Alice Cooperin ”Live From The Astroturf” on lämminhenkinen dokumentti dallasilaisessa levykaupassa soitetusta keikasta haastatteluineen

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 28.10.2022

Nimen perusteella voisi ajatella, että ”Live From The Astroturf” on vain yksi livetaltiointi muiden joukossa, jolla pyritään paikkaamaan ihmisten pahinta keikkanälkää tai saamaan verkkaisesti julkaisevilta yhtyeiltä jotain ulos. Kun albumiin tutustuu lähemmin, huomaa, ettei tässä tapauksessa ole kyse kummastakaan. Taustalla on jotain mielenkiintoisempaa ja sympaattisempaa: ”Live From The Astroturf” on dokumentti, joka kertoo siitä, miten Alice Cooper saatiin esiintymään pienessä dallasilaisessa Good Records -levykaupassa vuoden 2015 lokakuussa, ja miten kyseinen päivä täytti monen ihmisen unelman.

Kauhu- ja shokkirockin pioneerina tunnettu Alice Cooper on ikoninen ja tunnettu yhtye, joka monien iäkkäiden rock-yhtyeiden tapaan yhdistää vanhemmat ja nuoremmat sukupolvet toisiinsa. Jo 75 vuoden ikää lähentelevä Vincent Damon Furnier (tunnetummin Alice Cooper) on onnistunut luomaan kiehtovan lavapreesensin, joka jaksaa vieläkin kiehtoa, vaikka konserttilavoilla alkaa olla jo kaikki nähty.

Yhtyeen lavalla on Alice Cooperin nuoruusvuosina nähty monenmoista spektaakkelia, mutta intiimissä Good Records -levykaupassa laulaja esiintyi ilman kasvomaalauksia ja muuta rekvisiittaa. Sille löytyi taatusti monta käytännön syytä mutta merkittävin lienee se, että Furnierin piti livahtaa levykauppaan yleisön huomaamatta. Yhtye ja levykaupan omistaja Chris Penn onnistuivatkin siinä ovelan suunnitelmansa ansiosta, ja paikalle saapuneet vannoutuneet fanit kokivat ikimuistoisen yllätyksen, kun ikoninen laulaja liittyi lavalle muiden bändin jäsenten seuraan.

Dokumentti raottaa pala palalta tapahtumaketjun kulkua. Good Recordsin perustaja ja omistaja Penn on levykaupan olemassaolon aikana järjestänyt kaupassaan lukuisten yhtyeiden konsertteja. Vuonna 2000 perustetussa levykaupassa on esiintynyt vuosien saatossa monia yhtyeitä mutta lienee sanomattakin selvää, ettei yksikään yhtä nimekäs. Keikan järjestämiseen liittyy monia kiinnostavia yksityiskohtia, joista kerrotaan dokumentissa samalla, kun keikka etenee.

Kappaleiden ja haastattelujen rytmitys on oivallinen, sillä se pitää intensiteetin vaivattomasti yllä ja varmistaa, että kuulija malttaa keskittyä yhdessä hetkessä musiikkiin ja toisessa hetkessä haastatteluihin. Blu-raylta löytyy myös konsertin yhteydessä järjestetty yleisöhaastattelu, jossa yhtyeen pitkäaikaiset jäsenet pääsevät kunnolla ääneen. Vokalistia paneelihaastattelussa ei nähdä, sillä tilanne on kuvattu ilmeisesti ennen keikkaa ja hänen ilmaantumistaan paikalle. Furnier avaa ajatuksiaan sen sijaan yksityisessä haastattelussa, joka on tehty konsertin yhteydessä.

Mitä tulee keikkaan, on se itsessään kompakti (noin 40 minuuttia) ja sisältää kourallisen Alice Cooperin tunnetuimpia hittejä (”I’m Eighteen”, ”No More Mr. Nice Guy”, ”Under My Wheels” ja ”School’s Out”). Blu-rayn muodossa kokonaisuus hujahtaa vaivattomasti, mutta ilman kuvaa keikka ei ole läheskään niin vetovoimainen. CD:ltä kuunneltuna tunnelma jää väistämättä vaisummaksi, kun yhtyeen ja kuulijoiden välistä kontaktia ei näe, eikä eleet ja niiden luoma maanläheisyys välity. Blu-ray kannattelee keikkakokonaisuutta siis paremmin kuin pelkkä CD.

Kappalelistansa puolesta ”Live From The Astroturf” ei ole yllättävä, eikä keikan sisällöllinen anti itsessään ole merkittävä. Mutta dokumentin muotoon puettuna niin keikka, haastattelut kuin itse tapahtuman seuraaminen antavat paljon iloa, ja se mahdollistaa ainutlaatuisessa tilaisuudessa mukana olon ja yhtyeen jäsenten näkemisen läheltä, mikä olisi muussa tapauksessa vain harvan etuoikeus. Ja vaikka dokumentti on löydettävissä internetin syövereistäkin, uskallan väittää, että 17 000 kappaleen Blu-ray-painos liikkuu reippaasti Alice Cooperin kuuntelijoiden keskuudessa.

Kokonaisuudessaan ”Live From The Astroturf” on sympaattinen ja mielenkiintoisesti toteutettu dokumentti, joka on ansainnut palkintonsa useammallakin elokuvafestivaalilla. Jännitys, odotus, innostus ja lämminhenkisyys ovat lähes käsin kosketeltavissa, vaikka tapahtumaa seuraisi toiselta puolelta maapalloa. ”Live From The Astroturf” tutustuttaa kuulijat lähemmin Alice Cooperin sydämellisiin jäseniin, viihdyttävästi.

Yhtyeen Facebook-sivulle pääset tästä: https://www.facebook.com/AliceCooper

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen