Alter Bridge yllätti tavallista rautaisemmalla otteellaan – arviossa yhtyeen ”Pawns And Kings”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 2.11.2022

Alter Bridgellä on taito pitää tasoa yllä vuodesta toiseen. Yhdysvaltalaisyhtyeen julkaisut kun ovat sisällöllisesti aina perusvarmoja: ne ovat kattavia, tasokkaita hard rock -albumeita, joista löytyy usein muutama korkeatasoinen hitti. En tiedä onko pandemia tuonut yhtyeen jäsenten elämää jotain uutta perspektiiviä, sillä ”Pawns & Kings” kuulostaa kokonaisuutena järisyttävän hyvältä.

Kun pitkäsoiton aloitusraita ”This Is War” kajahtaa ilmoille, voi jokainen Alter Bridgen kuuntelija todeta kappaleen kuulostavan perusvarmalle ja hyvälle aloitukselle. Ensimmäisellä kuuntelukerralla koin kuitenkin yllätyksen, kun iskukykyisyys pysyi yllä koko albumin mitan ajan. Neljäntenä soivalla ”Sin After Sin” -kappaleella kuulija yllätetään utuisella alullaan, ja vaikka äänimaisemasta muotoutuu pian Alter Bridgelle ominainen, on yleisilme kuitenkin jotenkin tuore.

Tämä ajatus ja vivahde toistuu pitkäsoitolla myöhemminkin, ja erityisen hyvin se nousee esille ”Fable Of The Silent Son” ja ”Season Of Promise” -kappaleilla, joista jälkimmäisellä kuullaan Myles Kennyden ohessa kitaristi Mark Tremontia. Tremontin lauluosuus ei tee kappaleesta pelkästään erityistä, vaan kappaleen läpi leikkaava pirteä tunnelma. Vastaavasti ”Fable Of The Silent Son” erottuu runsaan kahdeksan minuutin kestonsa ja rakenteensa puolesta, josta löytyy monta erilaista osiota. Myös pitkäsoiton päättävä nimikkokappale on tässä kohtaa nostettava esiin, sillä teos sinetöi albumin vaikuttavasti.

Vaikka se on aavistuksen kliseistä todeta, on Alter Bridge onnistunut luomaan albumin, josta löytyy sekä uutta että vanhaa. Ytimessä ovat edelleen jylhät äänimaisemat ja mahtavat riffit, sekä syvällisyyttä ja samaistuttavuutta sisältävät lyriikat. Kennedy on tuttuun tapaansa sanoittanut ajatuksiaan ja huomioitaan ympäröivästä maailmasta helposti ymmärrettävään muotoon. Lyriikoista löytyy myös paljon kosketuspintaa tavallisen ihmisen elämän kanssa, mikä lisää niiden koskettavuutta. Ja vaikka sanoitusten perusvire on synkähkö, valaa Kennedy myös toivoa kuulijoilleen.

Erityisen hyvänä tsemppauskappaleena toimii kitaristi Mark Tremontin laulama ”Stay”, mikä samalla jaksottaa pitkäsoittoa kitaristin tulkinnan myötä. Lyriikoissa pyritään empaattisella otteella rohkaisemaan kuulijaa muovaamaan elämästään mieleistä. Tremontin laulua on kuultu aiemminkin Alter Bridgen tuotannossa, kuten Fortress-albumin ”Waters Rising” -kappaleella, ja kuten silläkin kertaa, lopputulos on onnistunut.

”Pawns & Kings” on Alter Bridgea puhtaimmillaan ja vaikka kuulija tietää mitä albumilta voi odottaa, onnistuu yhdysvaltalaisyhtye silti yllättämään. Tästä kiitos kuuluu inspiroituneelle yhtyeelle, joka on laittanut itsensä kunnolla likoon ja miettinyt kokonaisuuden, jossa jokainen kappale vie voittoisasti kohti määränpäätä. Ja vaikka kappaleet ovat Alter Bridgelle tyypillisesti jylhiä ja kolossaalisia, on ”Pawns & Kings” -albumin kuuntelu kokonaisuudessaan todella sulava ja innostava kokemus.

Kappalelista:

Yhtyeen Facebook-sivulle pääset tästä: https://www.facebook.com/alterbridge

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen