AlogiA

Kirjoittanut Riku Mäkinen - 10.4.2015

Alogia - bandSerbiasta kotoisin oleva AlogiA palasi viime vuonna julkaistulla viidennellä täyspitkällä albumillaan ”Elegia Balcanica” takaisin juurilleen progressiivisen metallin pariin. Yhtyeen musiikki yhdistelee albumilla mielenkiintoisella tavalla balkanilaista eksotiikkaa sekä perinteistä progressiivista metallia höystettynä serbiankielisellä laulannalla. Albumi onkin otettu loistavasti vastaan ympäri maailman. Kaaoszine otti yhteyttä yhtyeen perustajajäseneen, kitaristi Srdjan Brankoviciin kysyäkseen lisää AlogiAn tämän hetken kuulumisista.

Voisitko aluksi esitellä meille yhtyeenne kertomalla lyhyesti sen historiasta sekä edustamastanne musiikkityylistä?

AlogiA on progressiivista metallia soittava yhtye Serbiasta. Olemme julkaisseet useita albumeita, yhden live-DVD:n sekä lämmitelleet yhtyeitä, kuten Whitesnake, Apocalyptica, Savatage, ja soittaneet myös kaikilla suurilla Balkanin rock-festivaaleilla. Olemme juuri julkaisseet uuden albumimme ”Elegia Balcanica”, joten jos haluatte kuulla metallin ääntä Serbiasta, katsastakaa kyseinen levy.

Alogia - Elegia BalcanicaJulkaisitte tosiaan uusimman albuminne ”Elegia Balcanica” viime syksynä. Mitä voisit kertoa meille tästä levystä? Oletko tyytyväinen sen lopputulokseen?

Olen todella tyytyväinen. Nauhoitimme levyn itse asiassa vain, koska nautimme niin paljon näiden kappaleiden säveltämisestä. Emme odottaneet oikeastaan mitään, mutta olemme saaneet nauttia hyvästä menestyksestä. Olemme saaneet useita loistavia arvosteluita sekä kaksi mahtavaa palkintoa Italiassa sekä Los Angelesissa. Ja olemme myös saaneet soittaa ensimmäistä kertaa useissa hienoissa paikoissa ”Elegia Balcanica”-kiertueella. Tämä albumi on tuonut hyvin tuoreita ja erityisiä hetkiä historiaamme.

”Elegia Balcanica” on AlogiAn viides täyspitkä albumi. Kuinka vertailisit levyä aiempiin tuotoksiinne ja kuinka näet yhtyeenne kehittyneen kaikkien näiden vuosien aikana?

Tämä on albumi, jota yritimme tehdä jo silloin, kun aloitimme 15 vuotta sitten. Se on paluu juurillemme, paluu takaisin progressiivisen metallin pariin. Mutta mielestäni siinä on myös annos uutta. Meillä on omat Balkan-hetkemme, jotka tekevät musiikistamme erilaista verrattuna muualta maailmasta tulevaan progressiiviseen metalliin. Lisäksi sanoisin, että käyttämämme serbian kieli saa meidät kuulostamaan eksoottiselta.

Mitkä yhtyeet ovat AlogiAn suurimpia vaikuttajia? Kuunteletteko laisinkaan musiikkia metallin ulkopuolelta?

Tietysti. Kuuntelemme paljonkin erilaista musiikkia, mutta juuret meillä kaikilla on samoissa yhtyeissä: Iron Maiden, Judas Priest, Dream Theater

Mistä ammennatte inspiraatiota musiikkiinne?

Lähinnä rakastamastamme musiikista sekä taiteesta maailmanlaajuisesti.

Kuinka kuvailisit musiikkianne käyttämättä laisinkaan tyypillisiä sanoja, kuten ”metal”? Toisin sanottuna, kuinka kuvailisit musiikkianne henkilölle, joka ei ole koskaan kuullutkaan metallimusiikista?

Se kokoaa yhteen kaksi eri puolta – melodia/ tunne sekä energia/ kapina. Siinä on paljon energiaa, mutta toisaalta myös paljon melodiaa ja mielikuvituksellisuutta. Jos rakastat fantasiaa ja mielikuvitusta, rakastat myös musiikkiamme. Joskus se kuulostaa siltä, kuin Bachia soitettaisiin moderneilla soittimilla varhvistettuna sekopäisellä rumpalilla. Se kokoaa yhteen lapsen energian ja vanhan viisaan miehen taiteellisuuden. Näin minä näen heavy metallin ylipäätänsä.

Voitko kertoa meille hieman yhtyeenne sanoituksista? Mistä aiheista ne yleensä kertovat ja kuinka tärkeitä sanoitukset yhtyeellenne ovat?

Sanoituksemme ovat fantasiaa ja mielikuvitusta; joskus ne kertovat myös Balkanin yhteiskunnasta. Joskus niitä ovat innoittanet myös metafyysiset kysymykset.

Alogia - band(2)AlogiAn sanoitukset lauletaan äidinkielellänne serbiaksi. Kuinka päädyitte tähän ratkaisuun ja tuleeko näin olemaan myös jatkossa?

Tehdessämme ensimmäisiä albumeitamme ajattelimme, että tavoittaisimme näin balkanilaisia ihmisiä. Mutta vuosien varrella olemme kuulleet, että useat ihmiset ympäri maailman ovat rakastaneet serbiankielisyyttä ja pitäneet sitä mielenkiintoisena. AlogiA tulee jatkossakin tekemään musiikkia serbiaksi, mutta tulemme myös pian nauhoittamaan yhden albumin nimeltään ”Expedition Delta” englannin kielisenä.

Tulette maasta, joka ei ole kovinkaan tunnettu metallimusiikistaan. Mitä muita yhtyeitä voisit suositella meille Serbiasta?

Suosittelen artistia nimeltään Emir Hot. Tosin hän ei ole Serbiasta vaan Bosnia-Hertsegovinasta, mutta mielestäni se on melkein sama.

Kuinka vaikeaa (tai helppoa) on soittaa metallimusiikkia maassa, jossa se ei ole kovinkaan suosittua?

Ei se ainakaan helppoa ole tai mikään looginen vaihtoehto. Siksi olemme myös nimenneet yhtyeemme AlogiAksi, joka tarkoittaa epäloogista.

Kuinka paljon tiedät suomalaisesta metallimusiikista? Mitä yhtyeitä tiedät ja mistä pidät?

Nightwish, Stratovarius ja kaikki Timo Tolkin projektit, Children Of Bodom… Teillä on niin monia loistavia yhtyeitä!

Mikä on mielestäsi suurin syy siihen, miksi AlogiAn pitäisi olla metallimusiikin seuraava iso yhtye? Mikä on suurin myyntivalttinne?

Emme me ajattele mitään myyntivaltteja. Me vain teemme sitä, mitä rakastamme, ja haluamme ja toivomme, että joku muukin huomaa sen. Jos ei, niin olemme joka tapauksessa tyytyväisiä, koska teemme sitä, mistä nautimme. Jos haluaisimme olla myyntivaltti, emme todellakaan soittaisi metallimusiikkia Serbiassa. Mutta uskoisin, että esimerkiksi kappaleemme ”Callis Ad Astra” sekä ”Elegia Balcanica” voivat olla mielenkiintoista kuultavaa progressiivisen metallin ystäville maailmanlaajuisesti. Mielenkiintoista ja ”uutta”, koska yhdistelemme Balkan-vaikutteita perinteisiin progressiivisen metallin elementteihin.

Minkä uskoisit oleva seuraava metallimusiikin iso asia yleisesti puhuen?

Uudet isot asiat metallimusiikissa näyttävät tapahtuvan aina, kun vanhoja isoja asioita herätellään uudestaan eloon. Ja tämä on uusille yhtyeille vaikeaa. Vain vanhat nimet, kuten Iron Maiden ja Judas Priest, pystyvät tekemään ”isoja asioita” ja ”isoja kiertueita”, erityisesti puhuttaessa reunion-kiertueista. Tämä on uusille yhtyeille vaikeaa, eikä sillä ole mitään tekemistä omaperäisyyden tai luovuuden kanssa. Ihmisillä ja faneilla ei riitä nykypäivänä kärsivällisyys uusille yhtyeille, kun internetin aikakautena kaikki hukkuvat ylitarjontaan.

Missä uskot ja toivot AlogiAn olevan kymmenen vuoden päästä?

Toivon olevani elossa ja onnellinen soittaessani musiikkia, jota rakastan.

Mitkä ovat yhtyeenne lähitulevaisuuden suunnitelmat?

Aiomme kuvata lisää videoita, soittaa keikkoja muutamassa hienossa paikassa ja viimeistellä ”Expedition Delta” -albumimme.

Kiitos haastattelusta. Olisiko vielä viimeisiä sanoja lukijoillemme?

Kiitos haastattelusta ja terveisiä kaikille metalliveljillemme Suomessa!

Haastattelu: Riku Mäkinen
AlogiA facebookissa
AlogiA kotisivut

English version:

Alogia - bandHailing from Serbia a band called AlogiA went back to their roots and back to the progressive metal with their fifth full-lenght album ”Elegia Balcanica” released last year. In this album the band mixtures Balkan exoticism and traditional progressive metal in an interesting way and spiced with Serbian vocals. The album has received lots of great feedback from all over the world. Kaaoszine contacted the founding member of AlogiA, guitarist Srdjan Brankovic, to ask more how things are going with the band at the moment.

First of all, could you give our readers an introduction of AlogiA by telling a short biography and the style of music you are playing?

AlogiA is a progressive metal band from Serbia. We have many albums, one live DVD, we opened for Whitesnake, Apocalyptica, Savatage and also played on all huge Balkan rock festivals. We have the new album out, it is called ”Elegia Balcanica”. If you want to hear the metal voice of Serbia, check it out.

Alogia - Elegia BalcanicaYou have just released your latest album “Elegia Balcanica” last autumn. What can you tell our readers about it? Why should everyone check it out and are you satisfied with the result yourself?

I am very satisfied. We recorded it just because we enjoyed composing these songs at that moment. We didn’t expect anything, but we actually made cool success. Many great reviews and 2 great awards, in Italy and Los Angeles. And we played for the first time in some very cool places during ”Elegia Balcanica” tour. This album brought some very fresh and specific moments to our history.

“Elegia Balcanica” is already fifth full-length album of AlogiA. How would you compare it to your previous albums and how do you see the band has developed musically during all these years?

This album is what we were trying to do when we started, 15 years ago. It is something like ”back to the roots”, back to progressive metal. But I think that we have a dose of something new, also. We have these Balkan moments that make us sound different on the map of world’s progressive metal. Serbian language also helps in being exotic, I would say.

Which bands are biggest influences for AlogiA? Is there any music outside of metal you like to listen?

Of course we listen to different types of music, but we all have the same roots, which are Iron Maiden, Judas Priest, Dream Theater

From where do you draw inspiration for creating music?

Mostly, from the music we love and art in global.

How would you describe your music without using basic words like “metal”. In other words, how would you describe your music for a person who has never heard metal music before?

It gathers 2 sides into one – melody/ emotion + energy/ insurgency. It has a lot of energy, but on the other side it has very melodic and imaginative root. If you are in love with the fantasy and imagination, you will love it. Sometimes it sounds like Bach playing on modern instruments, followed by a crazy drummer. It gathers the energy of a child and the art of the old, wise man. This is how I see heavy metal, globally.

What can you tell us about the lyrics of AlogiA? Which subjects are they basically about? How important part lyrics are for AlogiA?

They are about fantasy and imagination, sometimes about the social side of Balkan. Sometimes they are inspired by some metaphysical questions.

Alogia - band(2)Your vocals are sung at your native language. How did you ended up with this decision and will they be this way in the future as well?

We made the first albums with the idea to reach some Balkan people. But through the years it happened that many guys from all around the world also loved it and found it interesting.  AlogiA will continue recording music in Serbian, but we will finish an album in English under the name of ”Expedition Delta”, very soon.

You are hailing from a country, which is not so familiar of metal music. Which bands you can recommend for us from Serbia?

I will recommend you Emir Hot, he is not from Serbia, he is from Bosnia and Herzegovina, but I feel like it is the same.

How hard (or easy) it is to play metal music in a country where metal music isn’t such a huge thing?

It is not easy and not a logical choice. That is why we are called AlogiA, which means ”not logical”.

How familiar you are with Finnish metal music? Which bands do you know and like from our country?

Nightwish, Stratovarius and all Timo Tolkki projects, Children Of Bodom… You have many great bands!

What do you think is the biggest reason why AlogiA should be the next big thing in metal? What is your biggest selling point?

We don’t think about selling points. We just do what we love and what we feel and we hope that somebody will recognize it. if not, we are happy anyway, happy to do what we enjoy. If we would think about selling points, we wouldn’t play metal in Serbia. But I think that songs like ”Callis Ad Astra” and ”Elegia Balcanica” can be interesting to progressive metal fans from all around the globe. Interesting and ”new”, because of our Balkan composing access that unites with the traditional elements of progressive metal.

What do you think will be the next big thing in metal generally speaking?

New big things in metal always happen when bringing back some old big things. It is very hard for the new names. Only old names can make ”big things” and ”big tours”, bands like Iron Maiden, Judas Priest… Especially when we are speaking about reunion tours. It is very hard time for new names and it has nothing with the ideas of being original or creative. People and fans don’t have nerves for new names, especially in these days, when everybody is overwhelmed by every-day-internet-information.

Where do you see and hope AlogiA will be after 10 years?

I hope to be alive and happy, playing the music I love.

Which are the main plans of AlogiA for the near future?

We will record more videos. Play on some cool places. Finish ”Expedition Delta” album.

Thanks for the interview. Any last words for our readers?

Would like to say thanks for the interview and hello to all metal brothers from Finland!

Interview: Riku Mäkinen
AlogiA in facebook
AlogiA homepage

Luetuimmat

Uusimmat