crew Deathroll” -albumin nimikkokappaleen myötä yhtye poistui lavan taakse antaen yleisölle tilaisuuden ilmaista mielipiteensä encoren suhteen. Oli kyse sitten Tavastian yleisökapasiteetin puolittumisesta tai siitä, että energisin osa paikallaolijoista oli jo ehtinyt huutaa ilmansa pihalle, ei keikkaväestä enää kovin vakuuttavia kannatushuutoja irronnut. Tästä huolimatta bändi päätti vielä yleisön (ja ehkä itsensäkin) mieliksi sivaltaa soittimistaan vielä viimeiset viikatteen iskut mallia ”Are You Dead Yet?” ja ”In Your Face”. Parisen viikkoa sitten poistuessani edellisen kerran Tavastian tiloista Amorphis-synttäreiltä eräs talon työntekijä spekuloi, että jos noiden keikkojen tiimoilta ilmenisi yksikin koronatartunta, voitaisiin toiveet Bodom After Midnightin näkemisestä haudata. Kaikesta päätellen näin ei käynyt, ja jos tauti ei nykyisillä rajoituksilla osoita leviämisen merkkejä keikkatapahtumissa, valaa se yhä vahvempaa toiveikkuutta myös jatkon suhteen – ehkä tästä vielä selvitään.

Settilista:

 1. Needled 24/7
 2. Silent Night, Bodom Night
 3. Bodom After Midnight
 4. Sixpounder
 5. Platitudes and Barren Words
 6. Living Dead Beat
 7. Knuckleduster
 8. Angels Don’t Kill
 9. Hate Me!
 10. Deadnight Warrior
 11. Hatebreeder
 12. Everytime I Die
 13. Warheart
 14. Downfall
 15. Hate Crew Deathroll
 16. Are You Dead Yet?
 17. In Your Face

Teksti: Ossi Kumpula
Kuvat: AJ Johansson