Alissa White-Gluz ”Will To Power” -albumista: ”Teemme musiikkia, johon uskomme ja jota rakastamme”

Arch Enemy 04/2017

Kanadalaisen laulajattaren, Alissa White-Gluzin luotsaama metalliyhtye Arch Enemy on julkaisemassa perjantaina 8. päivä syyskuuta seuraavaa ”Will To Power” -nimistä albumiaan. Albumi on jatkoa vuonna 2014 ilmestyneelle paljon suitsutusta saaneelle ”War Eternal” -albumille, ja lienee sanomattakin selvää, että levy on metallimaailmassa yksi syksyn odotetuimpia. Tavoitimme näin albumin julkaisun kynnyksellä sähköpostitse varsin kiireisen, sooloalbumiaan työstävän Alissa White-Gluzin, ja kyselimme naiselta tuoreimmat kuulumiset, sekä odotukset lokakuussa soitettavaa The Circuksen keikkaa kohtaan:

Terve Alissa. Kuinkas syksy 2017 on teillä lähtenyt Arch Enemyn kanssa käyntiin?

Alissa White-Gluz: Syksy on jatkunut kesän jälkeen jännittävissä merkeissä. Olemme tehneet paljon haastatteluita ”Will To Power” -albumiin liittyen, ja mediat tuntuvat olevan varsin kiinnostuneita meidän tulevasta albumistamme, mikä on tietenkin loistava asia!

Kuten mainitsit, sinun toinen albumisi Arch Enemyn kanssa, ”Will To Power”, ilmestyy perjantaina 9. päivä syyskuuta. Millainen albumin luomisprosessi oli tällä kertaa, verrattuna ensimmäiseen levytykseesi Arch Enemyn kanssa?

Alissa White-Gluz: Itselleni se oli kyllä varsin samanlainen kuin ensimmäisenkin albumin tekeminen. Toki sillä erolla, että ensimmäisellä kerralla olin hieman pelokas, kuinka Arch Enemyn fanit ottavat minut vastaan. Olen myöskin saanut hiljattain valmiiksi oman studion, joten pystyin paljon enemmän työskentelemään albumin demojen parissa tällä kertaa. Se oli siis kokonaisuudessaan paljon joustavampaa kuin ensimmäisellä kerralla, ja antoi mahdollisuuden kokeilla erilaisia juttuja studiossa.

”War Eternal” -albumilla kirjoitit levyn sanoitukset puoliksi kitaristi Michael Amottin kanssa. Kuinka homma toimi tällä kertaa?

Alissa White-Gluz: Kyllä se meni pitkälti samalla kaavalla, eli kirjoitimme kumpikin kappaleiden sanoituksia, ja lopulta levyn kappaleista noin puolet ovat omaa käsialaani sanoituksien osalta ja puolet Michaelin.

Mistä ”Will To Power” -albumin sanoitukset kertovat? Levyn nimihän nojautuu Nietzschen konseptiin, josta hän keskustelee ”Beyond Good and Evil” -nimisessä teoksessaan.

Alissa White-Gluz: Ne vaihtelevat henkilökohtaisesta poliittiseen. mutta ne on aina kirjoitettu kapinahengessä ja realistisesta näkökulmasta.

Arch Enemy © Katja Kuhi

Kuuntelin itse asiassa albumianne eilen, ja mielestäni oma suorituksesi laulujen osalta on paljon monipuolisempaa kuin ensimmäisellä ”War Eternal” -albumillanne. Tunsitko itsesi enemmän vapautuneeksi tällä albumilla, kun kuitenkin tiesit saaneesi jo fanien hyväksynnän Arch Enemyn uutena laulajana?

Alissa White-Gluz: En tietoisesti, mutta ehkä tunsin itseni enemmän vapaaksi. Olen sellainen laulaja, että tulen aivan täysin skitsofreeniseksi laulutekniikkojen kanssa, jollei joku ole huoneessa valvomassa laulujen nauhoituksia. Tiedän mitä hyvältä kappaleelta vaaditaan ja miltä hyvän Arch Enemyn kappaleen kuuluisi kuulostaa. ”Will To Power” on mielestäni loistavan tasapainoinen albumi laulujen osalta.

Oma suosikkikappaleeni albumilta on ”Reason To Believe”, jossa kuullaan myös hieman puhdasta laulua ensimmäistä kertaa Arch Enemyn historiassa. Oletko yhtään hermostunut, kuinka fanit tulevat ottamaan kappaleen vastaan?

Alissa White-Gluz: Onnekseni itselläni ei ole ollut aikaa hermoilla, mutta kyseinen kappale on myös omia suosikkejani albumilta. Teemme musiikkia, johon itse uskomme ja jota rakastamme, joten en kauheasti ole koskaan välittänyt ihmisten mielipiteistä. Lukuisilla suosikkibändeillämme on puhdasta laulua (Megadeth, Metallica, Judas Priest) ja ne bändit ovat silti niin metallia kuin olla ja voi, joten miksi meidänkään pitäisi tuota pelätä. Emme halunneet pakottaa puhdasta laulua kappaleisiin joihin se ei kuulunut, mutta ”Reason To Believe” on ensimmäinen kappale, joka mielestäni sitä kaipasi.

Haluaisin vielä hieman kysyä tulevasta urasi ensimmäisestä sooloalbumista. Missä vaiheessa levy on tällä hetkellä?

Alissa White-Gluz: Työstän albumia aina kun minulla on aikaa kotona, joka on kyllä tällä hetkellä melkoisen harvoin. Olen saanut lukuisilta eri muusikoilta kappaleiden ideoita, joita työstää heidän kanssaan, mutta kirjoitan myös joitain kappaleita täysin yksin. Sanoisin olevani noin puolessa välissä albumin kirjoittamisen kanssa, mutta pystyn jatkamaan levyn tekemistä vasta siinä vaiheessa, kun ”Will To Power” antaa minulle hieman vapaata. Kuten sanotaan, ”sinulla on koko elämä aikaa kirjoittaa ensimmäinen albumi, mutta vain kaksi vuotta aikaa kirjoittaa sille jatkoa”, joten koitan saada tehtyä albumista rauhassa mahdollisimman hyvän, ennen kuin se julkaistaan. Fanini ansaitsevat sen.

Millaista materiaalia sooloalbumisi tulee sisältämään? Tuleeko se olemaan metallia, vai jotain aivan muuta musiikillisesti?

Alissa White-Gluz: Tähän asti se on hyvin erilaista. Sen voisi kai yhä luokitella metallin alle, mutta siinä on paljon enemmän puhdasta laulua ja paljon enemmän erilaisia tunteita. Levyllä on lisäksi paljon eri kirjoittajia ja vierailijoita, joten siinä on ollut kauhea työ koordinoinnin kannalta.

Onko sooloalbumilla tarkoitus myös soittaa keikkoja, vai jääkö se pelkästään studioalbumiksi?

Alissa White-Gluz: Kyllä tarkoituksena on soittaa myös keikkoja sen ilmestyttyä. Enempää en tässä vaiheessa osaa vielä kertoa, kun albumin tekeminen on kesken.

Kiitoksia paljon haastattelusta, ja oikein paljon onnea ”Will To Power” -albumin julkaisuun. Haluatko vielä lopuksi sanoa jotain lokakuussa The Circukseen saapuville faneillenne?

Alissa White-Gluz: Kiitoksia paljon tuestanne kaikkien näiden vuosien aikana. Odotan innolla keikkoja Suomessa, joten toivottavasti tupa on silloin täynnä!

https://www.facebook.com/archenemyofficial/

Kommentoi julkaisua