Alkavan vuosikymmenen hiomaton timantti on löytynyt – arviossa NightStopin neljäs työnäyte ”Pursuer”

Synthwave-lajityyppi on noussut laajempaan suosioon 2010-luvun aikana. Useista yhtyeistä ja projekteista tuttu jyväskyläläinen NightStop lukeutuu niihin nimiin, jotka ovat päässeet pinnalle ja suosioon tuolla vuosikymmenellä. Ei siinä, NightStopin tapa luoda synth-/retrowavea onkin ihan omaa luokkaansa. Vuodesta 2013 alkaen omaa taidetta on julkaistu näyttävien kansitaiteiden ohella singlejen ja kokopitkien muodossa. Tuorein näyte ”Pursuer” asettuu järjestyksessään NightStopin neljänneksi kokopitkäksi. Kaikille nälkäisille retroilijoille luvassa on siis uutta maistiaista.

Hyvin harvoin tulee vastaan julkaisuja, joiden parissa ei tarvitse kauan viettää aikaa ollakseen melko varma, minkälaisen tuomion antaa. ”Pursuer” luokittuu näihin poikkeuksiin. Suoraan sanottuna levy on uskomaton julkaisu! Jo ensipuraisu antaa niin mielettömän vaikutelman, ettei mitään järkeä.

Kahdeksan kappaleen tuotos, joista viimeisin raita ”Drive-By Stalking” on vanhasta singlejulkaisusta napattu tuttu, hieno remasteroitu versio, takaa sopivaksi ajaksi mahtipontista musiikkia tarttuvilla sovituksilla. Jo ensimmäinen raita ”Pursuer” antaa vaikutuksen, että tässä aluksi lämmitellään, ennen kuin painetaan kaasua pohjaan ja liekit leimuavat perässä.

Heat of the Hooker Hunt” repäisee hyvällä tavalla mielen palasiksi, jolloin musiikin rytmiin hypnotisoituu täysin. Silti seuraavat ja tulevat näytteet pistävät paremmaksi, mikä on erittäin hyvä merkki! ”Blood and Boobies” on tarttuvuuden multihuipentumaa, mutta tajunnan äärimmäinen räjähdys tapahtuu ”Welcome to Die” -biisin kohdalla. Kappale on suorastaan tajuttoman hieno luomus, ja uskallankin väittää kyseisen kappaleen olevan yksi NightStopin parhaita teoksia tähän mennessä. Myös ”The Call” ei häpeä aikaisempien kappaleiden rinnalla, vaan pistää väkisinkin tanssijalan liikkeelle.

Ainoat heikoimmat lenkit kuuluvat kappaleissa ”Video Game Violence” ja ”Night Beach 2.0”, joissa kuullaan vokaalisuorituksia. Ensimmäisessä kappaleessa tahtia on hidastettu, ja tunnelmointia on tuotu enemmän esille. Nais- ja mieslaulajan yhteistyö toimii hyvin, vaikka se voi joidenkin korvissa kuulostaa kohtalaisen juustoiseltakin. ”Night Beach 2.0” on julkaisun heikoin suoritus, mutta siitä myös huokuu kivaa, kasarimaista nostalgian huumaa. Ihan kuin kappale olisi tehty jollekin 80-luvun tv-sarjalle.

NightStop osaa tehdä sitä, missä se on mestari ja asiantuntija. ”Pursuer” on silkkaa riemujuhlaa! Uniikki ja lähes täydellinen paketti tarjoaa ainutlaatuisia kappaleita, jotka jäävät hyvin, hyvin pitkäksi aikaa mieleen. Voisiko tästä mennä enää paremmaksi? Paha sanoa, mutta tällä hetkellä ”Pursuer”-julkaisusta on otettava kaikki ilo irti. Erittäin vahva suositus, mikäli synthwave uppoaa kuin kuuma veitsi voihin.

9½/10

Kappalelista:

1. Pursuer
2. Heat of the Hooker Hunt
3. Blood and Boobies
4. Video Game Violence
5. Welcome to Die
6. The Call
7. Night Beach 2.0
8. Drive-By Stalking (remastered)

NightStop Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Kommentoi julkaisua